Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ



Αλεξανδρούπολη, 09 Αυγούστου  2013

                                                                                  Αριθ. Πρωτ: 400/12/1
ΠΡΟΣ: Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης
          Υποστράτηγο  κ. Γεώργιο ΣΑΛΑΜΑΓΚΑ
ΚΟΙΝ:  1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
           2.  Μέλη μας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Το Δ. Σ. της Ένωσης μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα που εξελίσσεται η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΑ» αλλά και από την έναρξη της κρίσης με τη στάση του έδειξε ότι σέβεται τον
θεσμικό του ρόλο κινείται υπεύθυνα και με σοβαρότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων του διατυπώνοντας πάντα αυστηρή  μεν άλλα  καλοπροαίρετη κριτική στην Ηγεσία και την Διοίκηση και με τις ενέργειες και τις προτάσεις του αντιλαμβανόμενο πλήρως τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στη Χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και όχι μόνον πάντα με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των αστυνομικών αλλά και του κύρους της Υπηρεσίας , προσπαθεί ώστε να υλοποιείται όσο το δυνατόν καλύτερα ο επιθυμητός στόχος που είναι η εκπλήρωση της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή η όσο το δυνατόν καλύτερη και ποιοτικότερη  προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση συνέχιση της τακτικής και της πολιτικής που ακολουθούν η ηγεσία και η διοίκηση δηλαδή καταστρατήγηση ή μη εφαρμογή των νόμων και Π. Δ. που αφορούν το προσωπικό και την λειτουργία της υπηρεσίας με συνεχή καταπάτηση των δικαιωμάτων του αλλά και με ενέργειες που ένας μέσος κοινός νους θα τις χαρακτήριζε μη λογικές.
Τι εννοούμε:
Την 4-8-2013 διατάχθηκαν δύο αστυνομικοί από Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης να μεταβούν με υπηρεσιακό όχημα (λεωφορείο) ως οδηγοί στον Λιμένα της Θεσσαλονίκης για την παραλαβή 40 ατόμων που θα κατέφθαναν ακτοπλοϊκώς από την Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα  τα μετήγαγαν με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης από την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας στο Κέντρο Προαναχωρισιακής Κράτησης Παρανεστίου Δράμας.
Οι δύο συνάδελφοι οι οποίοι σημειωτέον είχαν εργασθεί και την ίδια ημέρα ως οδηγοί υπηρεσιακών λεωφορείων για την μεταφορά προσωπικού αναχώρησαν τις βραδινές ώρες της    4-8-2013 (23:00΄) για την Θεσσαλονίκη ώστε τις πρωινές ώρες της 5-8-2013 να βρίσκονται εγκαίρως στον προορισμό τους. Η άφιξη των συναδέλφων στο Κέντρο του Παρανεστίου έγινε περίπου στις 09:30΄ η δε άφιξη τους στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης στις 13:00΄ περίπου.
Την 7-8-2013 οι ίδιοι συνάδελφοι με το ίδιο υπηρεσιακό όχημα διατάχθηκαν να μεταβούν στο Κέντρο Προαναχωρισιακής κράτησης Παρανεστίου για την παραλαβή των 40 ατόμων που μετέφεραν την 5-8-2013 από την Θεσσαλονίκη στο Παρανέστι και την μεταγωγή τους στο   Κ. Ε. Π. Υ.  Φυλακίου Έβρου. Στη συνέχεια από εκεί παρέλαβαν 16  άτομα και τα μετήγαγαν στο Κέντρο Προαναχωρισιακής Κράτησης Παρανεστίου. Η αναχώρησή τους από την Αλεξανδρούπολη έγινε στις 03:00΄ της 7-8-2013 και η άφιξη τους στην Αλεξανδρούπολη μετά το πέρας της υπηρεσίας τους στις 19:00΄ της ίδιας ημέρας διανύοντας συνολικά εννιακόσια πενήντα (950) χιλιόμετρα.
Κύριε Γενικέ 
Επειδή κατά την άποψή μας προκύπτουν διάφορα ερωτήματα και απορίες τα οποία  χρήζουν απαντήσεων καθώς και από το γεγονός ότι οι διαταγές προφανώς και δεν εκδόθηκαν με πρωτοβουλία της Α. Δ. Αλεξανδρούπολης πιθανότατα χρειάζεται η παρέμβασή σας  ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις που δεν τιμούν κανένα.
1. Με αφορμή το παραπάνω γεγονός και μετά την συνάντηση που είχαμε μαζί σας πριν λίγο χρονικό διάστημα ενώ σας είχαμε επισημάνει τις άσκοπες πολλές κατά την άποψή μας μετακινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων της Διεύθυνσης μας εντός και εκτός της Περιφέρειας, παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα το προσωπικό που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης να έχει μία «ιδιαίτερη» αντιμετώπιση από πλευράς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακ. & Θράκης.
2. Για το συγκεκριμένο γεγονός που αναφέραμε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν αυτή την εποχή που όλοι μιλάνε για μειώσεις δαπανών να διατάσσονται δύο αστυνομικοί από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη με υπηρεσιακό όχημα της Διεύθυνσης για να μεταφέρουν τα 40 άτομα στο Κέντρο του Παρανεστίου και στην συνέχεια επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη, ενώ κατά την άποψή μας που συνάδει και με την λογική θα μπορούσε αυτό να γίνει με προσωπικό και όχημα είτε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είτε από κάποια άλλη πλησιέστερη Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας οπότε και το κόστος της όλης επιχείρησης θα ήταν λιγότερο για το Δημόσιο.
Και φυσικά υπάρχει και η συνέχεια αφού την μεθεπομένη (7-8-2013) οι ίδιοι συνάδελφοι με το ίδιο όχημα διατάσσονται να μεταφέρουν τα ίδια 40 άτομα στο Κ. Ε. Π. Υ.  Φυλακίου και από εκεί μεταγωγή άλλων 16 ατόμων στο Κέντρο του Παρανεστίου και το ερώτημα που προκύπτει: Δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταγωγή στο Φυλάκιο την ίδια ημέρα (5-8-2013) ώστε και να υπάρχει σημαντική μείωση της δαπάνης αλλά και λιγότερη ταλαιπωρία για τους συναδέλφους. Δεν αναφερόμαστε στην ημερήσια αποζημίωση των συναδέλφων γιατί το ευτελές ποσό των 7 ευρώ και κάτι που πιθανότατα θα δοθεί μετά από ένα χρόνο  και το οποίο δεν φτάνει ούτε για τα τελείως απαραίτητα σε τέτοιου είδους μετακινήσεις.
3. Όπως αντιλαμβάνεστε οι συνάδελφοι μας τις δύο πρώτες ημέρες 4&5-8-2013 εργάσθηκαν συνολικά περίπου 19 ώρες ως οδηγοί από τις οποίες οι 14 συνεχόμενες χωρίς ανάπαυση και εδώ βεβαίως δεν θα δεχθούμε την αιτιολόγηση ότι διατέθηκαν δύο οδηγοί για να αναπαύονται  εναλλάξ διότι το συγκεκριμένο όχημα ούτε κλιματισμό διαθέτει ούτε είναι διαμορφωμένο για όχημα μεταγωγών και φυσικά δεν είναι τουριστικό λεωφορείο, άρα οι συνθήκες είναι τέτοιες (δυσοσμία, τεταμένη προσοχή ανεξάρτητα αν υπάρχει συνοδευτική δύναμη, θόρυβοι κλπ. ) που καθιστούν αδύνατη την ανάπαυση των οδηγών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τόσο των αστυνομικών,  των μεταγόμενων αλλά και των λοιπών χρηστών των οδών.
4. Για την δε μεταγωγή της 7-8-2013 όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι συνάδελφοι μας εργάσθηκαν 16 συνεχόμενες ώρες μέσα σε αφόρητες συνθήκες διανύοντας όπως προαναφέραμε 950 χλμ και όπως μας μετέφεραν οι ίδιοι πλησιάζοντας στην έδρα της Διεύθυνσης ήταν τέτοια η εξάντληση τους που με δυσκολία «κρατούσαν τα μάτια τους ανοιχτά».
Φυσικά και εδώ αν γινόταν σωστός προγραμματισμός θα μπορούσε να διατεθεί όχημα και οδηγοί από την Α. Δ. Δράμας με λιγότερο κόστος και ταλαιπωρία για τους συναδέλφους .
Βεβαίως κ. Γενικέ εδώ ακούγονται και πιθανότατα θα ακουστούν διάφορες αιτιάσεις όπως αυτές έρχονται σε μας από ανεπίσημες πληροφορίες. Εμείς δεν θα υιοθετήσουμε τίποτε από αυτά περιμένουμε όμως από πλευράς της Υπηρεσίας και της Διοίκησης απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε γιατί εδώ υπάρχει κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων που αφορούν τόσο τον χρόνο εργασίας και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας όσο και το επί πλέον κόστος για το Δημόσιο οποίο θα μπορεί στο μέλλον με έναν πιο σωστό προγραμματισμό και καλύτερη οργάνωση να αποφεύγεται.
Εξυπακούεται ότι  μετά τις απαντήσεις που ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θα τοποθετηθούμε ανάλογα.