Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Γιατί τώρα κόπηκαν τα πενθήμερα, πριν τις κρίσεις, την αναδιάρθρωση και τις εκλογές;

"Συνάδελφοι,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με οργή και θλίψη καταγγέλλει, και ζητά την άμεση απόσυρση της ντροπιαστικής διαταγής του εξέδωσε σήμερα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία
καθιερώνει τη μη χορήγηση της πέμπτης αποζημίωσης ανά μήνα, για την πέραν του πενθημέρου εργασία. Μάλιστα, μετά τις έντονες αντιδράσεις πανταχόθεν, ο εμπαιγμός εις βάρος μας συνεχίστηκε από το Αρχηγείο, με μια ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι ενώ επιβάλλονται περικοπές στο αστυνομικό προσωπικό από την ίδια τη Φυσική Ηγεσία του, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας θεωρεί «εξορθολογισμό» τη νέα μείωση στις αποδοχές μας, και αναφέρει ότι με τη νέα διαταγή «εξασφαλίζεται με όρους ισότητας και δικαιοσύνης η αποζημίωση σε όλο το εργαζόμενο ένστολο προσωπικό πέραν του πενθημέρου».
Είναι τουλάχιστον αστείο, να χρησιμοποιούνται όροι όπως η «ισότητα» και «δικαιοσύνη» όταν είμαστε οι πλέον αδικημένοι μισθολογικά, με τις πιο χαμηλές αμοιβές. Δυστυχώς, όπως φαίνεται, το Αρχηγείο μας, παρά την δικαστική απόφαση του ΣτΕ που πανηγυρικά απέδειξε την τραγική κατάσταση που έχουμε περιέλθει όλοι οι Αστυνομικοί, δεν έχει καμία συστολή στο να «ψαλιδίσει» το πιο «ευαίσθητο» επίδομα που μας χορηγείται.
Η εργασία πέραν του πενθημέρου δεν είναι μια απλή καθημερινή εργασία. Είναι η εργασία που προσφέρει ο Αστυνομικός όταν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι με τις οικογένειές τους. Είναι η εργασία των Αργιών και των Εορτών. Είναι η μόνιμη κατάσταση επιφυλακής στην οποία είναι ταγμένος ο Έλληνας Αστυνομικός. Είναι η ψυχή του Σώματος που υπηρετούμε.
Δεν μπορεί χωρίς να έχει ψηφιστεί κανένας νέος Νόμος που να προβλέπει περικοπές, να υφιστάμεθα νέες μειώσεις. Επίσης, με την λειψανδρία που μαστίζει τις περισσότερες Αστυνομικές Υπηρεσίες, το πιθανότερο είναι να δουλεύουμε πενθήμερα τα οποία δε θα πληρωνόμαστε. Δηλαδή, εκτός των νυχτερινών ωρών που δουλεύουμε αμισθί, η Ηγεσία θέλει να επεκτείνει το μέτρο και στα πενθήμερα. Οι Αστυνομικοί δεν εκτελούν εθελοντική εργασία! Είναι εργαζόμενοι με υποχρεώσεις, που καθημερινά κινδυνεύουν για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. 
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες μια τακτική σαν τη σημερινή δεν θα υπογραφόταν από τον Αρχηγό του Σώματος, αντιθέτως θα έπρεπε η Φυσική Ηγεσία να προστατεύσει τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα όλων των συναδέλφων, αφού και η Ηγεσία γνωρίζει τι σημαίνει εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες και ώρες.
Οι εξής ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν από την πολιτική Ηγεσία και γενικότερα από την Κυβέρνηση:
-Άρα, τόσο καιρό οι Διοικητές Αξιωματικοί παρατυπούσαν και τώρα ερμηνεύτηκαν διαφορετικά οι διατάξεις;
-Πόσο πληρώνουμε για ενοίκια αστυνομικών καταστημάτων ετησίως; Απάντηση: 22.000.000 ευρώ και τα συμπεράσματα δικά σας.
-Πόσο κοστίζουν οι μετακινήσεις διμοιριών Θεσσαλονίκης, μόνο για ένα μήνα σε περιοχές εκτός Νομού και στις οποίες σχεδόν ποτέ δεν χρειάστηκε η επέμβασή τους; Απάντηση: Περίπου 50.000 ευρώ, και εδώ τα συμπεράσματα δικά σας.
-Πόσο κοστίζουν στην Ελληνική Αστυνομία, των 50.000 Αστυνομικών οι 90 Ανώτατοι Αξιωματικοί (5 Αντιστράτηγοι, 20 Υποστράτηγοι και 65 Ταξίαρχοι) με τα αντίστοιχα Επιτελεία τους, οι οποίοι με το νέο νομοσχέδιο, όχι μόνο διατηρούνται αλλά επιπροσθέτως οι Αντιστράτηγοι αυξάνονται σε 6 με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
-Ήταν σε γνώση του κ. Υπουργού η ανωτέρω διαταγή, πριν από την έκδοσή της;
-Προβλέπεται οι Αστυνομικοί να εργάζονται χωρίς να παίρνουν πενθήμερα, όταν ο μήνας έχει 5 Σαββατοκύριακα; Τότε δεν θα έχει εγκληματικότητα;
-Τέλος, γιατί εκδόθηκε αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή αυτή η διαταγή, εν μέσω κρίσεων Αξιωματικών, αναδιάρθρωσης, Απόφασης Στε και κυρίως ενόψει ΕΚΛΟΓΩΝ για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την Ευρωβουλή;

Συνάδελφοι,

Δυστυχώς σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε μόνοι μας. Η Ηγεσία μας έβαλε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα μας. Ελπίζουμε να διαψευστούμε σύντομα. Θέλουμε οι Προϊστάμενοι μας να είναι προστάτες και αρωγοί μας.
Στα πλαίσια αυτά, θα πραγματοποιηθεί αύριο και ώρα 19:00 έκτακτο Δ.Σ. της Ένωσής μας, όπου θα αποτυπωθεί και θα αποφασιστεί η περαιτέρω δράση μας.
Η παρούσα καταγγελία μας κοινοποιείται σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από τα οποία ζητούμε την ανάληψη πρωτοβουλιών και την κατανόησή τους για την άρση αυτής της νέας αδικίας που επιφέρει ένα ακόμα βαρύτατο πλήγμα στην Αστυνομία και το ηθικό της. "