Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

''ΣΟΚ και ΔΕΟΣ'' για τον εργαζόμενο αστυνομικό... του Βασίλη Κούτσικου

Σοκ και δέος παντού συνάδελφε!

Η "φρέσκια" δικομματική κυβέρνηση, συνέχεια των προηγούμενων της μνημονιακής υποταγής που κυβέρνησαν τα τελευταία τρία χρόνια, φαίνεται να ασπάζεται το επιτυχημένο αυτό εργαλείο επιβολής πολιτικών εξαθλίωσης και φτωχοποίησης της κοινωνίας και εμείς φυσικά δεν αποτελούμε εξαίρεση.
Αφού με το νέο ασφαλιστικό νόμο μας φόρτωσαν τουλάχιστον δέκα επιπλέον χρόνια δουλειάς, με ταυτόχρονη πρόνοια να οδηγηθούμε σταδιακά σε συντάξεις πείνας, έκαναν το εφάπαξ, δηλαδή τις εισφορές μιας ζωής αντικείμενο διαπραγμάτευσης που μπορεί από την μια μέρα στην άλλη να κουρευτεί κατά 20%, 30%, 40% και ποιος ξέρει τι άλλο. Υποστήκαμε τις μειώσεις που αφορούν όλο τον δημόσιο τομέα (δώρα, πάγωμα  ωριμάνσεων, έκτατη εισφορά, φορολογική λαίλαπα) αλλά και  τις μειώσεις  των "ειδικών μισθολογίων" και περνάμε στην επόμενη φάση. 
Αναδιοργάνωση και "Νέο Ειδικό Μισθολόγιο".
Φυσικά στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις σαν και αυτές που κλείνουν σχολεία και τα γεμίζουν φωτοτυπίες αντί για βιβλία στην παιδεία. Σαν αυτές που αναγκάζουν όλους και εμάς μια συνταγογράφηση να κοστίζει 20 ευρώ, κλείνουν νοσοκομεία και αλλοίμονο αν χρειαστείς εσύ ή ο συγγενής σου ένα κρεβάτι σε δωμάτιο εντατικής.
Δεν είναι τυχαία η αναφοράς μου στην Υγεία και την Παιδεία. Υγεία, Παιδεία και Ασφάλεια είναι τα αγαθά στα οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες αυτής της Χώρας . Είναι τα ελάχιστα που πρέπει να παρέχει ένα ευνομούμενο κράτος στου πολίτες του, με σκοπό την διατήρηση της ελάχιστης κοινωνικής συνοχής.
Αλλά πλέον καταλάβαμε. Δεν θέλουν κοινωνική συνοχή.
Με μεγάλη μαεστρία υποβοηθούμενοι από τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. επιβάλλουν την κοινωνική ζούγκλα. Είναι ο μόνος τρόπος να περάσουν αυτές οι πολιτικές και αλλοίμονο δεν πρέπει ποτέ να αποκαλυφθεί ότι ο 13Ος 14Ος μισθός που απωλέσαμε είναι μια θέση εργασίας στο ιδιωτικό τομέα που χάθηκε. Όπως και εμείς, και φέρνω πρόσφατο παράδειγμα, δεν  πρέπει να αντιληφθούμε τι μπορεί να προοιωνίζει η κατάργηση του πενθημέρου στον ιδιωτικό τομέα και η θέσπιση εξαήμερης εργασίας. Και φυσικά όλα αυτά δεν πρέπει με τίποτα να τα αναλύσει ο άνεργος ως το προς το  αν ποτέ θα βρει δουλειά και με τι όρους.
Ας περάσουμε όμως σε αυτά που ως αντιπρόσωπος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. θέλω να αναφερθώ.
Τρία χρόνια πισωγύρισμα του κλάδου μας, συνδικαλιστικές ήττες, μεταρρυθμίσεις που ξεκινάνε με κλειστές τις σχολές της Αστυνομίας και με διαρροές υποβάθμισής τους. Κομβική στιγμή η προεκλογική συνάντηση του Προέδρου της Π.Ο.ΑΣ.Υ κ. Φωτόπουλου με τον νυν Πρωθυπουργό τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και η έκφραση της πεποίθησης του Προέδρου μας ότι θα σταθεί αρωγός των δίκαιων αιτημάτων μας σε ένα θέατρο του παραλόγου αφού όλοι γνώριζαν την δέσμευση σε υπογεγραμμένες υποχρεώσεις. Καμία στήριξη και από τους πρώην συναδέλφους μας- συνδικαλιστές που βρέθηκαν ως βουλευτές στο σημερινό Κοινοβούλιο. Αναφέρω ενδεικτικά αυτά, θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ακόμη, καθώς πλέον ως εργαζόμενοι και ως συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη και τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων ώστε έστω και τώρα να καταφέρουμε να προασπίσουμε τα στοιχειώδη. Άλλωστε απ' ότι φαίνεται έχουμε μάχες μπροστά μας να δώσουμε. Εμείς το έχουμε καταλάβει, με την Π.Ο.ΑΣ.Υ. όμως τι συμβαίνει;
Τελευταία πράξη του έργου που προκαλεί προβληματισμό η παρότρυνση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στα πρωτοβάθμια σωματεία για προτάσεις ενόψει του "Νέου Ειδικού Μισθολογίου".
Έχει κάποιο παράδειγμα κλάδου που να πήγε σε διαπραγμάτευση με τις κυβερνήσεις του μνημονίου και να κατάφερε να κερδίσει κάτι προς όφελος των εργαζομένων;
Επιθυμεί να διαχειριστούμε εμείς τις περικοπές τουλάχιστον 88.200.000 ευρώ που πολύ καλά γνωρίζει πως δρομολογούνται και έχουν ψηφιστεί ήδη. Αυτός είναι ο ρόλος του συνδικάτου;
Αλλά αν καίγονται να γίνουν συνομιλητές εγώ θα κάνω την υπέρβαση μου και θα τους προτείνω. Τους προτείνω να πάρουν την επιστημονική άποψη του κ. Στουρνάρα,  πως με τον μισθό που μας δίνουν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια.
Να πληρώσουμε το νοίκι, τα χαράτσια, τα κοινόχρηστα, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, το νερό, το τηλέφωνο, να φροντίσουμε τα παιδιά μας, να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μας, τα περισσότερα χτυπημένα από την ανεργία συζύγων και παιδιών.
Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση, ένα προσχέδιο που εμφανίστηκε χθες, με μία πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί 'σούπα-φούσκα' αν δεν έκρυβε αρκετά θολά και επικίνδυνα σημεία για την λειτουργία του Οργανισμού μας. Μάλιστα παραπέμπει ότι θα ρυθμιστούν με επιπλέον νομοθετικές πράξεις άγνωστες ακόμα σε εμάς. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι:
-         Η ρητή αναφορά του Υπουργού Δημοσίας Τάξης εντός της Βουλής ότι μπορεί να λειτουργήσει την Αστυνομία με 7.000 λιγότερες οργανικές θέσεις.
-         Το κλείσιμο των Σχολών για δύο χρόνια και μια διαρροή για υποβάθμισή τους σε μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πολύ υποψιάζομαι ότι πρόκειται για την γνωστή διαδρομή, συρρίκνωση - απαξίωση - παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα. Και όποιος "έχει" θα έχει και ασφάλεια.
Συνάδελφε προφανώς είναι η ώρα του αγώνα ίσως και της αυτοκριτικής για την συμμετοχή μας ή όχι στους αγώνες του τελευταίου διαστήματος. Είναι η ώρα που και το πανελλήνιο συνδικαλιστικό μας όργανο, η Π.Ο.ΑΣ.Υ. πρέπει να πιεστεί να επιτελέσει το ρόλο της μέσα από την αγνή συνδικαλιστική δράση, με γνώμονα το καθήκον να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της αξιοπρέπειας του Έλληνα αστυνομικού. Η επικοινωνιακή διαχείριση και οι αγωνιστικές φωτοβολίδες φάνηκαν ανεπαρκής. Πλέον γνωρίζει. Ας αποκαλύψει την αλήθεια στους συναδέλφους, ας οργανώσει την αγωνιστική τους δράση, ας χτίσει μέτωπα με τους υπόλοιπους ένστολους εργαζόμενους αλλά και ας χτίσει γέφυρες με όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

 o Βασίλης Κούτσικος είναι Αντιπρόσωπος της ΕΑΥΑ στην  ΠΟΑΣΥ & Μέλος ΑΠΑΣΑ