Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Συνάντηση της Ε.Α.Υ. Ρεθύμνου με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Με μέλη της  Ε.Α.Υ. Ρεθύμνου συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κρήτη.
Στην συνάντηση δόθηκε στον Υπουργό υπόμνημα με τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί στα Χανιά και αντίγραφο της μελέτης αναδιάρθρωσης που είχαν πραγματοποιήσει οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κρήτης.


Δείτε το δελτίο τύπου και τουπόμνημα που έδωσε το Δ.Σ  της Ε.Α.Υ. Ρεθύμνου στον Υπουργό.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κύριου Κικίλια Βασίλειου στο νομό μας, το Δ.Σ. της ένωσής μας, πραγματοποίησε συνάντηση μαζί του, παρουσία και του Βουλευτή Ρεθύμνου κύριου Κεφαλογιάννη Ιωάννη.
Συζητήθηκαν τα κύρια προβλήματα που απασχολούν το Αστυνομικό προσωπικό και του παραδόθηκε σχετικό υπόμνημα. Μας διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις μας καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων μας. 


ΠΡΟΣ
Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
κ. Βασίλειο Κικίλια

Κύριε Υπουργέ,
σας παραθέτουμε παρακάτω, συνοπτικά, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού Ρεθύμνου και πιστεύουμε ότι κατά την θητεία σας, στο Υπουργείο μας, θα δοθούν επιτέλους λύσεις σε αυτά.

Α) Στέγαση Αστυνομικών Υπηρεσιών Δ. Α. Ρεθύμνου.

Εν έτη 2014, σε πανελλήνιο επίπεδο, οι περισσότερες αστυνομικές υπηρεσίες στεγάζονται σε σύγχρονα κτίρια, που πληρούν, κατά το μέτρο του δυνατού, τις προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζουν ικανό εργασιακό περιβάλλον στο αστυνομικό προσωπικό, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απατήσεις του δύσκολου έργου του.

Με λύπη μας, όπως διαπιστώσατε και ο ίδιος κατά την επίσκεψή σας, το «Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου», το οποίο στεγάζει τις περισσότερες και κεντρικότερες Υπηρεσίες του νομού, σε καμία περίπτωση, δεν πληροί τις κτιριακές προδιαγραφές ως προς την παρούσα χρήση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν κτίριο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο και ακατάλληλο, από σχετικές εκθέσεις και μελέτες, κατά την προσπάθειά μας και στο παρελθόν να αναδείξουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ως εκ τούτου, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το αστυνομικό προσωπικό, τους πολίτες – επισκέπτες, καθώς και τους κρατούμενους που φιλοξενούνται στα υποτυπώδη κρατητήρια μας.

Θέλουμε να σας αναφέρουμε ότι κατά τις παρελθούσες προσπάθειές μας, προς επίλυση του θέματος , το Υπουργείο αναγνώρισε το πρόβλημά μας, το ένταξε στο πρόγραμμα Σ.Δ.Ι.Τ. με σκοπό την ανέγερση καινούργιου Αστυνομικού Μεγάρου.

Πιστεύουμε ότι με την παρουσία σας στο Υπουργείο θα δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημά μας και θα υλοποιηθεί άμεσα η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου.

Β) Αναδιάρθρωση Αστυνομικών Υπηρεσιών Δ. Α. Ρεθύμνου.

Στα πλαίσια της επικείμενης αναδιάρθρωσης υπηρεσιών ΕΛ.ΑΣ., σε πανελλήνιο επίπεδο και ειδικότερα όσο αφορά τις υπηρεσίες της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, η Ένωση μας, σας παραθέτει τα ακόλουθα:

  1. 1)Βάσει επίσημου οργανογράμματος, οι υπηρεσίες του Νομού μας, θα έπρεπε να στελεχώνονται, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους και βάσει των οργανικών θέσεων, με 325 άτομα Αστυνομικού Προσωπικού. Αντίθετα σήμερα υπάρχουν μόνο 220 άτομα.
  2. 2)Στο Νομό Υπάρχουν και δραστηριοποιούνται επιπλέον δύο ειδικές υπηρεσίες, τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, με υπάρχουσα δύναμη 80 και 45 ατόμων αντίστοιχα (Αστυνομικών & Ειδικών Φρουρών). Ο εκάστοτε Αστυνομικός Διευθυντής του Νομού (Ταξίαρχος) δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης χρησιμοποίησης των δυνάμεων αυτών, όταν παραστεί ανάγκη, καθόσον ανήκουν στην Περιφερειακή Αστ/κή Δ/νση Τάξης Κρήτης (Π.Α.Δ.Τ. Κρήτης). Οι όποιες εντολές, λαμβάνονται απευθείας από την Π.Α.Δ.Τ. Κρήτης (γίνεται έγγραφο αίτημα από τον Ταξ/χο προς την Π.Α.Δ.Τ. Κρήτης και ακολουθεί έγκριση, εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι, με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση ανάγκη, να μην είναι εφικτή η άμεση χρησιμοποίηση των δυνάμεων αυτών.
  3. 3)Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης, όπως μας έχουν ενημερώσει οι αντίστοιχες Συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Δε γνωρίζουμε τις προθέσεις του Υπουργείου για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στο Νομό μας. Εάν κινείται μόνο στη λογική της σύμπτυξης και κατάργησης περιφερειακών Υπηρεσιών, θα εξοικονομήσει μικρό αριθμό Αστυνομικών, που δε θα είναι αρκετός να στελεχώσουν τις ήδη αποδυναμωμένες Υπηρεσίες.

Πιστεύουμε ότι με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι πολυτέλεια για ένα νομό, όπως του Ρεθύμνου να στελεχώνει σε Ειδικές Υπηρεσίες & Ομάδες (Ο.Π.Κ.Ε. , Ο.Ε.Π.Τ.Α., ΔΙ.ΑΣ. και Τ.Α.Ε.) 152 άτομα προσωπικό και οι υπόλοιπες Υπηρεσίες να υποφέρουν με υποστελέχωση και για το λόγο αυτό προτείνουμε τα ακόλουθα:

  1. Δημιουργία μίας μόνο ειδικής υπηρεσίας με δύναμη το πολύ 40 Αστυνομικών - Ειδικών Φρουρών που θα δραστηριοποιούνται σε όλο το νομό και θα υπάγονται απευθείας στον Αστυνομικό Διευθυντή του Νομού.
  2. Τα υπόλοιπα άτομα που εξοικονομούνται να στελεχώσουν τις ήδη αποδυναμωμένες υπηρεσίες του νομού.


Γ) Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου.

Όπως γνωρίζετε, με τους μνημονιακούς νόμους αναστέλλεται έως το 2015 η εισαγωγή ιδιωτών στον Οργανισμό μας, η δε όποια κατάταξη πραγματοποιηθεί, θα ανέλθει αριθμητικά στο επίπεδο του έτους 2012 (580 άτομα κατ’ έτος).

Στην πόλη μας, το Ρέθυμνο, μέχρι πρόσφατα, λειτουργούσε σε άρτιες εγκαταστάσεις το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων, του οποίου έχει ανασταλεί σήμερα η λειτουργία, λόγω μη προσλήψεων νέων αστυνομικών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η λειτουργία της Σχολής είναι πολυετής, στο δε χώρο αυτής σε μνημείο αναπαύονται τα οστά των Δοκίμων Χωροφυλάκων, που έπεσαν μαχόμενοι και υπερασπιζόμενοι το νησί μας κατά τη Γερμανική εισβολή το 1941.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η οικοδομική έκταση των 12 στρεμμάτων , που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης μας, είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνου, η οποία έχει παραχωρηθεί με τον όρο ότι θα λειτουργεί ως Σχολή Αστυφυλάκων και σε περίπτωση μη λειτουργίας της για τρία (3) χρόνια περιέρχεται αυτοδικαίως προς χρήση στον Δήμο. Ήδη έχουν παρέλθει δύο (2) έτη μη λειτουργίας και όπως είναι αντιληπτό ενέχει ο κίνδυνος να απωλέσουμε μια ζωτική για την αστυνομία εγκατάσταση.

Προς τούτο, σας προτείνουμε να εξετάσετε και να προωθήσετε την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση (η οποία ήδη επεξεργάζεται από την Αστυνομική Ακαδημία), ώστε να αξιοποιηθούν οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις με τη λειτουργία παράλληλα, με το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων και Τμήματος Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης για τους συναδέλφους μας, που υπηρετούν στις Περιφερειακές Δ/νσεις Κρήτης (άνω των 1.800 ατόμων) και Νοτίου Αιγαίου.

Δ) Οικονομικά Θέματα.

Οι Έλληνες Αστυνομικοί ήταν ανέκαθεν οι πιο αδικημένοι και παραμένουν οι πιο κακοπληρωμένοι κρατικοί λειτουργοί, σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει 126 νεκρούς συναδέλφους μας, εν ώρα καθήκοντος. Γνωρίζουμε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και σε καμία περίπτωση δε διεκδικούμε κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μας θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Ελπίζουμε ότι η θητεία σας στο Υπουργείο μας, δε θα συνδεθεί με:

  1. τη διάλυση του υγιούς ταμείου μας ΤΕΑΠΑΣΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται (μείωση ΕΦΑΠΑΞ κλπ), το οποίο συντηρείται με χρήματα των συναδέλφων μας και χωρίς κρατική επιχορήγηση.
  2. περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας, με το κατά φημολογία, άδικο ενιαίο μισθολόγιο

Λυπούμαστε που διεκδικούμε τα αυτονόητα και περιμένουμε η πολιτεία ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αναγνωρίσει το αίμα και τη θυσία των συναδέλφων μας.