Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το Spiegel προειδοποιεί : Κούρεμα και νέο πακέτο θα αποτύχουν

Την αποτυχία ενός ενδεχόμενου κουρέματος του ελληνικού χρέους ή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προεξοφλεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» χαρακτηρίζοντας λάθος τους χειρισμούς τόσο της Ανγκελα Μέρκελ όσο και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία έχει πάρει «φωτιά» και όπως ήταν αναμενόμενο το ελληνικό ζήτημα κατέχει κεντρικό ρόλο στο πεδίο της αντιπαράθεσης με τη συζήτηση γύρω από το δημόσιο χρέος να πραγματοποιείται με αμείωτη ένταση.

Με κείμενο που φέρει τον τίτλο «Η μέρα των εκλογών είναι μέρα πληρωμής» το περιοδικό εκτιμά πως η γερμανική κυβέρνηση δίνει προεκλογικές υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει.
Χαρακτηρίζει την δήλωση του κ.Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και την άρνησή του για ένα νέο κούρεμα ως το πρώτο προεκλογικό λάθος σημειώνοντας «Σίγουρο είναι ότι χωρίς νέα βοήθεια η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Αποκλείεται να μπορέσει η χώρα να βγει πάλι στις αγορές στο τέλος του χρόνου» τονίζει το δημοσίευμα. Είτε υπάρξει κούρεμα είτε άλλη διευκόλυνση, π.χ. μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, «το κόστος για τις πιστώτριες χώρες θα ήταν παρά ταύτα υψηλό. Στη Γερμανία θα αναλογούσε διψήφιο νούμερο, αλλά και πάλι δεν θα επιτυγχανόταν η εξυγίανση της Ελλάδας».
«Η παραδοχή της καγκελαρίου ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια είναι μόνο η αρχή. Η γερμανική κυβέρνηση θα εξαγγείλει και άλλες πικρές ευρω-ειδήσεις, από την τραπεζική ένωση μέχρι την Ιρλανδία. Θα είναι λοιπόν ακόμη πιο συναρπαστικός ο προεκλογικός αγώνας;» αναρωτιέται το «Spiegel» και επισημαίνει το γεγονός πως μετά τις εκλογές υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα.
Προειδοποιεί ακόμη πως σε περίπτωση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ενέργειες διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών θα γίνουν ρουτίνα και πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέα πακέτα και νέα μέτρα για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, αλλά και την Κύπρο.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι μένουν ανοιχτά και άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη. Ενώ τώρα η κυβέρνηση τάσσεται κατά της τραπεζικής ένωσης και επιμένει για επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα σε εθνικό επίπεδο – παρά το γεγονός ότι οι περιφερειακές τράπεζες των κρατιδίων κινδυνεύουν από τοξικά ομόλογα και η Commerzbank επιβιώνει μέσω κρατικής χρηματοδότησης- μετά τις εκλογές θα χρειαστεί να διορθώσει τη στάση της.
Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, εκτιμά το δημοσίευμα, θα αναγκαστεί επίσης να προετοιμάσει τους πολίτες για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε επίπεδο θεσμών και τρόπου λήψης αποφάσεων.
Σόιμπλε: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του προγράμματος
Εξασφαλισμένη είναι η χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε, μεταφέροντας την σχετική διαβεβαίωση της Τρόικα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους και σημείωσε ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα για νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ενδεχόμενων επιπλέον αναγκών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
«Δεν είμαι ψυχολόγος ούτε εκπρόσωπος άλλων υπουργών» σημείωσε ο κ. Κότχαους, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κίνητρο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κούρεμα» και έκανε λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δισεκατομμυρίων για την περίοδο 2014-15.
Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Στουρνάρα στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους με αναδρομική μεταφορά κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Κότχαους διευκρίνισε ότι αυτή η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες.
Βάιντμαν: Μη βασίζεστε στην ΕΚΤ για να λύσετε τα προβλήματά σας
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τις χώρες της Ευρωζώνης να μην βασίζονται στην ΕΚΤ για να λύσουν τα προβλήματά τους δείχνοντας πως η γερμανική πλευρά θα συνεχίσει να έχει σκληρή στάση σε ζητήματα δανεισμού.
Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των Γερμανών πρεσβευτών στο Βερολίνο, ο κ. Βάιντμαν ζήτησε επίσης να επιβληθεί ένα όριο στην διακράτηση κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες και να υπάρξει επαρκής κάλυψή τους με κεφάλαια, ώστε να βοηθηθεί η διάσπαση της στενούς σχέσης που υπάρχει μεταξύ χωρών και τραπεζών.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με τη νομισματική πολιτική, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (OMT), το οποίο δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί. «Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα κατένειμαν τους κινδύνους από μη υγιείς δημοσιονομικές πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, εάν αγόραζαν ομόλογα χωρών με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα», δήλωσε.


Πηγή:  iefimerida.gr