Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Η κυβέρνηση κατέληξε: Οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας θα αφορούν πολύ λίγους

Να... σουλουπώσει το επικοινωνιακό αυτογκόλ στο θέμα των πλειστηριασμών επιχειρεί η κυβέρνηση, μπαίνοντας στη τελική ευθεία για τη ΔΕΘ, όπου είναι πολύ πιθανόν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαράς θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του, ξεκαθαρίζοντας ότι θα προστατευθεί πάση θυσία η πρώτη κατοικία. Το
θέμα των πλειστηριασμών συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα της σύσκεψης του Γιάννη Στουρνάρα, του Δημήτρη Σταμάτη και του Κωστή Χατζηδάκη την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών και αυτό που τόνισε αμέσως μετά κυβερνητικός παράγοντας είναι ότι δεν πρόκειται να θιγεί η πρώτη κατοικία και οι καταθέσεις, ειδικά εκείνων των δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα.
Η ισχύουσα διάταξη που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, παρέχει οριζόντια προστασία έναντι απαιτήσεων τραπεζών έως το ύψος των 200.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι δεν προστατεύεται μόνο η πρώτη κατοικία αλλά όλα τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία αξίας έως 200.000 ευρώ. Παράλληλα, ισχύει ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο πρόσφατος νόμος για τα εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ προ των πυλών βρίσκεται και το πλαίσιο εφαρμογής του «ιρλανδικού μοντέλου» που θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης ανάλογα με το προφίλ του κάθε δανειολήπτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, η δέσμευση της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας συνεπάγεται ότι η όλη συζήτηση της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών αφορά σε λιγότερα από 10.000 ακίνητα, κυρίως εμπόρων και επιτηδευματιών.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει η Τρόικα, η οποία θα κρίνει εάν πρέπει η άρση του προστατευτικού πλαισίου να γίνει σταδιακά και στοχευμένα- όπως επιθυμεί η κυβέρνηση- ή εάν πρέπει να γίνει μια και έξω, γνωρίζοντας όμως σε αυτή τη περίπτωση ότι μπορεί να προκαλέσει κυβερνητική κρίση.
Σαμαράς-Βενιζέλος βάζουν «ταφόπλακα» στο σενάριο των εκτεταμένων πλειστηριασμών
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνσης θα συναντηθούν την Πέμπτη, στις 11:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου,  προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικά για την ουσία του επίμαχου ζητήματος. Ο Αντώνης Σαμαράς κατά την διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη την Τρίτη ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς και το χαρακτήρισε ως ένα ευαίσθητο θέμα. «Θέλω να δω προσωπικά το θέμα των πλειστηριασμών. Δεν είναι ένα ζήτημα που συζητείται σε σύσκεψη μιας ώρας», είπε χαρακτηριστικά. 
Ο Στουρνάρας, ο Χατζηδάκης και οι αντιδράσεις
Το καυτό ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, ήρθε στο προσκήνιο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που έχει «πάρει επάνω του» το θέμα. Αυτός που το ανακίνησε πρώτος, πάντως, είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση οι οποίοι έβαλαν κόκκινες γραμμές και τόνιζαν σε κάθε τόνο πως η άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αδιακρίτως, δεν μπορεί να περάσει.
Καράογλου: Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα το συντομότερο
Nωρίτερα την Τετάρτη ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θανάσης. Καράογλου, κατά την συζήτηση νομοσχεδίου αρμοδιότητάς του, στο οποίο είχαν κατατεθεί δυο βουλευτικές τροπολογίες για παράταση του «παγώματος» των πλειστηριασμών μέχρι 31.12.2014, είχε διαβεβαιώσει ότι «η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα» και πρόσθεσε πως «το θέμα δεν έχει κλείσει, το επεξεργάζεται η κυβέρνηση σοβαρά και υπεύθυνα και θα δώσει την πρέπουσα απάντηση και να μην βιάζεται κανένας».
Πυρ ομαδόν βουλευτών κατά Στουρνάρα
Σεβασμό στον κόσμο που πληρώνει τα δάνεια που ελήφθησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε εκ μέρους του κόμματος ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε κατά του υπουργού Οικονομικών για τις δηλώσεις του περί κατάρρευσης των τραπεζών εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και πρόσθεσε πως έχει δημιουργηθεί «μέτωπο κοινωνικής ευαισθησίας εντός της Βουλής».
Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η οποία είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή τής «καλύτερα να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, παρά να γίνει πρώτα εμφύλιος», είπε στη Βουλή πως οι θέσεις όλων είναι γνωστές και ότι περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πηγή:  iefimerida.gr