Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΕΛ.ΑΣ.: «κλειστό λόγω αναδιοργάνωσης ;»

Το Σχέδιο Νόμου για την αναδιοργάνωση – αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που εισάγεται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής , αλλάζει τον μέχρι σήμερα γνωστό τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου και ανατρέπει σε
μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα που βιώνουμε μέχρι σήμερα. Δημιουργείται Πολιτικό Υπουργείο με τις Υπηρεσίες του και επιχειρείται κατά τον Υπουργό και να σπάσει ο εναγκαλισμός της πολιτικής Ηγεσίας από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και να γίνει πραγματικότητα το ενιαίο δόγμα ασφαλείας που θα περιλαμβάνει όλους τους φορείς. Μια πρώτη προσπάθεια του ενιαίου δόγματος ασφάλειας είχε γίνει με την δημιουργία της επιτελικής μονάδας που υπαγόταν απευθείας στον Υπουργό, αλλά η λειτουργία της εξαρτιόταν αποκλειστικά από τα πρόσωπα που την στελέχωσαν και την συνεργασία τους.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, παρότι βρέθηκε έξω από κάθε πλαίσιο διαλόγου, μετά από επιλογή του Υπουργού και συμμετείχε μόνο στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης  προσχηματικά, παίρνει αποστάσεις από το Σχέδιο Νόμου, αντιπροτείνει να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή σε συνεργασία με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, η οποία αφού εξετάσει και επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα να προτείνει τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε αυτές να τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης σε επίπεδο Κοινοβουλίου και κοινωνίας.
Από τον Υπουργό το όλο εγχείρημα χαρακτηρίστηκε ως νομοθέτημα ολιστικής προσέγγισης ενώ το κόμμα του κυβερνητικού εταίρου εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τις προαναφερόμενες αλλαγές.
Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στην πολυπλοκότητα με ρόλους χωρίς ευθύνες, διασφαλίζει τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης των Αξιωματικών, μεταφέρει συγκεκριμένη ευθύνη στον χαμηλόβαθμο που «εάν δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα τιμωρηθεί, ενώ αν την κάνει θα την ιδιοποιηθεί το ενδιάμεσο επίπεδο διοίκησης». Με τις επαναδημιουργηθείσες, άγνωστου τύπου επιτελείου και αρμοδιότητας  Αστυνομικές Διευθύνσεις επιτείνεται η γραφειοκρατία και η όποια κάθετη διάρθρωση επιχειρείται, χάνεται. Η δημιουργία ενιαίας διοίκησης στην μετανάστευση δείχνει σαφώς το δρόμο, για ακόμα μια φορά της προσπάθειας να αφομοιωθούν- ομογενοποιηθούν  οι σ.φ. – ε.φ. – αστυνομικοί χωρίς διαχωρισμό  αρμοδιοτήτων και ρόλων.
Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με το Νομοθέτημα αν έλυνε βασικά ζητήματα πάνω στα οποία θα πρέπει να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση και συγκεκριμένα:
1.  Ειδικό μισθολόγιο για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Π.Σ. με έμφαση στις μάχιμες Υπηρεσίες.
2.  Μείωση της κλίμακας των βαθμών και κατάργηση των προνομίων της εσωτερικής επετηρίδας που παράγει η αρχαιότητα.
3.  Αντικειμενοποίηση του συστήματος εξέλιξης (προαγωγή – αποστρατείες, ελάχιστος χρόνος παραμονής ανά βαθμό και στην Υπηρεσία μέχρι την συνταξιοδότηση)
4.  Ενίσχυση των Διοικητικών Υπηρεσιών με εξειδικευμένο, υψηλής κατάρτισης προσωπικό, ένστολο και πολιτικό, μακράς θητείας.
5.  Ενίσχυση των Υπηρεσιών αιχμής με οικονομικούς πόρους και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας προς όφελος των πολιτών.
6.  Δεν επιλύει τα ζητήματα διάρθρωσης των Υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο και τα θέματα του προσωπικού (μεταθέσεις, ωράριο, αξιολογήσεις, κρίσεις κ.λ.π.) καθώς δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συγχώνευσης των Υπηρεσιών, ενώ επιτείνει την σύγχυση η ανυπαρξία δομής για τους αρμόδιους Τάξης , Ασφάλειας και Μετανάστευσης Περιφέρειας που αναφέρουν απευθείας στην κορυφή της πυραμίδας , ενώ για τα διακλαδικά θέματα δηλ. το 95% των θεμάτων αποφαίνεται ο αρχαιότερος Αξιωματικός της Περιφέρειας.
7.   Παρότι επιχειρείται η «δημιουργία» μιας αστυνομίας ασφάλειας εντούτοις  ανεξαρτητοποιεί την λειτουργία της Υπηρεσίας του οργανωμένου εγκλήματος από την κάθετη δομή της ασφάλειας .
8.  Δεν δημιουργεί Δ/νση Ασφάλισης για εποπτεία του Ασφαλιστικού μας Ταμείου στην Γενική Δ/νση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού.

Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι η εξουσιοδότηση που δίνεται από το Νόμο στον Υπουργό για να ρυθμίσει θέματα της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών ουσιαστικά του παρέχει τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσει τα πάντα όποτε θέλει, όπως θέλει ακόμα και να αλλάξει το Νόμο ου θα έχει ψηφιστεί απ’ τη Βουλή.
Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ 
Αντιπρόεδρος Οικονομικών ΠΟΑΣΥ