Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ήξεις αφήξεις από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) για το μισθολόγιο των στρατιωτικών


. Ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα τασσόταν... ρητά και κατηγορηματικά υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους μισθούς των στρατιωτικών, μερικές ώρες αργότερα, με νεότερη ανακοίνωσή του, δημιουργούσε «γκρίζες ζώνες» ως προς τις πραγματικές θέσεις του. Γεγονός που, αν δεν οφείλεται σε «γκάφα». γεννά ερωτηματικά ακόμα και για παρεμβάσεις που στο μεταξύ υπήρξαν άνωθεν.


Ειδικότερα, στην πρώτη ανακοίνωση στην οποία προέβη το ΓΕΕΘΑ, προκειμένου, ως όλα δείχνουν, να καθησυχάσει τους στρατιωτικούς που ανησυχούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκαταστήσει πλήρως τους μισθούς και τις συντάξεις τους. όπως επιτάσσουν οι πρόσφατα εκδοθείσες αποφάσεις του ΣτΕ, αναφέρεται: «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ως εκ τούτου οι μισθοί των στελεχών των Ε.Δ. πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο του Ιουλίου του 2012, όπως εντέλλεται από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ».

Αναφέρεται ακόμα ότι: «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το ΓΕΕΘΑ δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα σύστασης πρότασης μισθολογίου και ως εκ τούτου ουδέποτε του ανατέθηκε τέτοιο έργο». Δήλωση που αποτελεί προσπάθεια να δώσει τέλος στη φημολογία ότι το ΓΕΕΘΑ ταυτίζεται με τις κυβερνητικές θέσεις.

Ανατροπή

Λίγο αργότερα όμως, η ανακοίνωση, η οποία έδωσε ελπίδες στους στρατιωτικούς, ουσιαστικά ανατράπηκε με νεότερη. «Διευκρινίζεται», αναφέρει, «ότι η δημοσιευθείσα σήμερα ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ επί μισθολογικών θεμάτων αποτελείται από απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στα πλαίσια πρωινής ενημέρωσης και παρουσιάσθηκαν εκ παραδρομής με μορφή Ανακοίνωσης Τύπου».

Οι στρατιωτικοί φοβούνται ότι τα ποσά των μισθών και των αναδρομικών που θα προκύπτουν από το προωθούμενο νέο μισθολόγιο θα είναι κατά 40%-50% λιγότερα απ' ό,τι έχει προσδιορίσει το ΣτΕ.

Η απόφαση του Συμβουλίου ορίζει, ωστόσο, ότι το όποιο νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να προβλέπει μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2012. Εάν τα υπουργεία Αμύνης και Οικονομικών κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν αποκλείεται οι στρατιωτικοί να προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, με «όπλο» την απόφαση του ΣτΕ, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής στράφηκε με μήνυση κατά του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται την πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και επαναλαμβάνει κουραστικά ότι το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών «είναι προαπαιτούμενο της τρόικας» και ότι περιμένει τις «προτάσεις» των εμπλεκομένων. Την ίδια ώρα προωθείται «πρόταση» για νέο μισθολόγιο στρατιωτικών την οποία επεξεργάζεται η Επιτροπή Μισθολογίου, υπό την εποπτεία του υπουργείου Αμύνης.

Σημειώνεται ότι η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών των στρατιωτικών που επιτάσσουν οι αποφάσεις του ΣτΕ και ζητά το ΓΕΕΘΑ σημαίνει ότι θα πρέπει:

α) Να αυξηθούν από 3% έως και 25% οι βασικοί μισθοί και από 10% έως και 37% τα επιδόματα των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Ειδικότερα, οι βασικοί μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8 έως και 464 ευρώ το μήνα, ενώ τα επιδόματα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 3 έως και 178 ευρώ το μήνα.
β) Να αυξηθούν κατά 100 έως και 820 ευρώ το μήνα ή κατά 8% έως και 25% τα ακαθάριστα ποσά των συντάξεων των στρατιωτικών.

Τα καθαρά ποσά, ωστόσο, θα αυξηθούν λιγότερο, καθώς θα χρειαστεί να επανακαθοριστούν τα επίπεδα των συντάξεων όπως είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2012, και εν συνεχεία να υπολογιστούν ξανά, επί των ποσών αυτών, οι κλιμακωτές μειώσεις 5% - 20% που επιβλήθηκαν από την 1η-1-2013 σε εφαρμογή του Μνημονίου II.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα που συνεπάγεται η πλήρης εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ είναι τα ακόλουθα:

1. Οι βασικοί μισθοί των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να αυξηθούν κατά 8 έως και 464 ευρώ το μήνα.

2. Τα επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών πρέπει να αυξηθούν κατά 11,72 έως 25,88 ευρώ το μήνα.

3. Τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης θα χρειαστεί να αυξηθούν κατά 15,43 έως 88 ευρώ το μήνα ανάλογα με το βαθμό.

4. Τα επιδόματα θέσης-υψηλής ή αυξημένης ευθύνης θα απαιτηθεί να αυξηθούν κατά 3,15 έως και 178 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό.

5. Τα έξοδα παράστασης για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να αυξηθούν κατά 26 έως 83 ευρώ το μήνα.

6. Στα επιδόματα ευθύνης διοίκησης θα πρέπει να δοθούν αυξήσεις κατά 10 έως 24 ευρώ το μήνα.

7. Το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας πρέπει να αυξηθεί κατά 16 ευρώ.

8. Το επίδομα ειδικών συνθηκών πρέπει να αυξηθεί από τα 65 στα 72 ευρώ το μήνα.

(Ε.Τ. 26/08/2014 – ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ)