Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Σχέδιο «Καλλικράτης» στην ΕΛ.ΑΣ -Καταργούνται κενές θέσεις και αστυνομικά τμήματα

Σαρωτικές αλλαγές με καταργήσεις θέσεων και ίδρυση νέων υπηρεσιών στην Ελληνική Ατυνομία σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα το νομοσχέδιο που ο Νίκος Δένδιας σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή, έχει ήδη δοθεί στις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (πριν ο Φώτης Κουβέλης αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση).
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ που δημοσιεύουν το σχέδιο «Καλλικράτης της ΕΛ.ΑΣ» στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η δημιουργία νέου χάρτη για τις αστυνομικές υπηρεσίες με συγχωνεύσεις, καταργήσεις αλλά και ίδρυση νέων τμημάτων ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε περιοχή, αφού το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η έξαρση της ρατσιστικής βίας επηρεάζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Τι προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης για την ΕΛ.ΑΣ
Με το νέο σχεδιασμό του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έρχονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών που δεν αποδίδουν, ενώ 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων καταργούνται. Παράλληλα όμως αναμένεται να ιδρυθούν νέες υπηρεσίες και να προσληφθεί και επιπλέον προσωπικό.
Συγκεκριμένα ιδρύονται:
  1. Η Διεύθυνση Πληροφοριών
  2. Η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας
  3. Οι Γενικές Διευθύνσεις Ασφαλείας
Παράλληλα
  • Συγκροτείται ο κλάδος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
  • Δημιουργείται Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων
  • Θεσπίζονται 200 νέες οργανικές θέσεις επιστημονικού προσωπικού
  • Η δύναμη της ΕΚΑΜ αυξάνεται από 200 σε 300 άτομα, ενώ κάτω από την ίδια επιχειρησιακή ομπρέλα θα βρίσκονται πλέον τα εναέρια μέσα και οι πυροτεχνουργοί.
Η Αστυνομική Ακαδημία θα αποκτά αυτονομία ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που θα εποπτεύεται από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Παιδείας. Μάλιστα οι απόφοιτη της θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Στόχος είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών.
Θεσπίζεται αυτόνομη Διεύθυνση Πληροφοριών
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση αυτόνομης Διεύθυνσης Πληροφοριών η οποία, μάλιστα, θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας και αποστολή της θα είναι η συγκέντρωση, ιδίως μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών, η αξιολόγηση, η ταξινόμηση, η ανάλυση και η διάθεση επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών προς τον σκοπό της αντιμετώπισης κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Μάλιστα η συγκεκριμένη υπηρεσία θα τηρεί και θα ενημερώνει ειδικές βάσεις δεδομένων. Τέτοιες βάσεις δεδομένων λειτουργούν σε υπηρεσίες όπως το FBI ή η Σκότλαντ Γιάρντ.
Στην ίδια λογική, πάντως, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.) αναβαθμίζεται σε Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία και μία από τις αποστολές της είναι η τήρηση «των εθνικών αρχείων γενετικών τύπων (DNA) και δακτυλικών αποτυπωμάτων και η εξασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος».

Πηγή: iefimerida.gr