Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Γραμμή άμυνας 4 σημείων έναντι τρόικας

Στόχος, να αποφευχθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα τη διετία 2015-16. Οι δανειστές εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί και περιμένουν να δουν τα στοιχεία στις 16 Σεπτεμβρίου.
Του Βασίλη Ζήρα Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Γραμμή άμυνας έναντι των πιέσεων της τρόικας να προσδιοριστούν ήδη από τον Σεπτέμβριο δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2015 - 2016 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, στην επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια, τα οποία έχουν υπολογισθεί σε 4,1 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι ακόμη και η εκτίμηση για την αναγκαιότητα ή μη επιπλέον μέτρων σε βάθος δύο χρόνων είναι επισφαλής και η απαίτηση να προσδιοριστούν με λεπτομέρειες μόνο προβλήματα δημιουργεί.
Οι κρούσεις προς την τρόικα να μετατεθεί για αργότερα το θέμα δεν είχαν αποτέλεσμα. Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου έλεγε ότι «θα δοθεί μάχη μέχρις εσχάτων», ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό χωρίς πρόσθετα μέτρα, καθώς «είναι σαφές ότι νέα μέτρα, ειδικά οριζόντια, δεν περνούν από τη Βουλή».
Στο υπουργείο Οικονομικών μια ομάδα στελεχών, στα οποία περιλαμβάνονται ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, η γενική γραμματέας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν αυτές τις γραμμές άμυνας, που θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του νέου Μεσοπρόθεσμου, το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση με την τρόικα. Τα επιχειρήματα που θα επιχειρήσει να αναπτύξει η ελληνική πλευρά είναι:
1. Η καλύτερη από την προβλεπόμενη δημοσιονομική πορεία. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το Μνημόνιο προέβλεπε μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος. Παράγοντας αβεβαιότητας παραμένουν τα ασφαλιστικά Ταμεία κυρίως, αλλά όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνηγορούν πως για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα είναι καλύτερες από τους στόχους που καθορίστηκαν με το Μνημόνιο.
2. Αυτή η επίδοση μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς θα ωριμάζουν οι αλλαγές που έχουν γίνει στον φοροελεγκτικό μηχανισμό και θα επεκτείνονται οι έλεγχοι σε ανεξερεύνητες ακόμη ατραπούς φοροαποφυγής. Οπως σημειώνει το ίδιο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος μόνο σε 41 offshore εταιρείες απέδωσε πρόσθετα ετήσια έσοδα της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Οι offshore εταιρείες στη χώρα μας ανέρχονται σε 6.500 περίπου. Ο έλεγχός τους μπορεί να αποδώσει μεγάλα ποσά εσόδων στο Δημόσιο.
3. Ενα καλύτερο μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή μικρότερη ύφεση φέτος και ταχύτερη ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Η διεύθυνση μακροοικονομικών προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε προ ημερών την πολιτική ηγεσία ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πιο «ρηχή» ύφεση από την προβλεπόμενη, δηλαδή φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4%, έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 4,2%. Μάλιστα, η Alpha Bank εκτιμά πως ύφεση θα είναι ακόμη πιο μικρή, 3,7%. Στο οικονομικό επιτελείο δεν το αποκλείουν, καθώς ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλύτερα απ’ όσο εκτιμάτο. Μικρότερη ύφεση φέτος θα οδηγήσει σε αναθεώρηση για τη δυναμική της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
4. Αυτή η δυναμική μπορεί να ενισχυθεί και μέσω των κοινοτικών πόρων. Η κυβέρνηση διεκδικεί και κατά πάσα πιθανότητα θα επιτύχει να παραμείνει και στο επόμενο ΕΣΠΑ (2014 - 2020) στο 95% η κοινοτική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτούνται λιγότερα ελληνικά κεφάλαια για την υλοποίησή τους. Ετσι, αφενός μεν θα απορροφώνται οι κοινοτικοί πόροι ταχύτερα και θα ενισχύεται η ανάπτυξη και μάλιστα με μικρή εθνική δημοσιονομική επιβάρυνση.
Κύκλοι της τρόικας εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς αυτές τις θέσεις και περιμένουν να δουν τα στοιχεία που θα τους παρουσιάσει η ελληνική πλευρά όταν θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου. Πάντως, σημειώνουν ότι η όποια εκτίμηση της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να έχει στέρεα οικονομική τεκμηρίωση και να μην εξαντλείται στην επίκληση των πολιτικών δυσκολιών της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή. Υπογραμμίζουν, δε, ότι δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να περάσουν από τα Κοινοβούλιά τους τη μείωση των επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα, ώστε να ελαφρυνθεί περαιτέρω το χρέος ή ένα νέο πακέτο βοήθειας