Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας: Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά -Επιστρέφει στην Αθήνα η Τρόικα

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας: Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά -Επιστρέφει στην Αθήνα η ΤρόικαΣτην Αθήνα επιστρέφει την Τετάρτη η Τρόικα προκειμένου -σύμφωνα και με την προθεσμία που έδωσε το Eurogroup- έως την Κυριακή να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Αυτό έκανε γνωστό λίγο μετά τη λήξη του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, οποίος
εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης: «Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να βγει ως το τέλος του χρόνου στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι δοκιμαστική και για μικρά ποσά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί ενστάσεις από πλευράς του ΔΝΤ γι' αυτό το θέμα.
Τέλος ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και επικυρωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση αφενός για το χρηματοδοτικό κενό και αφετέρου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012.
Παραμένουν ανοικτά ζητήματα
Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι σημαντική, ωστόσο, δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.
Η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει με την τρόικα ως το τέλος της εβδομάδος θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στα δημοσιονομικά ζητήματα παραμένει υπό συζήτηση το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.
Ικανοποίηση για τις τράπεζες
Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά θέματα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που ήθελε, καθώς αναγνωρίζεται ότι την ευθύνη για τη διεξαγωγή των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,65% και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο του ΔΝΤ. Είναι όμως ένα ζήτημα που έχει να κάνει περισσότερο μεταξύ των μελών της Τρόικα παρά με εμάς», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.


Πηγή: Αισιόδοξος ο Στουρνάρας: Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά -Επιστρέφει στην Αθήνα η Τρόικα | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/146702#ixzz2vpCmVj3Z