Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Έκοψαν προκαταβολικά 170 εκατ. από μισθούς και συντάξεις!

Συνέβη και αυτό. Το υπουργείο Οικονομικών έκοψε από τους μισθούς των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων και τις συντάξεις των στρατιωτικών 170 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα με το νέο ειδικό μισθολόγιο που εφαρμόζεται ήδη από τον Αύγουστο του 2012.  Πρόκειται για… έγκλημα σε βάρος της άμυνας της χώρας ή απλά για ανικανότητα των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του οποίου προϊστάμενοι είναι οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταικούρας; Λέμε έγκλημα γιατί εξαιτίας των πρωτοφανών περικοπών στο
προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων περισσότερα από 1.000 στελέχη εκ των οποίων αρκετοί μάχιμοι αξιωματικοί (ιπτάμενοι, ειδικών δυνάμεων κ.α.) υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες, αλλά και να γλυτώσουν ότι μπορούσαν από το εφάπαξ.

Η πολιτική αυτή υπονομεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις και την άμυνα της χώρας, αφού αφενός υπήρξε αποδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού και αφετέρου γιατί και τα στελέχη που παραμένουν εντός του Στρατεύματος «αγκομαχούν» στα καθήκοντα τους με τα οικονομικά προβλήματα να καθίσταται σε βάρος του ηθικού. Πόσο μάλλον όταν οι προβλέψεις μιλούν για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις από το 2014.

Κι αυτό, την ώρα που η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στα εθνικά της θέματα, με την Τουρκία να προβαίνει συνεχώς σε αμφισβητήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αγνόησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έκοψε τις αποδοχές των εν ενεργεία κατά 50-60 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω απ’ ότι προβλέπονταν για το 2013 και τις συντάξεις κατά 110 εκατομμύρια ευρώ πάνω απ’ ότι ήθελε το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το τρέχον έτος.

Οι περικοπές στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων με το νέο ειδικό μισθολόγιο που τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 δεν ήταν 78 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχαν αποφασίσει κυβέρνηση και τρόικα και αποτυπωθεί στο Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά 128-138 εκατομμύρια ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει επιπλέον μειώσεις 82 εκατομμυρίων ευρώ από τους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών από αρχές του 2014. Άρα, εισέπραξαν προκαταβολικά το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα προέκυπτε από τις μειώσεις του 2014.

Το ίδιο έγινε και με τις συντάξεις των αποστράτων. Αντί να περικοπεί από τις συντάξεις το ποσό των 88 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2013, οι απόστρατοι υπέστησαν μειώσεις που συνολικά φθάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων το ποσό που προβλέπεται για το 2014 είναι 162 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το κράτος δήμευσε 110 εκατομμύρια ευρώ από τις συντάξεις των αποστράτων.

Θυσίασαν τους μισθούς των στρατιωτικών, πιθανός και των Σωμάτων Ασφαλείας στο βωμό των αξιώσεων της τρόικας που ήθελε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά έσοδα. Αν όμως  προκύψει «μαύρη τρύπα» στην ασφάλεια και την άμυνα της χώρας ποιος θα την καλύψει;

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών. Θα βάλει άραγε αυτή τη φορά «κόκκινες γραμμές» για να διαφυλάξει όσο έχει απομείνει από το ηθικό στις Ένοπλες Δυνάμεις; Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ανθρώπων που νυχθημερόν θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; Μένει να το δούμε… 

defencenet.gr