Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΟΧΙ στη μονομερή αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.



Η εν μέσω θέρους ανάρτηση προς δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου για την "αναδιάρθρωση" της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα αποδοχής σχολίων επ' αυτής κατ' αναλογία του δήθεν "μεγάλου" του εγχειρήματος, καταδεικνύουν ακόμα και στον πιο καλόπιστο συνομιλητή τον προσχηματικό χαρακτήρα της διαδικασίας.
Όταν εδώ και χρόνια το ερώτημα που τίθεται συνεχώς και από κάθε πλευρά, είναι το "τι αστυνομία θέλουμε", εμφανίζεται ένας Υπουργός Δημόσια Τάξης υποστηριζόμενος τεχνικά από άγνωστους σε όλους μας νομοπαρασκευαστές και αφού για ένα σχεδόν χρόνο πιπιλίζει επικοινωνιακά την καραμέλα της αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς όμως να προβαίνει σε κανένα θεσμικό διάλογο, τελικά παρουσιάζει στη δημοσιότητα ένα κείμενο "αγνώστου πατρός" και άνευ επιστημονικής ταυτότητας.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά την κορφή ενός νομικού παγόβουνου που υποκρύπτει έναν οργασμό άγνωστων Προεδρικών Διαταγμάτων ακόμα και στους ίδιους τους Βουλευτές που θα κληθούν να το ψηφίσουν, τα οποία θα ακολουθήσουν κατ' εφαρμογή του και που στην ουσία είναι αυτά που θα καθορίσουν τη νέα λειτουργική μορφή της Αστυνομίας καθώς και τις ζωές των αστυνομικών και των οικογενειών τους.
Η υποβολή προτάσεων από τον οποιονδήποτε στα πλαίσια της δήθεν διαβούλευσης δεν επιτυγχάνει τίποτε άλλο από το να νομιμοποιεί ηθικά το εγχείρημα του κυρίου Δένδια και των αγνώστων συνεργατών του σε αυτό για μονομερή καθορισμό του τρόπου λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας επιβεβαιώνοντας εν τέλει την "αυθεντία" τους.
Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη ώστε τα πολιτικά κόμματα, με πρώτο αυτό της συγκυβέρνησης, αλλά και τα αστυνομικά συνδικάτα να αντιδράσουν ζητώντας άμεσα την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου και να επαναφέρουν στο προσκήνιο την πάγια πρόταση της ΠΟΑΣΥ για σύσταση διακομματικής επιτροπής που μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, θεσμικό διάλογο και αναγνωρισμένη επιστημονική υποστήριξη θα επιτύχει τη μέγιστη συναίνεση για τη δημιουργία από την αρχή ενός αστυνομικού οργανισμού που θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις των καιρών.
Όσο χρόνο και να πάρει αυτό, το αποτέλεσμα για την ασφάλεια του Πολίτη θα είναι πλείστως καλύτερο από μια πρωτοβουλία στηριζόμενη στην "αρχή του ενός ανδρός".

Γρεβενά 26 Ιούλη 2013

Χρήστος Τριγώνης
Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Πρόεδρος Ε.Α.Υ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
trigonischr@gmail.com