Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Μια μεταγωγή στο Αστρος, Του Πάσχου Μανδραβέλη


Υπάρχει μια φωτογραφία από τη μεταφορά των κατηγορουμένων για το φονικό στο Αστρος Κυνουρίας που δείχνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο τον επιδερμικό εκσυγχρονισμό των ελληνικών δομών. Σε πρώτο πλάνο είναι ένας πάνοπλος αστυνομικός που μεταφέρει έναν σκυφτό κρατούμενο στον ανακριτή. Οταν λέμε πάνοπλος, εννοούμε ότι τα έχει όλα: φοράει κράνος, μαύρα γυαλιά, κρατάει οπλοπολυβόλο, έχει πιστόλι περασμένο στη ζώνη και θήκες (προφανώς με φυσεκλίκια), μπότες με περικνημίδες κ.λπ. Μοιάζει με Ρόμποκοπ ή τέλος πάντων με κάποιον που μεταφέρει τον Εσκομπάρ στα δικαστήρια του Μεξικού. Πίσω του είναι μια ομάδα άλλων -επίσης κρανοφόρων- συναδέλφων του οι οποίοι συζητούν χαλαρά έξω από την κλούβα. Μαζί τους είναι και κάποιος -πιθανότατα αστυνομικός- χωρίς καν αλεξίσφαιρο γιλέκο με λαχανί μπλουζάκι, κάτι σαν παραφωνία που υπογραμμίζει την υπερβολή της αμφίεσης των κρανοφόρων.

Να σημειώσουμε ότι η κλούβα είναι διπλοπαρκαρισμένη, διότι σε μια μεταγωγή τόσο μεγάλης... επικινδυνότητας (όπως τουλάχιστον δείχνει η αμφίεση και ο εξοπλισμός των αστυνομικών) ουδείς φρόντισε να υπάρχει χώρος για να παρκάρει το όχημα όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο ανακριτικό γραφείο.


Είναι προφανές ότι υπάρχει κάποιος κανονισμός για τη μεταφορά των κρατουμένων τον οποίο κάποιοι αστυνομικοί ακολούθησαν καθ’ υπερβολήν, όπως ήταν ο «αστακός» με το οπλοπολυβόλο και κάποιοι άλλοι καθόλου. Λογικά λειτούργησαν και οι μεν και οι δε. Οι πρώτοι ακολούθησαν τις διαταγές και οι δεύτεροι κατάλαβαν ότι η μεταφορά ενός 75χρονου κατηγορούμενου για παιδοκτονία στο Αστρος Κυνουρίας δεν είναι κάποια επιχείρηση στο Αφγανιστάν για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν. Γι’ αυτό και στις άλλες μεταγωγές οι αστυνομικοί εμφανίζονται με τζόκεϊ, κάτι που είναι λογικό τις μέρες που σκάει το τζίτζικας.

Δεν γνωρίζουμε αν σε αυτού του τύπου τις προσαγωγές γίνεται κάποιου είδους σκηνοθεσία για τις κάμερες της τηλεόρασης. Σίγουρα είναι βάσιμες οι ανησυχίες κάποιων για την -έστω αστόχαστη στα καθ’ ημάς- στρατιωτικοποίηση της αστυνομικής καταστολής, κάτι για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με όσα συμβαίνουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Το θέμα είναι ότι ο εκσυγχρονισμός των μεταγωγών πρέπει να είναι ουσιαστικός· οι κανόνες ασφάλειας δεν πρέπει να τηρούνται καθ’ υπερβολήν διότι γελοιοποιείται η Αστυνομία, όταν Ρόμποκοπ μεταφέρουν στον ανακριτή έναν 75χρονο, λες και είναι ο αρχηγός της ιταλικής μαφίας.
 kathimerini.gr