Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Η νύχτα της μεγάλης οργής στο κέντρο μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Η νύχτα της μεγάλης οργής στο κέντρο μεταναστών στην ΑμυγδαλέζαΗ χθεσινοβραδινή ανακοίνωση προς τους μετανάστες ότι ο χρόνος παραμονής τους στο κέντρο της Αμυγδαλέζας θα παραταθεί κατά έξι μήνες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ήδη δεκάδες άνθρωποι εδώ και καιρό ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα σε κοντέινερ και μάλιστα από χθες δεν λειτουργούσαν και τα κλιματιστικά.
Την ώρα της διανομής φαγητού, οι κρατούμενοι στασίασαν και επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών φρουρών, βάζοντας παράλληλα φωτιά σε στρώματα και οικίσκους της εγκατάστασης.
Επί τόπου μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την αστυνομία, να τραυματιστούν 10 αστυνομικοί.
Η έκρυθμη κατάσταση διήρκεσε περί τις τέσσερις ώρες και, ύστερα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, η τάξη στο Κέντρο αποκαταστάθηκε μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
Το πρωί άρχισε η καταμέτρηση των κρατουμένων για να διαπιστωθεί εαν υπάρχουν αποδράσεις. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δέκα μετανάστες δεν έχουν εντοπιστεί.
Τι μεταδίδουν τα ξένα δίκτυα
Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων της Βρετανίας, Γαλλίας και Αυστραλίας, η εξέγερση ξεκίνησε όταν οι μετανάστες πληροφορήθηκαν ότι παρατείνεται ο χρόνος κράτησής τους από 12 σε 18 μήνες.
Με πετροπόλεμο απάντησαν οι μετανάστες στην είδηση για παράταση της κράτησής τους, γράφει μεταξύ άλλων το γαλλικό france 24, ενώ γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι οι μετανάστες ως ένδειξη διαμαρτυρίας έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους.
Το βρετανικό BBC με ρεπορτάζ του, επισημαίνει ότι κατά την εξέγερση 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Από την πλευρά του το SBS της Αυστραλίας, αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί την κυριότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί πέρασμα για τους μετανάστες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ινδίας.
Υπάρχει μάλιστα και αναφορά στην ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ -«Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή»- η οποία αναφέρει ότι «την προηγούμενη εβδομάδα ένας μουσουλμάνος κρατούμενος ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ τον Ιούλιο ένας Αφγανός κρατούμενος πέθανε έπειτα από λοίμωξη που είχε και η οποία δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.