Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Απαντήσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια σε ερωτήσεις Βουλευτών κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου



Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, απάντησε σήμερα (06-03-2014) στα ερωτήματα Βουλευτών, κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.


Ειδικότερα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απαντώντας στην ερώτηση του Βουλευτή Ν. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, σχετικά με τον Νόμο 3938/2011 για απορρόφηση Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, ανέφερε τα εξής κατά την πρωτολογία του:

«Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ και τον κ. συνάδελφο. Μία ξεκάθαρη απάντηση ζήτησε, μία πολύ ξεκάθαρη απάντηση θα πάρει. Κατά την άποψη του Υπουργείου, από την ερμηνεία, τη σαφέστατη όμως και κατά την άποψή μας μη επιδεχόμενη ανταπάντησης, του γράμματος του νόμου,  δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση το Πυροσβεστικό Σώμα να δεσμεύεται για την πρόσληψη νέων πυροσβεστών από τον κυρωμένο πίνακα,  πέραν των ήδη προσληφθέντων».


Στη δευτερολογία του ο κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε δεν αντιλαμβάνομαι την οξύτητα στην δευτερολογία του κ. συναδέλφου, ιδίως στο δεύτερο μέρος της. Με εντυπωσιάζει οφείλω να πω γιατί είναι πάντοτε ένας ευγενής και  συμπαθής συνάδελφος. Μου ζήτησε μία σαφή απάντηση. Του έδωσα μία σαφή απάντηση. Του ξαναδίνω την ίδια σαφή απάντηση στη δευτερολογία μου. Εάν θέλει να παραμείνω όρθιος επί άνω των 30 δευτερολέπτων για να ευχαριστήσω το γεγονός της εδώ παρουσίας μου –έτσι και αλλιώς θα είμαι εδώ όλο το πρωί- κύριε συνάδελφε ευχαρίστως να το πράξω. Ξέρετε ότι δεν είμαι εξ αυτών που υποτιμούν το Κοινοβούλιο. Όμως δεν είμαι και διατεθειμένος να αερολογώ εδώ πέρα,  μιλώντας επί παντός επιστητού. Μου ζητήσατε μία απάντηση, σας έδωσα μία απάντηση. Είναι πιθανόν να μην σας ικανοποιεί η απάντησή μου. Αυτό είναι προφανές, αλλά συγχωρείστε με, δεν μπορώ κατ’ ανάγκη να συμφωνήσω μαζί σας.

Επίσης, θα μου επιτρέψετε να σας πω, μια και το λέτε,  ότι πρώτον καταλαβαίνετε ότι είναι άκομψο αυτό που ζητάτε, να σχολιάζει ο Υπουργός. Δεύτερον, διαστρέφετε το έγγραφο,  όπως το αναγνώσατε, εάν το άκουσα καλά, αλλά και αυτό είναι αδιάφορο στην παρούσα φάση. Έχω την εντύπωση ότι προς το παρόν αυτό το Υπουργείο το εκφράζω εγώ. Εάν αυτό αλλάξει κάποια στιγμή στον συνταγματικό χάρτη της χώρας,  φαντάζομαι ότι τότε θα έρχεται εδώ ο οποιοσδήποτε αρχηγός και θα απαντά αυτός στις ερωτήσεις σας και όχι εγώ. Λοιπόν, αυτή ήταν η απάντηση. Ελπίζω να σας ικανοποίησε. Και σας ξαναλέω, για να μην νομίζετε ότι θα φύγω γρήγορα και ότι βιάζομαι. Θα είμαι εδώ σας διαβεβαιώ όλο το πρωί. Το ξέρετε πολύ καλά.  Ευχαριστώ πολύ».

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απαντώντας επίσης στην ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Γαβριήλ Αβραμίδη, σχετικά με τους παράνομους μετανάστες μουσουλμανικού θρησκεύματος στη χώρα μας και για την «τουρκική προπαγάνδα που παρουσιάζει ως άλλοθι της παράνομης δραστηριότητάς τους τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης», ανέφερε τα εξής κατά την πρωτολογία του:

«Κύριε συνάδελφε,  καταρχήν σας ευχαριστώ. Όπως καταλαβαίνετε δεν έχω την πρόθεση, δεν έχω και τη δυνατότητα όμως,  για να είμαστε ειλικρινείς, να απαντήσω σε δημοσιεύματα και μάλιστα παλαιά δημοσιεύματα. Το ζήτημα το οποίο φαντάζομαι υφέρπει στην ερώτησή σας και το οποίο ευχαρίστως μπορούμε να το συζητήσουμε αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτό υποκρύπτει η ερώτησή σας και νομίζω ότι επ’ αυτού πράγματι είναι καλό να γίνεται μια συζήτηση στην Ελληνική Βουλή.

Το θέμα είναι πάντοτε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η δική μου αρμοδιότητα, η χωρική αρμοδιότητα του Υπουργείου, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πολιτικός προϊστάμενος είναι τα χερσαία σύνορα. Τα θαλάσσια σύνορα ανήκουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Όσον αφορά τα χερσαία σύνορα, η χώρα είχε ένα τεράστιο πρόβλημα. Ήταν γνωστό αυτό. Τον Αύγουστο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση «Ξένιος Δίας» και η επιχείρηση «Ασπίδα», την τελευταία μέρα που πήραμε στατιστικά στοιχεία, είχαν περάσει περίπου 500 άτομα από τον Έβρο – απίστευτος αριθμός για τα δικά μας δεδομένα. Αν αυτό το προβάλλετε σε επίπεδο έτους μιλάμε για άνω των 100.000 παρανόμων μεταναστών, μια κατάσταση την οποία η Ελλάδα δεν μπορούσε, δεν μπορεί διαχρονικά να την αντέξει σε αυτό το επίπεδο ροών με κανένα τρόπο. Έγιναν αυτά τα οποία η Εθνική Αντιπροσωπεία καλώς γνωρίζει, έκλεισε ο Έβρος, υπό την έννοια ότι ελέγχθηκε το φαινόμενο της πλήρους, απόλυτης εισέλευσης στον εθνικό χώρο οποιουδήποτε έκρινε ότι θέλει να διαβεί τα σύνορα χωρίς καμία κύρωση και από εκεί και πέρα δικαίωμα να προστρέξουν προς τις ελληνικές αρχές έχουν οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, όποιοι είναι πρόσφυγες. Υπάρχει και αυτό το ζήτημα. Δεν είναι όλοι παράνομοι μετανάστες. Υπάρχουν πρόσφυγες στους οποίους η χώρα οφείλει να παράσχει τα συγκεκριμένα δικαιώματα, που το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει. Εν πάση περιπτώσει, οι εισροές λοιπόν από τον Έβρο,  αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα έχουν μηδενιστεί. Μιλάμε για 10 άτομα το μήνα και ίσως σας μιλώ καθ’ υπερβολήν».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής:

«Το θέμα με την Τουρκία και τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης μέσω της Τουρκίας είναι γνωστά, τα γνωρίζει η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλώς έχετε την καλοσύνη να τα επαναλαμβάνετε. Είναι χρήσιμο να λέγονται ορισμένα πράγματα εδώ. Πράγματι η Τουρκία, όπως είπατε και στην τοποθέτησή σας, δεν τηρούσε και δεν τηρεί κατά τη δική μας κρίση, τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τη χώρα μας.  Μάλιστα –τώρα δεν έχει έννοια να το πω– ο τρόπος με τον οποίο είχε διατυπωθεί η συμφωνία, νομίζω ότι  επιτρέπει στην Τουρκία να βρίσκει παντελώς αβάσιμες μεν, αλλά να βρίσκει δικαιολογίες για τον τρόπο μη εφαρμογής.

Γι’ αυτό εργαστήκαμε πάρα πολύ σκληρά και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό το οποίο επετεύχθη είναι να  υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Τουρκία να πρέπει να λογοδοτήσει για τη μη εφαρμογή, όχι πλέον προς την Ελλάδα, ως διμερές θέμα,  αλλά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο το κρίνουμε ως κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό είναι το  πρώτο.

Δεύτερον, η ακολουθούμενη πλέον πολιτική στα σύνορα, στον Έβρο, δεν επιτρέπει στα κυκλώματα των παράνομων μεταναστών να χρησιμοποιούν αυτή τη διάβαση. Βεβαίως υπάρχει θέμα. Γιατί; Διότι η Τουρκία επιτρέπει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, χωρίς βίζα, από οποιαδήποτε χώρα, και πολλές από αυτές τις χώρες είναι χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστευτικών ροών. Και είναι επίσης τόπος από τον οποίο τα δίκτυα των διακινητών στέλνουν τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.  Νομίζω όμως ότι έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, έχει αναστραφεί το ρεύμα. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε,  για κάθε έναν που μπαίνει στην Ελλάδα, δύο επιστρέφονται. Είμαστε η πρωταθλήτρια χώρα της Ευρώπης στις επιστροφές και είμαι σίγουρος ότι εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα πολιτική, σε συνεργασία και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, η αναλογία τον χρόνο που έρχεται, το 2015, θα γίνει ένας  προς τρεις. Θα έχουμε επιστρέψει μέχρι τις αρχές του 2015 πάνω από 100.000 παράνομους μετανάστες στις χώρες προέλευσης και επίσης, με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται – αυτό όμως αφορά άλλο Υπουργείο– από το Λιμενικό Σώμα, ευελπιστώ ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να θωρακίσει τα σύνορά της. Σας ευχαριστώ πολύ».