Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Όλο το ρεπορτάζ των Νέων για το εφάπαξ των αστυνομικών

αναδημοσίευση απο bloko.gr
Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα έχει εξοφληθεί το εφάπαξ στους αστυνομικούς και στους πολιτικούς υπαλλήλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ). Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, το εφάπαξ θα είναι σημαντικά αυξημένο, αφού αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αναλογιστική εκτίμηση που είχε γίνει από το υπουργείο Εργασίας, το εφάπαξ που χορηγούσε το ΤΕΑΠΑΣΑ είχε μειωθεί κατά περίπου 45%-49%. Η μείωση αυτή περιορίζεται πλέον, μεσοσταθμικά, μεταξύ 20% και 25% και αφού προηγήθηκε αφενός αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, αφετέρου ελήφθησαν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η μηνιαία αύξηση των εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων (προ του 1993) κατά 45%.
Οπως είπε στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ, ταξίαρχος Ιωάννα Συνοδινού, η απόφαση που υπεγράφη χθες αφορά τους αστυνομικούς και το πολιτικό προσωπικό, ενώ άμεσα αναμένεται να εκδοθεί δεύτερη που θα αφορά τους πυροσβέστες, καθώς έχει ολοκληρωθεί αναλογιστική μελέτη και για τον κλάδο πρόνοιας των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτή τη στιγμή σε αναμονή πληρωμής του εφάπαξ από το ΤΕΑΠΑΣΑ βρίσκονται 650 αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, ενώ το Ταμείο έχει εξασφαλισμένα κονδύλια για την καταβολή εφάπαξ τόσο σε αυτούς που ήδη έχουν φύγει σε σύνταξη όσο και σε όσους εκτιμάται ότι θα φύγουν έως το τέλος του χρόνου. Το συνολικό ποσό εκτιμάται στα 15-20 εκατ. ευρώ, κατ' ανώτερο.
Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του εφάπαξ με τον τρόπο που περιγράφεται στη χθεσινή απόφαση Δένδια στηρίζεται στην αναλογιστική μελέτη που συντάχθηκε και εξασφαλίζεται βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος 50 ετών. Η απόφαση πάντως δεν αφορά εκείνους που έχουν ήδη λάβει το εφάπαξ με τον μεγαλύτερο συντελεστή μείωσης.
Αναλυτικά, η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια προβλέπει:

Ο υπολογισμός του εφάπαξ
- Μέτοχοι του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (ΤΠΑΣ) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), που έχουν ασφαλισθεί σε αυτό μέχρι την 31/12/1992 και διαγράφονται ή απολύονται από την ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ169/2007 (Α-210) λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα με βάση τα μισθολογικά δεδομένα που ισχύουν την ημερομηνία διαγραφής τους. Το ποσό του βοηθήματος είναι ίσο με το γινόμενο του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας που λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος κατά την έξοδό του από το Σώμα, καθώς και της αριθμητικής σταθεράς 317,00 ευρώ επί τον συντελεστή 0,95 επί τα έτη ασφάλισης μέχρι την ημερομηνία διαγραφής (περιλαμβανομένων των κλασματικών υπολοίπων, μηνών και ημερών).
- Για τους μετόχους που διαγράφηκαν πριν από την ημερομηνία εφαρμογής των μισθολογικών δεδομένων που προβλέπονται στον Ν4093/2012 και υπέβαλαν αίτηση χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος η οποία εκκρεμεί ή υποβάλουν αίτηση μετά την έναρξη ισχύος της τωρινής απόφασης Δένδια, ο υπολογισμός του βοηθήματος γίνεται όπως περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο, με συντελεστή μειωμένο κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες (0,04).
Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση
- Μέτοχοι του ΤΠΑΣ που εξήλθαν ή εξέρχονται του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ χρηματικό βοήθημα με την προϋπόθεση συμπλήρωσης τουλάχιστον τριάντα  ετών ασφάλισης στον Τομέα από την ημερομηνία ένταξής τους σ' αυτόν, ανεξάρτητα από τον χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.
- Αν αυτοί οι μέτοχοι εξέλθουν από το Σώμα πριν από τη συμπλήρωση 30 ετών ασφάλισης λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ χρηματικό βοήθημα που αναλογεί κατά την ημερομηνία διαγραφής τους από το Σώμα, όταν συμπληρώσουν χρόνο 30 ετών ασφάλισης στον Τομέα. Το βοήθημα χορηγείται ατόκως και χωρίς την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Τομέα για τον διαμεσολαβήσαντα χρόνο από την έξοδό τους μέχρι την πληρωμή του εφάπαξ.
- Σε μετόχους της προηγουμένης παραγράφου και εφόσον τα ταμειακά διαθέσιμα του Τομέα ΤΠΑΣ το επιτρέπουν, μπορεί κατ' εξαίρεση, με αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ, να χορηγείται μέρος του εφάπαξ βοηθήματος το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ αυτού όταν οι ίδιοι ή μέλη της οικογενείας τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
- Σε τριτέκνους και πολυτέκνους συνταξιοδοτούμενους μετόχους του Τομέα ΤΠΑΣ, που για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος δεν συμπληρώνουν τα τριάντα χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης, ο χρόνος αναμονής μέχρι τη συμπλήρωση των τριάντα  ετών στον Τομέα μειώνεται κατά τα δύο πέμπτα αυτού.
n Στους μετόχους του Τομέα Πρόνοιας ΤΠΑΣ που τελούν σε κατάσταση μόνιμης ή πολεμικής διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ330/1947 (Α 84) και του Ν875/1979 (Α 50) και συμπληρώνουν τουλάχιστον εικοσιπενταετή υπηρεσία στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται, ύστερα από αίτησή τους, να χορηγείται με απόφαση του ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ το εφάπαξ βοήθημα πριν από την κατάληψη αυτών από το όριο ηλικίας του βαθμού τους.
- Μέτοχοι του Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων τ. Αστυνομίας Πόλεων (ΤΠΥΑΠ) του ΤΕΑΠΑΣΑ που έχουν ασφαλιστεί σε αυτό μέχρι 31/12/1992 και διαγράφονται ή απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ169/2007 (Α-210) λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα με βάση τα μισθολογικά δεδομένα που ισχύουν την ημερομηνία διαγραφής τους. Το ποσό του βοηθήματος είναι ίσο με το γινόμενο του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας (εξήντα μηνών), επί των οποίων υπολογίστηκαν αντίστοιχες κρατήσεις, επί το συντελεστή 0,91 επί τα έτη ασφάλισης (περιλαμβανομένων των κλασματικών υπολοίπων, μηνών, ημερών) μέχρι την ημερομηνία της διαγραφής.
- Μέτοχοι, μη πολιτικοί υπάλληλοι, του ΤΠΥΑΠ, που διαγράφονται μετά τη δημοσίευση της χθεσινής απόφασης Δένδια και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους, λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ με την προϋπόθεση συμπλήρωσης τουλάχιστον τριάντα  ετών ασφάλισης στον Τομέα, ανεξάρτητα από τον χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

Τι ισχύει για όσους είναι «νέοι ασφαλισμένοι»
Μέτοχοι των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1/1/1993 λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα που είναι ίσο με το γινόμενο του ποσοστού εξήντα οκτώ τοις εκατό (68%) των συνταξίμων αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης (περιλαμβανομένων των κλασματικών υπολοίπων, μηνών, ημερών) μέχρι την ημερομηνία διαγραφής. Ως συντάξιμες αποδοχές νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας μέχρι την ημερομηνία της διαγραφής πενταετίας, στις οποίες κρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, διά του αριθμού εξήντα, δηλαδή των μηνών απασχόλησης εντός της χρονικής αυτής περιόδου.
- Μέτοχοι των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ που έχουν ασφαλιστεί μετά την1/1/2013 λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα που είναι ίσο με το γινόμενο, του ποσοστού 68% των συνταξίμων αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης (περιλαμβανομένων των κλασματικών υπολοίπων, μηνών, ημερών) μέχρι την ημερομηνία διαγραφής. Ως συντάξιμες αποδοχές, νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού των συνολικών μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος στο σύνολο του ασφαλιστικού του βίου, επί των οποίωνκρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, διά του συνολικού αριθμού των μηνών ασφάλισης της χρονικής αυτής περιόδου.

Πώς υπολογίζονται οι μηνιαίες κρατήσεις
1. Η προβλεπόμενη μηνιαία κράτηση εισφοράς για τους ασφαλισμένους μέχρι την 31/12/1992 του ΤΠΑΣ/ΤΕΑΠΑΣΑ καθορίζεται σε ποσοστό 8,20%.
2. Η προβλεπόμενη μηνιαία κράτηση εισφοράς για τους ασφαλισμένους μέχρι την 31/12/1992 του ΤΠΥΑΠ/ΤΕΑΠΑΣΑ καθορίζεται σε ποσοστό 7,30%.
3. Η προβλεπόμενη μηνιαία κράτηση ως εισφορά ασφάλισης για το εφάπαξ βοήθημα στους ασφαλισμένους από 1/1/1993 και εφεξής διαμορφώνεται για τον ΤΠΑΣ σε ποσοστό 5,30% και για τον ΤΠΥΑΠ σε ποσοστό 5,00% και έπειτα από ένα έτος από την έναρξη ισχύος της χθεσινής απόφασης Δένδια σε 5,30%. 
Τα «πέναλτι» εξόδου για τους ασφαλισμένους
Για μετόχους των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ του ΤΕΑΠΑΣΑ προβλέπεται εισφορά κατά την έξοδό τους από τον αντίστοιχο Τομέα στον προκαταληκτικό και καταληκτικό μισθολογικό βαθμό (ή μισθολογικό κλιμάκιο) η οποία είναι:
α) ίση με την κράτηση δεκαοκτώ  μηνιαίων τακτικών εισφορών και στους δύο βαθμούς για τις κατηγορίες των ασφαλισμένων:
i) του ΤΠΥΑΠ που διαγράφηκαν με αίτησή τους και για τους οποίους μέχρι την ισχύ της απόφασης Δένδια δεν εκδόθηκε απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος,
ii) του ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ που διαγράφονται εφεξής με αίτησή τους,
β) ίση με την κράτηση δώδεκα  μηνιαίων τακτικών εισφορών και στους δύο βαθμούς για τις κατηγορίες των ασφαλισμένων:
i) των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ που διαγράφηκαν χωρίς αίτησή τους και για τους οποίους μέχρι την ισχύ της χθεσινής απόφασης δεν εκδόθηκε η απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος καθώς και
ii) εκείνων που διαγράφονται εφεξής χωρίς αίτησή τους.
- Στους μετόχους ασφαλισμένους μέχρι την 31/12/1992 μη πολιτικούς υπαλλήλους του ΤΠΥΑΠ, εξερχόμενους του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας με αίτησή τους από την ισχύ της χθεσινής απόφασης Δένδια, οι οποίοι λαμβάνουν το εφάπαξ βοήθημα κατά τα έτη 2013, 2014 και 2015 και μέχρι τη διαγραφή τους δεν συμπλήρωσαν ή δεν συμπληρώνουν 30 έτη ασφάλισης στον Τομέα, γίνεται κράτηση νέας γενιάς και βιωσιμότητας του Τομέα, μέχρι τεσσάρων ετών και υπολογίζεται ίση με ποσοστό 1,80% για κάθε υπολειπόμενο έτος εισφορών (ή  ποσοστό 0,15% για κάθε μήνα) έως τη συμπλήρωση του 30ού ασφαλιστικού έτους στον Τομέα, επί του ποσού του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγείται σε αυτούς. Η ίδια κράτηση γίνεται στους ασφαλισμένους μέχρι την 31/12/1992 μετόχους του ΤΠΥΑΠ, που διαγράφηκαν ή απολύθηκαν και μέχρι την ισχύ της παρούσας απόφασης δεν έλαβαν το εφάπαξ βοήθημα. Το ποσό της κράτησης σε όλες τις περιπτώσεις συμψηφίζεται κατά την απόδοση του βοηθήματος στον δικαιούχο.
- Κράτηση νέας γενιάς και βιωσιμότητας θεσπίζεται αντιστοίχως υπέρ των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ που υπολογίζεται ίση με ποσοστό 1,20% επί του χορηγούμενου ποσού του εφάπαξ βοηθήματος στις κατωτέρω κατηγορίες ασφαλισμένων μέχρι 31/12/1992:
α) στους αστυνομικούς μετόχους του ΤΠΥΑΠ, που διαγράφονται εφεξής με αίτησή τους, του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να συμπληρώνουν τριάντα  έτη ασφάλισης στον Τομέα και θα λάβουν το εφάπαξ βοήθημα από την 1/1/2016 και μετά,
β) στους μετόχους του ΤΠΑΣ που διαγράφονται εφεξής με αίτησή τους, του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να συμπληρώνουν τριάντα  έτη ασφάλισης στον Τομέα.