Από την ημέρα που έγιναν οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, με βάσει το νέο οργανόγραμμα και μετά την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ, προσπαθώ να καταλάβω τι προσπαθούν να κάνουν οι εμπνευστές της.
Με αφορμή τα όσα ακούω, παρατηρώ και βλέπω, θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις – προβληματισμούς, που συζητιούνται, μεταξύ όλων των συναδέλφων μου, που υπηρετούμε στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου.
- Δεν αντιλαμβάνονται οι ιθύνοντες ότι πάνε να δημιουργήσουν μια υδροκέφαλη - υπερσυγκεντρωτική αστυνομία, με έδρα την Σύρο, από την οποία θα διοικούνται -ελέγχονται 57 υπηρεσίες - νησιά του Ν. Αιγαίου (Κυκλάδες & Δωδεκάνησα);;;;!!!!
Η περιοχή μας, κύριοι, δεν είναι εύκολο να διοικηθεί με του κανόνες που ισχύουν για την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα λόγω της πολυδιάσπασής της, γεγονός, που ο νομοθέτης έχει σοφά προβλέψει [βλεπ. άρθρο 101 του Συντάγματος που προβλέπει την ρήτρα της νησιωτικότητας και τον Ν. 4150/2013].
Μέχρι και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (σύμφωνα με δημοσιεύματα Αθηναϊκών εφημερίδων) σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, δήλωσε ότι χρειάζεται η διάσπασή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε δύο Περιφέρειες για την σωστή λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δομών του κράτους .
Αυτοί που σχεδίασαν την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ φαίνεται πως δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν τους τα ανωτέρω ή σκοπίμως τα αγνόησαν.. Ελπίζω να μην ισχύει το δεύτερο. Αυτά που στην υπόλοιπη Ελλάδα θεωρούνται και είναι αυτονόητα εδώ είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, αφού κάθε νησί, κύριοι, είναι «αυτόνομο» - αποκομμένο, ελέω συγκοινωνίας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.. (αλλά ποιος λαμβάνει υπόψιν τις δυσκολίες αυτές, όταν θυμάται τα νησιά μόνο για τα μπάνια του το καλοκαίρι;;;;!!)
Αν θέλετε να κάνετε πραγματική αναδιοργάνωση πρέπει άμεσα να «παγώσετε» την εφαρμογή αυτή, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο (τέλος τουριστικής περιόδου), να ενισχύσετε όλες ανεξαιρέτως τις Υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό, να ιδρύσετε στις Κυκλάδες (ναυαρχίδα του τουρισμού μας) Τμήματα Ασφαλείας στην Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο και αντίστοιχα γραφεία Τουριστικής Αστυνομίας, με γλωσσομαθείς συναδέλφους.
Μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου να κλείσετε τους Αστυνομικούς Σταθμούς, σε μικρά νησιά, και ταυτόχρονα να ιδρύσετε Αστυνομικούς Σταθμούς θερινής περιόδου. Παρόμοια φαντάζομαι θα πρέπει να γίνουν και στα Δωδεκάνησα(σύνορα της Χώρας) αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομέρειες .
Το καλοκαίρι μπορεί για την υπόλοιπη Ελλάδα να είναι «νεκρή περίοδο» στα νησιά όμως είναι «full season» και οι πειραματισμοί στον τομέα της ασφάλειας μπορεί να έχουν διεθνή αντίκτυπο για το τουρισμό και την πατρίδα μας.[Να ανάψετε μια λαμπάδα για τους λεβέντες του Α.Τ Θήρας, λίγοι αλλά λιοντάρια, που κατάφεραν σε χρόνο dt να συλλάβουν τους δράστες του σοβαρού τραυματισμού της τουρίστριας και χρύσωσαν κάπως το χάπι.]
Κλείνοντας και για να μην παρεξηγηθώ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ ότι δεν είμαι ενάντια στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις αλλά ΕΠΙΘΥΜΩ, όταν αυτές γίνονται, να λαμβάνονται υπόψιν οι τοπικές ιδιομορφίες {νησιωτικότητα} και να μην τίθεται σε κίνδυνο αυτό που αγαπώ και υπηρετώ..
Ευάγγελος.Δ.Κεφάλας
Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Α.Υ. Κυκλάδων
Αντιπρόσωπος Ε.Α.Υ.Κ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.