Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΑ 30 ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΗΣ ΑΠ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Απο τον  γ.γ. της ΠΟΑΞΙΑ Γιάννη Κατσιαμάκα και ϋπεύθυνος για ασφαλιστικά και οικονομικά θέμα των αξιωματικών πήραμε την ακόλουθη διευκρινιστική απάντηση. "Οι αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ ( ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ ) παραδόθηκαν στο Ταμείο, το οποίο έχει προβεί ήδη και έχει φέρει προς συζήτηση στο Δ.Σ. προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ. Το εν λόγω σχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι 7 Οκτωβρίου, γιατί τότε λήγει
η θητεία του παρόντος Δ.Σ., ενώ δεν έχει διοριστεί ακόμη το νέο, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εντός τριών μηνών, από την υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, από την ψήφιση του σχετικού νόμου τον περασμένο Απρίλιο.
Σύμφωνα με το εν λόγο σχέδιο:
Α) Μειώνεται ο χρόνος παραμονής για την χορήγηση του εφάπαξ για το ταμείο της Χωροφυλακής από 31 στα 30 έτη.
Β) Καθιερώνεται αντίστοιχος ελάχιστος χρόνος ετών ασφάλισης ( 30 έτη ) και για τους ασφαλισμένους στην πρώην Αστυνομία Πόλεων.
Γ) Αυξάνεται σταδιακά η μηνιαία παρακράτηση για την τέως Α.Π. σε 7.3% του Β.Μ. από 4% σήμερα και της τέως Χωροφυλακής από 7.5% σε 8.20% για τους νέους από 4.65% σε 5.30% και από 5% σε 5.30 % αντίστοιχα.
Δ) Καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού που αποφέρει μείωση κατά 18% περίπου, αντί 45%, στο Ταμείο της Α.Π. που προβλέπεται στο Ν.4093/2012, και παραμένει σχεδόν αμετάβλητο το της τέως Χωροφυλακής ( ΤΠΑΣ ), πέραν της μείωσης που έχουν ήδη υποστεί από τους νέους μειωμένους βασικούς  μισθούς.