Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο μπρα ντε φερ με την Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών για να μην έρθουν κι άλλα μέτρα

Ο Πόλ Τόμσεν ήταν ο πρώτος που πέρασε στις 3 παρά πέντε το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών, για να ακολουθήσουν με διαφορά 3 λεπτών οι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, σηκώνοντας επί της ουσίας την αυλαία της πιο κρίσιμης αξιολόγησης, η οποία θα καταλήξει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο στις αποφάσεις για τη περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Στη πρώτη, εφ' όλης της ύλης συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικα, η ελληνική πλευρά θα κάνει μια γενική επισκόπηση των εξελίξεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αξιολόγηση του Ιουλίου, με έμφαση στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Επί της ουσίας, η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στη κατά το δυνατόν «αναίμακτη» αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, ωστόσο απομένουν ακόμα λεπτομέρειες και για τα υπόλοιπα τρία προαπαιτούμενα ήτοι τη τακτοποίηση των οφειλών του στενού και ευρύτερου δημοσίου έναντι ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, τη ψήφιση του νέου Δικηγορικού Κώδικα, το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να περάσει από το «κόσκινο» της Τρόικας.
Η αξιολόγηση θα γίνει σε τρεις φάσεις:
Η πρώτη θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου, οπότε ο Γιάννης Στουρνάρας θα αναχωρήσει για τη κοινή Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια για το EUROGROUP στις 14 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, μετά από την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Οικονομικών κι αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.
Η τρίτη φάση αφορά στη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη κάλυψη του χρηματοδοτικού «κενού», αποφάσεις που θα οδηγήσουν την επόμενη Άνοιξη και στα μέτρα για τη περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.
Στρατηγικός στόχος της ελληνικής πλευράς, και στις τρεις φάσεις, παραμένει το ότι δεν υπάρχει περιθώριο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ειδικά από τη στιγμή που είναι πολύ κοντά η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος κιόλας, όπως επίσης ότι η όποια περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος δεν απαιτεί νέα μέτρα ήτοι νέο Μνημόνιο, αφού η επίμαχη χρονική περίοδος 2014- 2015, καλύπτεται από το τρέχον πρόγραμμα.
Πηγή: iefimerida.gr