Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Έκτακτες μεταθέσεις το Σεπτέμβρη και για αρχιφύλακες- ανθυπαστυνόμους, του Θ. Παπαδάκη

Επειδή υπάρχει μεγάλη αδικία όσον αφορά τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια από μία περιοχή μετάθεσης σε άλλη (Νομός), για τους συναδέλφους που έχουν οργανική θέση Αρχ/κα – Ανθ/μου, δηλαδή για Αρχ/κες, Ανθ/μους και Υπ/μους Β” και Α” του Ν. 3686/2008, απαιτείται για την
αποκατάσταση της αδικίας και σύμφωνα και με την αρχή της αναλογικότητας, λόγω και της συγκεκριμένης χρονική στιγμής, η πρόσθεση σχετικής διάταξης στο άρθρο 15 του Κώδικα
Μεταθέσεων Π.Δ. 100/2003 που αναφέρεται στις Μεταθέσεις Αστ/κων, Υπαρχ/κων, Αρχ/κων και Ανθ/μων.Ήδη, με προσεκτική μελέτη διαπίστώνουμε ότι το μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους, έπειτα από την πραγματοποίηση των τακτικών μεταθέσων, το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων του Α.Ε.Α. (Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων) προβαίνει στην κατάρτιση θέσεων με βάση τις κενές οργανικές θέσεις , όπως έχουν διαμορφωθεί τη συγκεριμένη χρονική στιγμή, κατά περιοχή μετάθεσης (ΓΑΔΑ, ΓΑΔΘ ή ΑΔ Νομού), που θα πρέπει να καλυφθούν το Γ” δεκαήμερο του μηνός Οκτωβρίου.
    Εξάλλου, παρατηρήθηκαν φέτος, αλλά και στα προηγούμενα έτη, κάποιες «αδικίες» και «ανισότητες» σε ορισμένες περιοχές, λόγω του πολύ μικρού αριθμού των θέσεων που ανακοινώθηκαν το μήνα Ιανουάριο που θα καλυφθούν με τις τακτικές μεταθέσεις, αλλά και της «άνισης» κατανομής κάλυψης θέσεων που καλύπτονται από τους νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες, έναντι των παλαιότερων συναδέλφων με την ίδια οργανική θέση, δηλαδή των Αρχιφυλάκων με εξετάσεις, των Ανθυπαστυνόμων και των Υπαστυνόμων Β” και Ά του Ν. 3686/2008. Παράδειγμα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενισχύθηκε μόνο με 5 συναδέλφους με τις τακτικές μεταθέσεις, όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο 2013, ενώ ενισχύθηκε με 17 νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες, όπως ανακοινώθηκε το Α” δεκαήμερο του Ιουλίου 2013. Εύλογα δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά και αντιδράσεις.
    Έτσι, κάτι αντίστοιχο, όσον αφορά την πραγματοποίηση έκτακτων μεταθέσων, κρίνεται αναγκαίο και δίκαιο να γίνει και για τους συναδέλφους που έχουν οργανική θέση Αρχ/κα – Ανθ/μου (βαθμοφόρου) έπειτα και από την πραγματοποίηση των μεταθέσεων των νεοπροαχθέντων Αρχ/κων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Π.Δ. 100/2003.
Γι” αυτό, ως συνδικαλιστικό κίνημα προτείνουμε την  πρόσθεση του εξής εδαφίου, στο συγκεκριμένο άρθρο 14 παρ. 4 του ως άνω Π.Δ.:
Εδάφιο ΣΤ” παράγραφος 4, άρθρο 14 Π.Δ. 100/2003.
«Το Β” δεκαήμερο μηνός Σεπτεμβρίου κάθε έτους το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσων, εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις τελευταίες τακτικές μεταθέσεις και τις μεταθέσεις των νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων, καταρτίζει αριθμητικούς πίνακες κατά Αστυνομική Διεύθυνση ή εξομοιούμενη με αυτή Υπηρεσία κενών οργανικών θέσεων σε Αρχιφυλάκες – Ανθυπαστυνόμους που πρέπει να πληρωθούν το Γ” δεκαήμερο του μηνός Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις αιτήσεις ακύρωσεως που προέκυψαν από τις τακτικές μεταθέσεις. Οι θέσεις θα καλύπτονται από Αστυνομικούς με οργανική θέση Αρχιφύλακα – Ανθυπαστυνόμου που ζητούσαν μετάθεση για τις Υπηρεσίες αυτές και μνημονεύονται στους πίνακες των τακτικών μεταθέσων».
    Ελπίζουμε, να κατανοηθεί η σοβαρή ανάγκη κάλυψης θέσεων σε βαθμοφόρους σε κάποιες περιοχές με μεγάλη έλλειψη προσωπικού, αλλά και με την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση από πλευράς υπηρεσίας, συναδέλφων με πολλά έτη υπηρεσίας και με αυξημένες οικογενειακές ανάγκες, οι οποίοι έπειτα από πολλά έτη υπηρεσίας, δυστυχώς, και μέσα σε τέτοια μεγάλη κρίση που είχε τα αρνητικά αποτελέσματα και στους μισθούς όλων μας, δεν έχουν την ελπίδα να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ε.Α.Υ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΛ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΩΝ Α.Ε.Α.