Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι οι Αστυνομικοί … Χρυσαυγίτες??? Του Αντώνη ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ


Oι εξελίξεις ραγδαίες. Η Χρυσή Αυγή ξαφνικά συλλήφθηκε. Χαρακτηρίστηκε και επισήμως εγκληματική οργάνωση. Η ελληνική κοινωνία το πρωί του Σαββάτου, πίνοντας τον πρωινό της καφέ σοκαρίστηκε(;)… Κατάφαση ή ερώτηση; Όλοι γνώριζαν ότι η Χρυσή Αυγή είχε ιεραρχία και σταθερή ιδεολογία. Ποτέ δεν αποποιήθηκε των καταβολών της και με κάθε ευκαιρία τα μέλη της διατείνονταν ότι θα «καθαρίσουν» την Ελλάδα. Η Χρυσή Αυγή δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά. Ελληνικά συσσίτια, ελληνικές διανομές τροφίμων, ελληνικές αιμοδοσίες, αλλά και… ελληνικές δολοφονίες. Δεν το γνώριζαν και δεν το γνωρίζαμε; Τι ήταν αυτό που δεν αντέξαμε τελικά; Αυτά που πρεσβεύει ή ότι πέρασε τα «όρια» που της έθεσε, άτυπα, η ελληνική κοινωνία και οι απεγνωσμένοι ψηφοφόροι της, και προχώρησε σε συμπλοκές και δολοφονίες με Έλληνες; Πολλοί την στήριξαν γιατί θεώρησαν ότι ήρθε ως τιμωρός για τις κακές πολιτικές επιλογές. Άλλοι την είδαν ως τελευταία ελπίδα. Ακόμα και άτομα του Κλήρου βλέπαμε να χειροκροτούν και να στέλνουν μηνύματα στήριξης. Κι όμως, ενώ όλοι ξέραμε, για άλλη μια φορά γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε υπαίτια για την δράση της Χρυσής Αυγής να θεωρηθεί κυρίως η Ελληνική Αστυνομία.
Οι «μπάτσοι». Αυτοί που αγαπάμε να μισούμε. Αυτοί που σαράντα χρόνια τώρα δεν μπορούν να αποτινάξουν τη ρετσινιά της Χούντας από πάνω τους, λες κι αυτοί κάνανε το πραξικόπημα. Αυτοί που θεωρούνται ο νούμερο ένα στόχος των τρομοκρατικών οργανώσεων, λες κι αυτοί φταίνε αποκλειστικά για τη σήψη της κοινωνίας. Με δεκάδες τυφλές επιθέσεις, τραυματισμούς και εν ψυχρώ δολοφονίες Αστυνομικών από τρομοκράτες γιατί απλώς φορούσαν τη στολή τους και ήταν σε ώρα υπηρεσίας. Τα χρονικά περιθώρια, δυστυχώς, στενεύουν και η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει από τη μόνιμη εφηβεία που βιώνει τις τελευταίες δεκαετίες, και να ωριμάσει.
Οι Αστυνομικοί δεν έρχονται από έναν άλλο πλανήτη. Είναι οι παιδικοί μας φίλοι που αποφάσισαν να γίνουν Αστυνομικοί με καλές προθέσεις. Θα μπορούσαμε να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι που θέλαμε κάποτε να γίνουμε Αστυνομικοί και δεν τα καταφέραμε, γιατί «δεν πιάσαμε» τα μόρια. Η Ελλάδα όφειλε να δώσει σ’ αυτά τα παιδιά όλα τα εχέγγυα για την εκπαίδευση και την επαγγελματική τους δράση. Αντ’ αυτών, οι Δόκιμοι Αστυφύλακες καταλήγουν να έχουν ελλειπή εκπαίδευση, μειωμένη χρονικά σε σχέση με παλαιότερα και να «κλείνουν τρύπες» στις αποδεκατισμένες Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αθήνας. Αυτοί είναι οι αυριανοί ενεργοί Αστυνομικοί. Κι έτσι προκύπτουν λάθη και παραλείψεις. Όλα αυτά, χρόνια τα φωνάζει ο Έλληνας Αστυνομικός και κανείς δεν τον ακούει.
Σίγουρα κατά την είσοδο τους στις Αστυνομικές Σχολές στην ηλικία των 18 ετών, οι Αστυνομικοί δεν τάσσονται υπέρ φασιστικών ιδεολογιών, ούτε έχουν βίαια ένστικτα. Όποιες φασίζουσες νοοτροπίες υπάρχουν, αφορούν Αστυνομικούς που είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και της ΕΛ.ΑΣ.
Στον Τύπο έχουν διαρρεύσει βίντεο και φωτογραφίες Αστυνομικών των ΜΑΤ που ανέχονται και ενίοτε συνεργάζονται με Χρυσαυγίτες. Πράγματι ακραίο. Κι  όμως έχει μπει κανείς στο ρόλο του τόσο κατακριτέου «ματατζή»; Έχει σκιαγραφήσει κανείς την ψυχολογία του; Αυτού του παιδιού (γιατί κι αυτός παιδί είναι συνήθως, στην ηλικία των είκοσι ετών) που μόλις βγει από την Αστυνομική Ακαδημία του φοράνε με «το ζόρι» ,κράνος, επιγονατίδες, επικαλαμίδες, ασπίδα και με μια εκπαίδευση διάρκειας δυο εβδομάδων τον βάζουν απέναντι σε αδικημένους-αγανακτισμένους πολίτες, φοιτητές, οπαδούς ομάδων, συνδικαλιστικές πορείες, συνταξιούχους, άνεργους και σε κάθε άλλη διαμαρτυρόμενη κοινωνική ομάδα. Όλοι ενάντια σ’ αυτόν. Σίγουρα δεν ονειρεύτηκε αυτό όταν πέρασε στην Αστυνομία. Τους συμπολίτες του να τον βρίζουν, να τον φτύνουν και να τον κατηγορούν ότι είναι το σύστημα. Όχι δεν είναι το σύστημα, το σύστημα τον χρησιμοποιεί όπως χρησιμοποιεί όλους τους Έλληνες.
Και κάπως έτσι έχουμε δει πολλές φορές παιδιά των ΜΑΤ να καίγονται από μολότωφ, να δέχονται πέτρες και ξύλα. Και όντας ανεκπαίδευτοι σίγουρα φοβούνται. Και ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Γιατί δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τον όχλο. Κι αντί να ενεργούν ως νηφάλιοι και εκπαιδευμένοι Αστυνομικοί, ενεργούν κι αυτοί άτακτα σαν διαδηλωτές που πετάνε πέτρες. Σ’ αυτό το σημείο, αν έρθει μαζί τους ο οποιοσδήποτε, ακόμα και χρυσαυγίτης, ίσως να τον δεχτούν. Όχι επειδή είναι κι αυτοί χρυσαυγίτες, αλλά επειδή είναι ανεκπαίδευτοι, ανώριμοι επαγγελματικά και ξέρουν ότι είναι μόνοι τους, και όλοι οι άλλοι απέναντι τους, έτοιμοι να τους ρίξουν βορά στα θηρία για να κατευνάσουν την κοινή γνώμη που ψάχνει «τις πταίει». Μια συμμαχία απόγνωσης που αποδεικνύει κατάφωρα ότι η ΕΛ.ΑΣ. καλεί S.O.S.
Τραγική εικόνα για Αστυνομία ευρωπαϊκής χώρας.
Ωστόσο, κατηγορούνται Αστυνομικοί και ως ενεργά μέλη στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό ίσως να αποδειχθεί. Και τότε είναι επιβεβλημένο να ξεριζωθούν από τη ρίζα τους, άμεσα, αν τους καταλογιστούν παράνομες πράξεις. Γιατί διαφορετικά θα «δηλητηριάζουν» διαχρονικά το ήδη πολύπαθο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά ένας Χρυσαυγίτης Αστυνομικός κάνει όλους τους Αστυνομικούς Χρυσαυγίτες; Μην χάσουμε πάλι τη λογική μας, όπως τον Δεκέμβρη του 2008 που η δολοφονία του Αλέξη από έναν Αστυνομικό έκανε όλους τους Αστυνομικούς δολοφόνους. Γιατί αν γίνει πάλι αυτό, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα ως κοινωνία που έχει μια περίεργη εμμονή να μετατοπίζει όλα τα προβλήματα της πάνω στην ΕΛ.ΑΣ. Οι πολιτικοί για να γλυτώσουν από τις τύψεις για τις αποφάσεις τους και οι πολίτες για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους και να συνεχίσουν να είναι αδρανείς.
Και τότε το συμπέρασμα θα είναι ένα και δυσάρεστο:
Έχουμε την Αστυνομία που θέλουμε και που μας αξίζει!!



Ο Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ είναι Αντιπρόεδρος Οικονομικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου , αν. μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Eurocop & μέλος στο ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ.