Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Η ΠΟΑΞΙΑ για τις κρίσεις: " Ποιες σκοπιμότητες εκτός δημοσίου συμφέροντος υπαγορεύουν την αναβολή τους; "

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η αβεβαιότητα αναφορικά με τον αόριστο χρόνο διεξαγωγής των κρίσεων, φθείρει την αστυνομία. Οι μόνοι που κατά πως φαίνεται δεν αντιλαμβάνονται τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του σώματος είναι ο Δένδιας και οι συν αυτώ.
Αυτή ακριβώς η παθογένεια πουπαραλύει το σώμα, οδήγησε την ΠΟΑΞΙΑ στην έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία χθες ζητά από τον Δένδια ειλικρινείς εξηγήσεις, καθώς τα όποια προσχήματα και οι επικλίσεις, καθίστανται πλέον φτηνές δικαιολογίες, που υποκρύπτουν ύποπτες σχέσεις ή εξαρτήσεις. Αυτό είναι το νόημα της ανακοίνωσης- επιστολής που ακολουθεί...
"Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ξεκινήσει οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και σε συνδυασμό με την έρπουσα παραφιλολογία – φημολογία που διαδίδεται ή καλλιεργείται, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Αν και παρήλθε ένας μήνας από την ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Νόμου 4249/14 «Αναδιοργάνωση Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις», η νομοθέτηση του οποίου υπήρξε η αιτία αναβολής των Ετήσιων Τακτικών Κρίσεων των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, εντούτοις, συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το μείζον αυτό ζήτημα.

Η κορυφαία αυτή διαδικασία, που αποτελεί για τον Έλληνα Αξιωματικό σημείο αναφοράς στην υπηρεσιακή του διαδρομή, δυστυχώς διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι υπόκειται σε σκοπιμότητες που απέχουν από την εξυπηρέτηση του καλώς εννοούμενου υπηρεσιακού και δημοσίου συμφέροντος. Ειδικότερα, ενώ οι ετήσιες κρίσεις αναβλήθηκαν από τις 21/2/2014 με την υπ’ αριθ. 6003/13/1679-α΄απόφαση του κ. Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, ουδείς γνωρίζει πλέον τι δέον γενέσθαι και για ποιο ουσιαστικό λόγο αυτές δεν έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, με αποτέλεσμα να οργιάζουν τα σενάρια γύρω από το αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι άμεσα ή θα υπάρξει νέα μετάθεσή τους και μάλιστα μετά τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Η αόριστη επίκληση της εκκρεμότητας που υπήρξε, μετά την απόσυρση του άρθρου 30 του προαναφερόμενου νομοσχεδίου για τον καθορισμό της έδρας Περιφερειακών Διευθύνσεων, μόνο ως πρόσχημα δύναται να εκληφθεί και χρειάζεται αποκωδικοποίηση για να πείσει περί των πραγματικών προθέσεων και σχεδίων της Ηγεσίας. Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν να έχουν ήδη διενεργηθεί απρόσκοπτα οι κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, την αναδιοργάνωση του οποίου περιλαμβάνει επίσης το ανωτέρω ψηφισθέν νομοσχέδιο και να επικαλείται κανείς ως αιτία αναβολής των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία την αναδιοργάνωσή της, όταν μάλιστα αφορά αυτή, μια διαδικασία που θα μπορούσε να έχει χαρακτηριστικά μεταβατικότητας και όχι αυτόματης υλοποίησης.

Επειδή η παρατεταμένη αναβλητικότητα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την ψυχική φόρτιση που συνεπάγεται αυτή για τους κρινόμενους αξιωματικούς, δημιουργούν κλίμα υπηρεσιακής αναστάτωσης, τονίζουμε ότι ουδείς δικαιούται να παίζει με την κορυφαία αυτή διαδικασία και γι’ αυτό απαιτούμε να οριστεί και να ανακοινωθεί αμέσως η ημερομηνία έναρξης των κρίσεων, προκειμένου –πέραν των άλλων, να σταματήσει και η ιδιόρρυθμη αυτή ομηρία των συναδέλφων μας.

Παράλληλα και με την ευκαιρία αυτή, επαναφέρουμε την πρόταση μας για την αναγκαιότητα αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος κρίσεων και προαγωγών και την εφαρμογή ενός νέου δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος.

Η Ομοσπονδία μας, σεβάστηκε και θα σέβεται πάντα το διακριτό ρόλο κάθε θεσμικού προσώπου και φορέα, λόγος άλλωστε για τον οποίο απέφευγε και θα αποφεύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόπειρα χειραγώγησης ή παραγοντισμού.

Εμμένει όμως στις πρωτοποριακές προτάσεις της για εξέλιξη – ανάδειξη – επιλογή των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., σε συνδυασμό με την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος των Αστυνομικών Σχολών και την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων μας στα αρμόδια συμβούλια κρίσεων- προαγωγών.