Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Μέχρι το Πάσχα 3.000 διορισμοί σε Στρατό - Σώματα Ασφαλείας

Μέσα στο επόμενο δίμηνο (Μάρτιος - Απρίλιος) θα διοριστούν περίπου 3.000 σε ΕΛ.ΑΣ., Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, ενώ εντός του μηνός θα γίνουν γνωστές τρεις προκηρύξεις που θα δίνουν τις λεπτομέρειες για την πρόσληψη... των ειδικών φρουρών, των οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και λιμενοφυλάκων και δασοπυροσβεστών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για αυτές τις προσλήψεις είναι τα εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η απόφαση για 500 προσλήψεις ειδικών φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ.Συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αύξηση του αριθμού των ειδικών φρουρών κατά 500 θέσεις, προκειμένου να προκηρυχθεί ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν άνδρες και γυναίκες με απολυτήριο Λυκείου, ΙΕΚ, ΤΕΕ ή ΑΕΙ-ΤΕΙ που έχουν ηλικία έως 28 ετών και ύψος από 1.70 μ. Οι προσλήψεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Απριλίου και οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σχέδιο πρόσληψης 1.000 οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως από τις τάξεις των ήδη υπηρετούντων τη στρατιωτική τους θητεία επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι προσλήψεις θα γίνουν σε όλα τα Σώματα Στρατό Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία. Προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων θα έχουν όσοι ήδη υπηρετούν τη θητεία τους και οι έφεδροι.

Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι κατά κύριο λόγο: Ηλεκτρολόγος, τεχνίτης τηλεπικοινωνιών/ραντάρ, τεχνικός τροχοφόρων, χειριστής αρμάτων περισυλλογής, χειριστής ερπυστριοφόρων, αρμενιστής, σηματωρός, μηχανικός, νοσοκόμος, εσχαρέας, ηλεκτρονικός συνεννοήσεως, θαλαμηπόλος, διαχειριστής υλικού, ηλεκτρονικός αυτομάτων συστημάτων, βοηθός υπολόγου.

Οι νέοι ΟΒΑ θα επιλεγούν με κλήρωση, θα προέρχονται κυρίως από τεχνικές και βοηθητικές ειδικότητες, θα ενταχθούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με το μισθό του δεκανέα (περίπου 700-800 ευρώ) και θα μπορούν να παρατείνουν τη θητεία τους έως και τρία χρόνια. Ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχουν την ίδια υγειονομική περίθαλψη με τους μόνιμους στρατιωτικούς.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Δύο προκηρύξεις αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στην πρώτη προκήρυξη θα επιλεγούν 160 λιμενοφύλακες, ενώ με τη δεύτερη θα προσληφθούν αξιωματικοί αποκλειστικά. Στις θέσεις λιμενοφυλάκων γίνονται δεκτοί υποψήφιοι όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ), ενώ στους αξιωματικούς αναμένεται να ζητηθούν μόνον πτυχιούχοι. Είναι πιθανόν επίσης να αυξηθεί κατά δύο χρόνια το όριο ηλικίας για τους αξιωματικούς του Λιμενικού και αντί για 26 να ισχύσουν ως όριο τα 28 χρόνια.

ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Σε προσλήψεις τουλάχιστον 1.000 εποχικών δασοπυροσβεστών θα προχωρήσει το υπουργείο για τη στελέχωση της Πυροσβεστικής για το 2014, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνάμεων για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Οι συγκεκριμένες προσλήψεις γίνονται από τις λίστες επιτυχόντων όπως έχουν διαμορφωθεί από το έτος 2003 (έτος αρχικής πρόσληψης πυροσβεστών πενταετούς θητείας).

Κάθε χρόνο καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα δικαιολογητικά τους και τις βεβαιώσεις υγειονομικής περίθαλψης. Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.

Επίσης, διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρουν στολή και κατάλληλο εξοπλισμό. Οι συμβασιούχοι θα προσληφθούν το αργότερο στις αρχές Μαΐου 2014.

Πέρσι το ΣτΕ είχε κρίνει νόμιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που προέβλεπε την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων με πεντάμηνη απασχόληση και όχι οχτάμηνη, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Πάντως, στη σχετική γνωμοδότησή του (154/2013), το Ε' Τμήμα του ΣτΕ επισημαίνει ότι «οι παρατάσεις της δυνατότητας επαναπρόσληψης των ίδιων προσώπων με βάση τους πίνακες του έτους 2003 επιτρέπουν μεν την αξιοποίηση της εμπειρίας που τα πρόσωπα αυτά έχουν αποκτήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών, εμποδίζει, όμως, την ανανέωση του εποχικού πυροσβεστικού προσωπικού και είναι πιθανόν να δημιουργήσει ζητήματα νομιμότητας, εφόσον συνεχισθεί στο μέλλον».

Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι εποχικοί πυροσβέστες θα μπορούν να ανανεώνουν τις 5μηνες συμβάσεις τους για ένα ή δύο έτη, δηλαδή έως και το 2015.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 10/03/2014 – Σ.Λ.)