Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Δημοσκόπηση Bloomberg: «Η Ελλάδα θα καταρρεύσει», λέει το 62% των ερωτηθέντων

Ερευνα για τις εξελίξεις που αναμένεται να έρθουν τη νέα χρονιά πραγματοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στην οποία η πλειονότητα των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει πολύ πιθανή την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η Διεθνής Δημοσκόπηση του Bloomberg, βασίζεται σε ερωτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου από ένα δείγμα 900 εγγεγραμμένων αναγνωστών του πρακτορείου, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία ανάμεσα από τους 300.000 συνδρομητές του Blomoberg, με πιθανότητα στατιστικού λάθους 3.3%
Στη δημοσκόπηση, αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό η απαισιοδοξία των αναγνωστών όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς το 62% θεωρεί «πολύ πιθανή» την χρεοκοπία της χώρας μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ μόλις το 31% θεωρεί «καθόλου πιθανή» την κατάρρευση της Ελλάδας. Η Κύπρος ακολουθεί κατά πόδας με το 55% να χαρακτηρίζει «πολύ πιθανή» την χρεοκοπία της και μόλις το 29% να την χαρακτηρίζει «απίθανη». Ωστόσο, το Bloomberg επισημαίνει πως το 31% το οποίο χαρακτηρίζει «απίθανη» την χρεοκοπία της Ελλάδας, είναι το πιο μεγάλο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει η χώρα από το 2010 όπου γίνονται οι έρευνες του πρακτορείου.
Οσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, τρίτη είναι η Πορτογαλία με ποσοστό 33%, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ιρλανδία, συγκεντρώνουν αρκετά χαμηλά ποσοστά για το ενδεχόμενο κατάρρευσης.
Οσον αφορά τις πολιτικές μεγάλων ηγετών του κόσμου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε αποσπά το 70% των θετικών απόψεων των αναγνωστών, με την Ανγκέλα Μέρκελ να ακολουθεί με ποσοστό 65% και τον Ντέιβιντ Κάμερον να είναι τρίτος με ποσοστό 50%. Αίσθηση προκαλεί η τέταρτη θέση που καταλαμβάνει ο Μπαράκ Ομπάμα με ποσοστό 45% θετικών απόψεων για την πολιτική του, ενώ αντίθετα το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί απογοητευτική την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα.
Τέλος, το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κινεζική οικονομία θα αρχίζει να κάμπτεται, με την Ευρωζώνη να ακολουθεί με ποσοστό 21%. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο, ότι και οι δύο οικονομίες θεωρείται από τους αναγνώστες ότι είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν ή να μείνουν σταθερές από το να καταρρεύσουν.