Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Πρέπει ο Αστυνομικός να έχει κάμερα σώματος;

Μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του νεαρού στο Φέργκιουσον της Πολιτείας του Μιζούρι, αλλά και τα επεισόδια που ξεκίνησαν μετά από αυτόν, μια μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για την Αστυνομία.
Μέσα σε αυτή τη συζήτηση προέκυψε και η απόφαση του δημάρχου Κρις Μπράουν της πόλης Χοθρόου της Καλιφόρνια, να τοποθετήσει στους ένστολους Αστυνομικούς της πόλης καταγραφικές κάμερες σώματος.
Οι εν λόγω κάμερες έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν από διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες διαφόρων Πολιτειών στις Η.Π.Α., πλην όμως το αποτέλεσμά τους κρίνεται ως μη ικανοποιητικό, σε αντίθεση με τη τοποθέτηση κάμερας στα περιπολικά οχήματα.
Μάλιστα εκτός από το κόστος τους που κυμαίνεται στα 800-1000 $, οι μελέτες έδειξαν ότι οι Αστυνομικοί, οι οποίοι έφεραν καταγραφική κάμερα σώματος, δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση περιστατικών και τις περισσότερες φορές αρκούνταν μόνο στη καταγραφή των περιστατικών αυτών, αντί να τα επιλύουν.Σε ορισμένες φορές μάλιστα οι εμπλεκόμενοι πολίτες που καλούσαν τους Αστυνομικούς έκαναν παράπονα σε βάρος τους ότι δεν επιλαμβάνονταν αποτελεσματικά.
Επίσης εκείνο που προέκυψε από την όλη ανακοίνωση του εν λόγω δημάρχου, είναι ότι η πόλη Χόθρου της Πολιτείας της Καλιφόρνιας στην οποία είναι δήμαρχος, αριθμεί 84.000 πληθυσμό και αστυνομεύεται από περίπου 100 Αστυνομικούς, των οποίων η συνολική δαπάνη για τοποθέτηση κάμερας σώματος θα είναι περί τα 100.000$!
Το PoliceOnLine.gr θα παρακολουθεί τη συζήτηση αυτή και θα σας ενημερώνει για την οποιαδήποτε εξέλιξη.