Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Φόβος και τρόμος για τις καταθέσεις ........

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος καθησυχάζουν εκ νέου για τις καταθέσεις -στο σύνολό τους- στην Ελλάδα, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ecofin για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Την ίδια ώρα οι καταθέσεις επιστρέφουν, έστω δειλά, στις τράπεζες κι αυτό είναι ένα κλίμα που η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να διατηρήσει. H συνεχής κατά τους τελευταίους έξι μήνες άνοδος του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες η οποία συνεχίστηκε και τον Μάρτιο του 2013 αποτελεί στοίχημα.
Καθησυχάζουν Στουρνάρας, Προβόπουλος
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος με δηλώσεις του την Παρασκευή στην εφημερίδα Τα Νέα τόνισε ότι «όλες οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες στο προβλεπτό μέλλον» και εξήγησε ότι ακόμη κι αν οι τράπεζες χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια (παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους) υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τον σκοπό αυτό. «Οι καταθέσεις των Ελλήνων, αλλά και των άλλων πολιτών της ΕΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, με βάση την απόφαση του ECOFIN, είναι απολύτως εγγυημένες, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα», ανέφερε αρχικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. «Επιπλέον, στην Ελλάδα, όπου για τις τράπεζες έχει ήδη διατεθεί ποσό 50 δισ. ευρώ για τη θωράκισή τους, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους. Η περί του αντιθέτου φημολογία που αναπτύσσεται από ορισμένα ΜΜΕ, είναι απολύτως ανακριβής», κατέληγε η ανακοίνωση.
Bελτιωμένη η εικόνα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες
Τον Μάιο συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, ενώ βελτιωμένη εμφανίστηκε η εικόνα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι καταθέσεις ιδιωτών στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα 40,530 δισ. ευρώ, ύστερα από συρρίκνωση 7% περίπου τον Απρίλιο. Τα στοιχεία αποτυπώνουν αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπου τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί μείωση. Οι μηνιαίες διακυμάνσεις στα στοιχεία είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όχι όμως και οι απότομες συνεχείς μειώσεις σε χώρες με σταθερό τραπεζικό σύστημα. Στην Ισπανία οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 6,504 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Οι αποφάσεις του Ecofin
Η ανησυχία, βεβαίως, λογικό ήταν να προκληθεί από τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς επίσημα θεσμοθετήθηκε το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.  Το Ecofin κατέληξε στους νέους κανόνες που θα διέπουν την εξυγίανση και εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, το «λογαριασμό» των οποίων θα πληρώνουν μέτοχοι και ανασφάλιστοι πιστωτές σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» στη συμφωνία μη διασφάλισης ακόμη και των καταθετών που θεωρούνται ως διασφαλισμένοι, δηλαδή έχουν ποσό κάτω των 100.000 ευρώ. Απαγορεύεται μεν να κουρευτούν άμεσα οι καταθέσεις, αλλά υπάρχει η υποσημείωση ότι αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα Ταμεία Εγγύησης Καταθετών των κρατών-μελών. Τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων κρατούν ένα ποσό από τις ίδιες τις καταθέσεις.
Πηγή:  iefimerida