Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΓΣ Θεσσαλονικης


Θεσσαλονίκη, 12 Μαΐου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 73/2014

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

«Να τους αντιμετωπίσουμε όπως μας αντιμετωπίζουν!»

Πραγματοποιήθηκε την 9η Μαΐου 2014, ημέρα Παρασκευή, η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Στις εργασίες είχαν προσκληθεί και παρέστησαν, ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, ο Υπαρχηγός
της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος κ. Βάιος ΧΟΝΔΡΟΣ, ο Διευθυντής της Δ/νσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος κ. ΜΩΥΣΙΔΗΣ Βασίλειος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Χρήστος ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Αντώνιος ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ και ο Αντιπρόεδρος Θεμάτων Μελετών και Επιμόρφωσης της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και μέλος μας κ. Γεώργιος ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ.
Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Υπαρχηγός ευχαρίστησε δημόσια όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας. Ωστόσο, το Προεδρείο της Ένωσής μας, αφού πρώτα τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης και επισήμανε ότι για πρώτη φορά παρευρίσκεται Υπαρχηγός στις εργασίες Γ.Σ. μας, απαίτησε να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες μας, τόσο για την καταστρατήγηση των εργασιακών συνθηκών (εξαντλητικά ωράρια εργασίας-διοικητική μέριμνα κλπ) στην σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών αλλά και για την απαράδεκτη και ακατανόητη υπεραπασχόληση των συναδέλφων μας της Δ.Α.Ε.Θ., οι οποίοι εργάστηκαν συνεχόμενα για 28 ώρες ως συνοδοί στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ από την πόλη μας έως την Αθήνα, και ακολούθως συμμετείχαν στα μέτρα τάξης του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος. Εκτενής ενημέρωση έγινε για την προκαλούμενη σύγχυση των μελών μας και τις δυσλειτουργίες των Υπηρεσιών που έχουν επέλθει από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο «περί αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας», για την ελλειμματική δύναμη των Υπηρεσιών μας, για την μη χορήγηση των εβδομαδιαίων αναπαύσεων σε κεντρικά Α.Τ. της πόλης μας και ζητήθηκε η άμεση παρέμβασή του για να εφαρμοστούν από τις Διοικήσεις των Υπηρεσιών οι κανονισμοί του Οργανισμού μας.
Ο κ. Υπαρχηγός απαντώντας στις καταγγελίες του Προεδρείου παραδέχτηκε ότι οι Αστυνομικοί υπερέβαλλαν εαυτόν, δεσμευόμενος όμως, ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες ειδικά για την υπεραπασχόληση του προσωπικού. Όσον αφορά την αναδιοργάνωση, ενημέρωσε ότι τα σχετικά Π.Δ. που θα ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες ευρίσκονται στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοσή τους. Παράλληλα, τα όποια προβλήματα ανακύπτουν θα αντιμετωπίζονται άμεσα από την Δ/νση Οργάνωσης και Νομοθεσίας και ζήτησε την συνδρομή μας προς τούτο. Για την καταστρατήγηση του εσωτερικού κανονισμού διαβεβαίωσε ότι θα δώσει εντολές για πιστή εφαρμογή των κανονισμών.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Χρήστος ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Αντώνιος ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ κατά τις αρχικές τοποθετήσεις τους, ενημέρωσαν για τις δράσεις και τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας (εκλογικό επίδομα, αναδιανομή πλεονάσματος, Απόφαση ΣτΕ, ασφαλιστικά Ταμεία, νόμος αναδιοργάνωσης κ.λ.π.), για την επικείμενη συνάντηση την προσεχή Τετάρτη με τον Πρόεδρο του ΣτΕ, στεκούμενοι κυρίως στην αναγκαιότητα συσπείρωσης στα Σωματεία και στην υποχρέωση κλιμάκωσης των δράσεών μας. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Προέδρου της Π.Ο.ΑΣ.Υ. «Να τους αντιμετωπίσουμε όπως μας αντιμετωπίζουν». Ο Αντιπρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. υπογράμμισε ότι λόγω και της φημολογίας για τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα που θα παρθούν εξαιτίας της προειλημμένης θετικής Απόφασης του ΣτΕ, είναι αναγκαία η διεκδίκηση ενός νέου μισθολογίου το οποίο θα δίνει όραμα και ελπίδα στους νέους συναδέλφους, και θα αμβλύνει τις αδικίες που υφιστάμεθα έναντι του υπόλοιπου δημόσιου τομέα.
Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις θυσίες των Ελλήνων Αστυνομικών, είναι γνώστης των παθογενειών που ταλανίζουν την ΕΛ.ΑΣ. και είναι διατεθειμένος να σταθεί αρωγός σε κάθε δίκαιο αίτημά μας.
Στις εργασίες επίσης παρέστησαν, ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και Δ/ντης του ΙΝΕ της ΓΣΣΕ κ. Σάββας ΡΟΜΠΟΛΗΣ και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος ΦΡΑΓΚΟΣ, οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις τους για την βιωσιμότητα του δημόσιου και επικουρικού συστήματος ασφάλισης της χώρας μας που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, προβληματίζοντας για το ποιές θα πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειες του συνδικάτου μας.
Κατά τις εργασίες της Γ.Σ. εγκρίθηκαν ομόφωνα ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός της Ένωσής μας, τοποθετήθηκαν όσα μέλη της Ένωσής μας επιθυμούσαν, ενώ η Νομική μας Σύμβουλος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις δικαστικές υποθέσεις και τις διεκδικήσεις του Σωματείου.
Το Προεδρείο της Ένωσης βράβευσε τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο για την έμπρακτη συνδρομή και συμπαράστασή του στις δράσεις της Ένωσής μας και ιδίως στην επαναλειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων για τα τέκνα των Αστυνομικών στην Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, βραβεύτηκε και η Πρωταθλήτρια Ομάδα της Τούμπας στο 2ο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Αστυνομικών Υπηρεσιών Γ.Α.Δ.Θ. καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής του 2ου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Αστυνομικών Υπηρεσιών Γ.Α.Δ.Θ. κ. Γεώργιος ΖΑΧΑΡΗΣ, τόσο για την αξιέπαινη προσπάθειά τους όσο και για την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και του «ευ αγωνίζεσθαι».
Τέλος, τα μέλη της Ένωσης αποφάσισαν: 1) ότι είναι αναγκαίο να καταγγέλλεται κάθε συντελούμενη παράβαση εργασιακών δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε Αστυνομική Υπηρεσία της Γ.Α.Δ.Θ., 2) να αιτηθούν την άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών με ικανό αριθμό Αστυνομικών 3) οι Δημοτικοί Αστυνομικοί να μην ενταχθούν στο ένστολο αστυνομικό προσωπικό, γιατί αυτό θα επηρεάσει τα εργασιακά δικαιώματα των Αστυνομικών (κυρίως τον Κώδικα Μεταθέσεων), και να παραμείνουν ως προσωπικό ειδικής κατηγορίας, παρεμφερές με το πολιτικό προσωπικό, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο της αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. και τις διαβεβαιώσεις της φυσικής και πολιτικής Ηγεσίας.  
Το Προεδρείο της Ένωσής μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους προσκεκλημένους, αλλά κυρίως όσα μέλη της Ένωσης παρευρέθηκαν στις εργασίες του ανώτατου οργάνου μας μέσα σε αντίξοες συνθήκες, λόγω των αυξημένων εργασιακών υποχρεώσεων την συγκεκριμένη ημέρα. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να ευρίσκεται κοντά στα μέλη του με δράσεις και ενέργειες, συνεχίζοντας και τα ανοικτά Δ.Σ. που έχει καθιερώσει.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να συσπειρωθούν στο Σωματείο, το μοναδικό ανάχωμα απέναντι σε όσους υποβαθμίζουν την ζωή μας, να μην διστάζουν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα μέλη του Δ.Σ. ή να επισκέπτονται τα Γραφεία μας που λειτουργούν καθημερινά για να μας καταγγέλλουν κάθε περιστατικό αυθαιρεσίας της Διοίκησης.


Όλοι οι αγώνες κερδίζονται
όσο δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια!