Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Μήπως ήρθε η ώρα για το ενιαίο ταμείο ενστόλων; " Άρθρο του Βασίλη Μαστρογιάννη

Διαβάστε το άρθρο του Βασίλη Μαστρογιάννη για το bloko.gr με θέμα την ενοποίηση των ταμείων και για ποιο λόγο τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου ταμείου ενστόλων.
"Κάποιοι προσπάθησαν όταν ήταν στην ενέργεια, αλλά και μετά από άλλη θέση, να διασφαλίσουν τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, προτάσσοντας το κοινό καλό και όχι το ίδιον συμφέρον. Ενίοτε
πολεμήθηκαν γι αυτό από ΄΄συναδέλφους΄΄ που προέτασσαν με φανερό ή κρυφό τρόπο το δικό τους συμφέρον, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα.
Πριν χρόνια κάποιοι άνθρωποι πάλεψαν για την ισχυροποίηση των ταμείων με ενίσχυση των περιουσιακών στοιχείων, την αύξηση των εσόδων και την ορθολογική διαχείριση για την διασφάλιση των μελλοντικών γενεών.
Κάποιοι πάλεψαν για την διατήρηση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, ενάντια στις επιταγές της διοίκησης και στις διαφορετικές απόψεις κάποιων συνδικαλιστών, που ανάγκασαν τις ηγεσίες τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ( αλήθεια ποια είναι η τύχη αυτής της προσφυγής?)
Κάποιοι πάλευαν ακόμη και χαμένες υποθέσεις όπως στην αρχή των μνημονίων να περισώσουν ότι μπορούν άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι αλλά τουλάχιστον , προσπαθούσαν με γνώση, αγωνιστικό πνεύμα, ανεξαρτησία και με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον.
Με λύπη βλέπω σήμερα όλα να παραδίδονται αμαχητί και εξηγούμαι
-          δώσαμε αγώνα και εναντιωθήκαμε στην δήθεν  ΄΄αναδιάρθρωση΄΄. Καταθέσαμε  συγκεκριμένες προτάσεις στην επιτροπή της Βουλής για το πώς θα λυθούν τα προβλήματα ( πρακτικά της επιτροπής της Βουλής) καταψηφίζοντας τα άρθρα που πιστεύαμε ότι θα διαλύσουν την Αστυνομία , κάτι που πολύ σύντομα έγινε αντιληπτό.                                   Από ότι μαθαίνω τώρα ετοιμάζουν ρυθμίσεις στο πνεύμα όσων είχαμε προτείνει για να μπορέσουν  να ξαναλειτουργήσουν οι Υπηρεσίες ( ΑΔ, Δ/νσεις Αρχηγείου κλπ).
-          Δώσαμε μάχη να υπαχθεί το ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΥΔΤΠΠ ( ήταν δική μου πρόταση κι ας το διαψεύσουν) και δεν έχει γίνει τίποτα να δημιουργηθεί η εποπτεύουσα το ταμείο υπηρεσία.
-          Χρόνια ολόκληρα αρκετοί ευσυνείδητοι Αστυνομικοί διαχειρίστηκαν  με σύνεση και εξορθολογισμό, παρά τα εμπόδια και τις πιέσεις, τα οικονομικά και τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων, διασφαλίζοντας κατά το δυνατόν τις επόμενες γενεές .και σήμερα αυτά παραδίδονται σ΄αυτούς που βούλιαξαν, από την αλόγιστη και λαϊκίστικη διαχείριση, τα δικά τους ταμεία
-          Επί χρόνια συγκεντρώθηκαν από το υστέρημα του Αστυνομικού αρκετά χρήματα στον λογαριασμό Αρωγής για να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και άλλα που δεν δύναται να αντιμετωπίσει η Πολιτεία, και μέσα σε ένα βράδυ με τεράστια ευθύνη των κυβερνώντων απομειώθηκε το κεφάλαιο αυτό κατά 70% περίπου. Τελικά τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα που χάθηκαν? Που είναι η δέσμευση της Κυβέρνησης?
-          Κάποιοι ( ξέρουν οι παλιότεροι ποίοι) με τεχνοκρατικό τρόπο, γνώση, δικαιοσύνη αλλά και ανθρώπινη ευαισθησία ,δημιούργησαν ένα πλέγμα διατάξεων για τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και των παλιών αλλά και των νεότερων ( εικοσιπενταετία, μάχιμη πενταετία, συνταξιοδοτικό όριο που δεν υπάρχει σε καμία άλλη εργασιακή ομάδα της Χώρας κλπ), καθώς και των ασφαλιστικών ,μέσω των υγειών ταμείων και την ενίσχυσή τους με πόρους την στιγμή που όλοι οι κοινωνικοί πόροι έβαιναν προς κατάργηση.
-          Ο ΚΥΥΑΠ χτίστηκε κι αυτός με το υστέρημα του Αστυνομικού δεκαετίες ολόκληρες για να ενισχύει τους πάσχοντες και είναι ο πιο υγιείς κλάδος κι αντί να τον διασφαλίσουν , προσπαθούν κι αυτόν να τον παραχωρήσουν σε καταχρεωμένους και αποτυχημένους φορείς.

Αυτά είναι λίγα μόνο από όσα μπορεί να θυμηθεί κανείς για όλα όσα έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια και τα έζησε από ΄΄μέσα΄΄, γι αυτό ας πάψουν να παίζουν κάποιοι τον παπά και ας βοηθήσουν, από όποια θέση κι αν βρίσκονται τώρα , προς την κατεύθυνση του Δικαίου, του εξορθολογισμού, της μεταρρύθμισης ,της διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών και της ανταποδοτικότητας και όχι προς την κατεύθυνση της κατάρρευσης , της ισοπεδωτικής λογικής και της απαξίωσης.
              Εδώ πρέπει να διευκρινίσω κάτι. Είμαι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υπέρ της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, υπέρ της βιωσιμότητας και του εξορθολογισμού των ταμείων. Όμως πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι είναι άλλο ο εξορθολογισμός των δαπανών και η αξιοποίηση της περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα και οι ανομοιογενείς ενοποιήσεις που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των φορέων.  Είναι άλλο η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών και άλλο η αποσάθρωση, η κατάργηση χωρίς σχέδιο και η διάλυση αυτών.
 Κατά συνέπεια αυτό που χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι σύνεση, γνώση, στρατηγικός σχεδιασμός, εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός με σχέδιο και επιστημονική προσέγγιση πάνω στις ιδιαιτερότητες της Χώρας και όχι νομοσχέδια ΄΄σκούπα΄΄ που διαλύουν τα πάντα και το μόνο π[ου ικανοποιούν είναι οι απαιτήσεις των δανειστών και ουδόλως βεβαίως τι ανάγκες της εποχής, της κοινωνίας και των πολιτών.
Όσο για αυτό που διάβασα σήμερα για την πρόταση 20 Βουλευτών να μετατραπούν τα Ταμεία σε ΝΠΙΔ δεν θα το σχολιάσω, γιατί προφανώς οι πρώην συνάδελφοι που το υποστηρίζουν ίσως δεν γνωρίζουν τα αρνητικά μιας τέτοιας προοπτικής. Φυσικά είμαι αντίθετος με την πρόταση αυτή.

Συμπερασματικά
-Το ΤΕΑΠΑΣΑ πρέπει να συνεχίσει την οικονομική, περιουσιακή και διοικητική του αυτοτέλεια όπως ισχύει μέχρι σήμερα γιατί είναι ένα ταμείο που μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητά του
-Θα μπορούσε να συζητήσει κανείς την προοπτική ενός ταμείου στρατιωτικών και υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας όπου θα δημιουργούνταν ένας δυνατός φορέας που θα διασφάλιζε την προοπτική των ασφαλισμένων σ΄αυτόν, λαμβάνοντας υπόψη τις εργασιακές κι όχι μόνο ιδιαιτερότητες του χώρου
Κλείνοντας θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι όλοι οι εν ενεργεία, αλλά και οι απόστρατοι, θα πρέπει να βοηθούν από όποια θέση και αν βρίσκονται προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των δικαιωμάτων, όχι μόνο της δικής τους γενιάς ή  της δικής τους ιδιαίτερης περίπτωσης, αλλά και των επόμενων γενεών, με πνεύμα δικαιοσύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.
Εμείς, κάποιοι, παραμένουμε στις επάλξεις για να διεκδικούμε το Δίκαιο, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, να καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις , να αποτρέπουμε τις αδικίες και να υποστηρίζουμε τα αυτονόητα, τα λογικά και τις αξίες, που τόσο χάθηκαν ή  αλλοιώθηκαν στην εποχή μας