Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ… και είναι μόνο η αρχή!

Η διάταξη του αρ 15 παρ 2  ΠΔ 120/2008 που τυποποιεί το μέτρο της διαθεσιμότητας των αστυνομικών καθιερώνει ρητά τη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης να θέτει,  μεταξύ άλλων, σε διαθεσιμότητα αστυνομικούς σε βάρος των οποίων ασκείται ΕΔΕ για πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει ανώτατη πειθαρχική ποινή.  Πριν από λίγες ημέρες  έλαβε χώρα  ένα ευρέως διαδοθέν, μέσω των ΜΜΕ και του
διαδικτύου,  συμβάν  σε νυχτερινό κέντρο διασκεδάσεως στη Χαλκιδική και επακολούθησε η  θέση σε κατάσταση διαθεσιμότητας της Διοικητού Κασσάνδρας. Πρόκειται για μία  κραυγαλέα περίπτωση κακής άσκησης της διακριτικής ευχέρειας της Διοίκησης! Στα πλαίσια της διακριτικής ευχέρειας το αποφασίζον όργανο καλείται να λάβει απόφαση κατόπιν συνεκτίμησης της βαρύτητος του παραπτώματος αλλά και της ατομικής περίπτωσης του διοικουμένου, και εν προκειμένω της Διοικητού Κασσάνδρας. Δυστυχώς ουδόλως έλαβε υπόψην της η Διοίκηση  το πλήθος των προσόντων και  κατακτήσεων της συγκεκριμένης Αστυνομικού που με σθένος απαράμιλλη ευσυνειδησία και συναίσθηση  καθήκοντος, υπηρετεί επί χρόνια  την Ελληνική Αστυνομία. Ένα τεράστιο βιογραφικό με  επιτυχίες σε όλες τις θέσεις από τις οποίες άσκησε τα καθήκοντά της και επαίνους  τόσο για αυτές όσο και για το ήθος και την προσωπικότητά της δεν εμπόδισε τη Διοίκηση να λάβει αυτό το επαχθέστατο και κατάφορα άδικο μέτρο σε βάρος της. Η διαθεσιμότητα ήταν η ανταμοιβή που εισέπραξε η Διοικητής Κασσάνδρας  που για άλλη μία φορά ενήργησε ως όφειλε και ακολουθώντας ρητές εντολές που έλαβε.
Πρόκειται σαφέστατα για ένα εξιλαστήριο θύμα, βορά σε πολιτικές σκοπιμότητες και την  αγχώδη και εναγώνια προσπάθεια  της πολιτικής ηγεσίας να “αποδείξει” ότι,  αμείλικτη ούσα, πατάσσει τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση  σε όλα τα επίπεδα χωρίς χρονοτριβές και επιείκεια.. 
Πρόκειται για περίπτωση όπου η ασθμαίνουσα πολιτική ηγεσία θέλει να “δώσει” στη κοινωνία ένα παράδειγμα της τόσο χιλιοειπωμένης και πολυδιαφημισμένης ” μηδενικής ανοχής  ” αλλά καταλήγει να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο και σε βάρος μιας εξαιρετικής Αστυνομικού το “τυφλόν” της δικαιοσύνης με την χειρίστη εννοια ασφαλώς! 


Μητσακοπούλου Σίσσυ, Δικηγόρος