Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Η λέσχη της ρεμούλας…… Tου Κων/νου ΑΓΓΕΛΗ

Όταν, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, σε ερώτησή μου για την ποιότητα του φαγητού στη λέσχη της ΓΑΔΑ, νεαρός συνάδελφος που υπηρετούσε εκεί μου απάντησε, ΄΄ δεν είναι και η καλύτερη ποιότητα, αλλά δεν θα πάθεις ποτέ τίποτα΄΄, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η απάντησή του αυτή απέρρεε από μία «αρρωστημένη» κατάσταση, την οποία, ίσως, έως ένα βαθμό, γνώριζαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τη λέσχη.      Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι κανείς επί πέντε χρόνια δεν είχε πάρει χαμπάρι του τι συνέβαινε στη μεγαλύτερη αστυνομική
λέσχη της Αττικής, όπου γευματίζουν αστυνομικοί όλων των βαθμίδων και θέσεων. Είναι απαράδεκτο, υπό συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, περικοπών εξόδων και μισθών να «χάνονται» 300.000 ευρώ, μπροστά στα μάτια όσων όφειλαν να ελέγχουν την συγκεκριμένη υπηρεσία.  Πρέπει να διερευνηθούν, όχι μόνο πράξεις, ενέργειες και ευθύνες συναδέλφων, αλλά και ιδιωτών προμηθευτών οι οποίοι δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν είχαν μεγάλο βαθμό συμμετοχής στη διαμορφούμενη κατάσταση.

       Επίσης, η ποιότητα του φαγητού και κατά συνέπεια η υγεία των συναδέλφων είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Η ποιότητα των προσφερόμενων εδεσμάτων πρέπει να ήταν κάτω του μετρίου, αν βασιστούμε, και μόνο, στο γεγονός της μη διάθεσης των καταχρασθέντος ποσού των 300.000 ευρώ για αγορά αγαθών. Στην αγορά, ποιότητα και τιμή, τις περισσότερες φορές, πάνε μαζί.
       
   Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι πολλά, αλλά απαντήσεις δύσκολα θα δοθούν. Η πλειονότητα των αστυνομικών, χρόνια τώρα, πιστεύει ότι μεγάλη μερίδα συναδέλφων που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα είναι ύποπτη για κατάχρηση και κατασπατάληση. Όμως, κανείς τους δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος, όπως κατέδειξε η περίπτωση της λέσχης στη ΓΑΔΑ, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται οι υποψίες τους και να προκαλείται ένα ακόμα πλήγμα στις αξίες της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης.

      Πρέπει άμεσα να διενεργηθούν παρόμοιες έρευνες σε όλες τις λέσχες και να επαναπροσδιοριστεί η λειτουργίας τους. Και όταν μιλάμε για επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας τους σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να δοθούν σε ιδιώτες. Οι εποχές είναι δύσκολες και οι συνάδελφοι που σιτίζονται στις λέσχες πληρώνουν από το υστέρημά τους το αντίτιμο για ένα ποιοτικό φαγητό, όχι για να τζογάρουν κάποιοι εις βάρος τους.

*ΑΓΓΕΛΗΣ Κων/νος
Αντιπρόσωπος Ε.ΑΣ.Υ.Α. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Μέλος Α.Π.ΑΣ.Α.