Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ: "Πείτε μας τι θα κάνετε κύριε υπουργέ" - Ποιοι ζητούν απάντηση

ο επίδομα παραμεθορίου “καίει” τους στρατιωτικούς που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές στο δημόσιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αβραμόπουλος μόλις ανέλαβε εστειλε επιστολή για το θέμα στον Σαμαρά, αλλά από τότε “νέο ουδέν”. Ο ΣΥΣΜΕΔ με έγγραφό του προς τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο ζητά μια καθαρή απάντηση για το τι πρόκειται να γίνει και επισημαίνει ότι αυτή η απάντηση θα έπρεπε να είχε δοθεί σε ερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή για το θέμα. Όλο το έγγραφο του ΣΥΣΜΕΔ που καλεί τον Αβραμόπουλο να πάρει θέση για το θέμα:


Κε Υπουργέ.

Την 20-5-2013 και 31-5-2013 κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων οι σχετικές (α) και (β), ερώτηση και αναφορά, αντίστοιχα, αναφορικά με το επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, που δεν χορηγείται στους Έλληνες στρατιωτικούς, όπως συμβαίνει με τους δημοσίους υπαλλήλους (ακόμη και τους υπηρετούντες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) κατ΄ εφαρμογή των συναφών διατάξεων του σχετικού (γ).

Με τις σχετικές (δ), (ε) και (στ) απαντήσεις απαντήθηκαν, ή διαβιβάσθηκαν να απαντηθούν από το ΥΠΕΘΑ, από τα αντίστοιχα συνερωτώμενα Υπουργεία Οικονομικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τα ανωτέρω ερωτήματα, όχι όμως κατά την άποψή μας με ευθεία απάντηση αλλά με απλή παράθεση νομοθετικών διατάξεων, που έτσι κι αλλιώς γνωρίζαμε, και σε κάθε περίπτωση δεν αναμέναμε από τη Βουλή των Ελλήνων να μας γνωρίσει.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ως μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, μεταξύ των άλλων είναι:

- Η αναφορά (άρθρο 125) όταν: «Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά» (Αναφορά, άρθρο 125) και

- Οι ερωτήσεις (άρθρα 126 – 128 Β) όταν: «Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.

Πιστεύουμε ότι συνειδητοποιείτε, πλέον, πάρα πολύ καλά, ως πολιτικός ηγέτης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις όποιες απαντήσεις δίνονται κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μας αφορούν, τις οποίες αξιολογούμε ανάλογα, ερμηνεύουμε και εν τέλει δεχόμαστε ή απορρίπτουμε όταν και όπως ήθελε αποφασίσει ο καθένας μας.

Ήδη παρήλθαν οι είκοσι πέντε (25) ημέρες της υποχρεωτικότητας απαντήσεων των ανωτέρω, αλλά δεν έχουν εισέτι απαντηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αν και μέχρι σήμερα, για άγνωστους προς εμάς λόγους, δεν έχετε αποδεχτεί την πρόσκλησή μας για συνάντηση μαζί σας, είμαστε σίγουροι ότι η απάντησή σας δεν θα είναι μια ακόμη απλή παράθεση νομικών διατάξεων, αλλά η ειλικρινή πρόθεσή σας να νομοθετήσετε και να καλύψετε το υπάρχον κενό που αφορά στην καταβολή του επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών και στους Έλληνες στρατιωτικούς, που αισθάνονται βάναυσα αδικημένοι.