Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η αμηχανία του βουλευτή, η κρητική βεντέτα και ο νόμος, του Νίκου Καραδήμα

Οι τελευταίες μέρες του Μαρτίου που διανύουμε  θα αποδειχθούν αναμφισβήτητα ιστορικές ,τόσο για τον θεσμό της Αστυνομίας ,όσο και για το κίνημα. Ας μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι στο σύνολο αλλά και οι ομόλογοί μου στο συνδικάτο, την εκπεφρασμένη βούληση μου στα δ.σ. και στα γ.σ. να την διατυπώσω ξεκάθαρα. Στην πολύχρονη αστυνομική μου θητεία και ανάλογη συνδικαλιστική,  <<τεχνοκράτες >> της μιας νύχτας  ,βάφτιζαν αναδιάρθρωση κάθε εμβαλωματική και απρόσφορη απόπειρα ,είτε δια του μέσου, είτε δια του αντικειμένου. Ουδείς δε από τους επίδοξους αναδιοργανωτές του παρελθόντος μέχρι σήμερα είχε υπαναχωρήσει ακούσια η εκούσια ,ώστε να του αποδοθεί η << ελαττωμένη ποινή σκέψης >>. Όλοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι τα ονόματά τους είχαν καταγραφεί με χρυσά γράμματα στον κολοφώνα της δόξας.
Η ιστορική αυτή αναδρομή άρχεται από το 1984 με τον Ν1481/84, με την ενοποίηση των δύο πρώην σωμάτων , της μετριοπαθούς Αστυνομίας Πόλεων και  κρατικοκεντρικής Χωρ/κής .Το σκεπτικό τότε ήταν η ομογενοποίηση και η άρση των αδυναμιών και αγκυλώσεων που ταλάνιζαν τα δύο σώματα ,αλλά και την κοινωνία .Έκτοτε μέχρι και σήμερα οι ίδιοι αναδιαρθρωτές  της ομογενοποίησης , από-ομογενοποίησαν  και δημιούργησαν δυο και τρείς αστυνομίες. Είδαμε δε και ακόμα την ύστατη στιγμή  που το σχετικό σ/ν.είχε πάρει τον δρόμο για την εθνική αντιπροσωπεία , υποψήφιοι για τον βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ,αντί να προτείνουν και να αρκούνται σε υποσχέσεις αλλαγής λαμπτήρων και αποκομιδής απορριμμάτων, ανήγγειλαν   ιδρυτικές  διακηρύξεις περί   Μητροπολιτικής Αστυνομίας .
       Την 6ην Μαρτίου και ενώ το κέντρο της Αθήνας είχε αποκλεισθεί λόγω επίσκεψης και ασφαλούς διέλευσης, του Γερμανού προέδρου κου Γκάουκ ,  ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής , στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του εξέδιδε αστυνομική διάταξη περί απαγόρευσης συγκεντρώσεων στο κέντρο της πόλεως των Αθηνών .Εμείς  ήδη είχαμε συναθροιστεί  στην είσοδο της Βουλής ,από Βασ. Σοφίας.  Ο σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να παρακολουθήσουμε  απ τα θεωρεία την συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου της αναδιάρθρωσης.
Τα όσα προηγήθηκαν γνωστά: Συναντήσεις ,συσκέψεις, διοικητικά και γενικά συμβούλια παρουσία πολιτικών και αξιωματούχων . Προσωπικά δεν συμμετείχα  σε καμία τυπική  άτυπη , προγραμματισμένη ,η μη συνάντηση πλην  δ.σ. και γ.σ. της ΠΟΑΣΥ  ,όχι γιατί δεν  το επιθυμούσα ,αλλά γιατί δεν κλήθηκα.
Δοθείσης λοιπόν αυτής της ευκαιρίας ,βρέθηκα στα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής μαζί με αρκετούς συναδέλφους ,μετά τον εξονυχιστικό έλεγχο αφού  παρέδωσα κάθε τι μεταλλικό αντικείμενο, καθώς ακόμα και η αγκράφα της ζώνης μου ενεργοποιούσε το σύστημα ασφαλείας εισόδου.
Οι συνειρμοί του παρελθόντος ,σκίασαν ευθύς την σκέψη μου. Έβλεπα τον άνθρωπο εκείνον ,που πριν μερικά χρόνια για αντίστοιχο λόγο ,παρακολουθούσαμε από τις ίδιες θέσεις  την συνεδρίαση.
Ήταν ο Βουλευτής Δράμας κος Κυριαζίδης και πρώην συνάδελφός μου, που  κινούνταν  τόσο αμήχανα ,από έδρανο σε έδρανο . Ξύπνησαν μέσα μου μνήμες του παρελθόντος που δεν μου επιτρέπουν ενσυνείδητα να συγχωρήσω πράξεις και παραλείψεις  τόσο σε βάρος εμού ,αλλά και ολοκλήρου της μεγαλύτερης πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής ένωσης ,αυτής της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής.  Ο Βουλευτής – συνάδελφος ,που  μας εξοστράκισε για μια εξαετία και πλέον , καλούνταν σήμερα να νομοθετήσει για μας!!  Ήταν σαν να ψήφιζε έναν νόμο για την βαρύτητα και ταυτόχρονα να έκανε άλμα στο κενό. Περιόρισα όσο το δυνατόν τις στείρες αυτές σκέψεις μου και έστρεψα την προσοχή μου στους ομιλητές.΄Ενοιωθα σιγά-σιγά να προσαρμόζομαι στην όλη διαδικασία η οποία και ομολογώ ότι δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Στο νομοσχέδιο που με αφορούσε άκουσα για την Αμερικανιά του βιβλίου  Κουφοντίνα (αντίστοιχο του γεννημένος την 4η Ιουλίου, αλλά Τομ Κρουζ) ,διαπίστωσα από την αρχή  την<< Κρητική βεντέτα>> για το που ,επί παραδείγματι ,θα εδρεύει η διεύθυνση περιφέρειας για την τάξη και την ασφάλεια. Χανιά και Ηράκλειο έδιναν την δική τους προσωπική μάχη. Βιώσαμε ακόμα και αυτό το τραγικό λάθος της καταμέτρησης κατά την ψηφοφορία που αφορούσε το άρθρο 30 και κυρίως για την τοπικής εμβέλειας διάσταση. Με εξέπληξε δε, ακόμα και το ατυχές παράδειγμα του Βουλευτή Κυριαζίδη κατά την δευτερολογία του , για  την στολή του αριστερού συναδέλφου (όρα πρακτικά)!!   Με αυτά και αυτά ο χρόνος που απέμεινε για την συζήτηση δεν ήταν και τόσο επαρκής .
Στο μεσοδιάστημα όμως που προηγήθηκε μέχρι τις τελευταίες μέρες,ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημοσίας Τάξης, με έπειθε καθημερινά  όλο και περισσότερο για τις προθέσεις του και κυρίως για την ειλικρινά του ,παρά το ότι , δεν μου ήταν αρεστό εν μέρει το σχετικό σ/ν. Για μένα  αντιλήφτηκε από πολύ νωρίς  ότι το μοντέλο αυτό αστυνόμευσης ήταν ξεπερασμένο, διαπίστωσε την σύγχυση αρμοδιοτήτων και για τον λόγο αυτό διαχώρισε τους κλάδους, σε τάξη ασφάλεια και παράνομη μετανάστευση που αυτό κατά συνέπεια δείχνει την απαρχή τουλάχιστον στην εξειδίκευση .Μίλησε για βολεμένους που όλοι το σιγοψιθυρίζαμε ,αλλά  δεν τολμούσαμε να το βροντοφωνάξουμε.
 Η εν γένει δομή που αφορά την καθημερινότητα και την επιχειρησιακή δράση είναι το κυρίαρχο και κατά την άποψή μου θα είναι  μεσοπρόθεσμα μια ουσιαστική αλλαγή την οποία και εμείς και η κοινωνία έχουν ανάγκη.
Ας μη γελιόμαστε συνάδελφοι ο Υπουργός και μας άκουσε και χρόνο μας έδωσε ,αλλά και στοιχεία από τις προτεινόμενες μελέτες μας εφήρμοσε . Η ιδέα δε της διεύθυνσης ανά περιφέρεια είναι ένα στοιχείο της μελέτης Παπακωσταντή την οποία εμείς ως Ομοσπονδία προτείναμε.  Εμείς τελικά υπερβάλαμε ,γιατί πιστέψαμε ότι με την ευκαιρία αυτή, θα εισαγάγαμε επιμέρους  αμφιλεγόμενες και άκαιρες διατάξεις που επί της ουσίας φορτώσαμε  εμμένοντας  .Εκείνο που διαισθάνομαι προσωπικά είναι ότι, σαν νόμος θα είναι  ο πλέον αποτελεσματικός ως προς την δομή και επιχειρησιακή δράση σε σχέση με τις όποιες απόπειρες του παρελθόντος  έγιναν . Επίσης κατά την άποψή μου ,ο κώδικας μεταθέσεων που ήταν και το σημείο τριβής μας με το Υπουργείο δεν εξασφαλίζεται επακριβώς, τουλάχιστον για τους νεώτερους συναδέλφους (άρθρο 40 παρ. 4) για το άμεσο μέλλον. Ότι αφορά δε τις εσωτερικές μας διεργασίες σε συνδικαλιστικό επίπεδο είναι συνάρτηση και άλλων παραμέτρων που με ανησυχεί ιδιαίτερα….

KAΡΑΔΗΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Α.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ.
bloko.gr