Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Κοινή πρόταση Σ.Κ.Α.Υ. και ΑΝ.Α.Σ.Α. για την Αστυνομική Ακαδημία και την Ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων

Στην Π.Ο.ΑΣ.Υ. δόθηκε προς διαβούλευση  το σχέδιο του Π.Δ. για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας το οποίο μπορείτε να δείτεεδώ. Αρμόδια για τη μελέτη και την επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος είναι η τριμελής επιτροπή που συστήθηκε γι' αυτόν το λόγο, η οποία εκπροσωπώντας το συνδικαλιστικό κίνημα θα υποβάλλει και τις προτάσεις της αρμοδίως. Η Σ.Κ.Α.Υ. και η ΑΝ.Α.Σ.Α. ως ενεργοί συνδικαλιστικοί συνδυασμοίπροτείνουν τα κάτωθι κάνοντας τα γνωστά σε όλους τους συναδέλφους, παραμένοντας μακριά από κλειστά γραφεία και κλειστές πόρτες λειτουργώντας πάντοτε ανοιχτά και δημόσια προσπαθώντας συνεχώς για την προαγωγή των εργασιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων των συναδέλφων και αναμένουμε κάποια στιγμή τη δημοσίευση και δημοσιοποίηση των προτάσεων της τριμελούς επιτροπής, καθώς και της ΠΟ.Α.Σ.Υ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ Σ.Κ.Α.Υ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝ.Α.Σ.Α. Ν/Α ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ


Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά έτη γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων, παρά την προσπάθεια ορισμένων παραγόντων για τον υποβιβασμό της και τη μείωση του πραγματικού χρόνου θεωρητικής εκπαίδευσης. Επειδή θα πρέπει στη σημερινή εποχή της κρίσης να είμαστε πραγματικοί και αντικειμενικοί, εμείς οι Αστυνομικοί, εκλεγμένοι ή μη συνδικαλιστές των συνδικαλιστικών συνδυασμών Σ.Κ.Α.Υ. και ΑΝ.Α.Σ.Α., στέλνουμε την βασική πρότασή μας στον νέο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενόψει του σχεδίου Π.Δ. για την Αστυνομική Ακαδημία:

Επειδή βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ειδικότερα της Συνθήκης της Μπολόνια για την Παιδεία στις χώρες της Ε.Ε., για να θεωρηθεί μία σχολή ως ΑΝΩΤΑΤΗ απαιτούνται το ελάχιστο τουλάχιστον 3 έτη ή αλλιώς 6 εξάμηνα σπουδών, θα πρέπει για την ηθική, και μόνο, ικανοποίηση των χιλιάδων αποφοίτων της Σχολής Αστυφυλάκων να προστεθεί ένα (1) ακόμα εξάμηνο σπουδών, δηλαδή να αυξηθεί από πέντε (5) σε έξι (6), έτσι ώστε να ενταχθεί στον ΑΝΩΤΑΤΟ κλάδο της ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Υπενθυμίζουμε και γνωστοποιούμε ότι αυτό επιβάλλεται λόγω των εξής επιχειρημάτων:

  • Με το άρθρο 16 του Συντάγματος και ειδικότερα με το άρθρο 1 του ν. 2916/2001 η ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ χωρίζεται στην ΑΝΩΤΑΤΗ και την ΑΝΩΤΕΡΑ.
  • Η Σχολή Αξιωματικών, μέχρι το έτος 1994 πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις (ν. 2226/1994) ήταν διάρκειας σπουδών 3 έτη και όμως αναγνωριζόταν ως ΑΝΩΤΑΤΗ ισότιμη με Α.Ε.Ι.
  • Τα Α.Ε.Ι. με τα Τ.Ε.Ι. έχουν στην πραγματικότητα εξομοιωθεί  με την ισχύουσα νομοθεσία, αφού βάσει του ν. 2916/2001 το έτος 2001, τα Τ.Ε.Ι. από ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ αναβαθμίστηκαν σε ΑΝΩΤΑΤΕΣ και έτσι τα 7 εξάμηνα σπουδών σε Τ.Ε.Ι. αυξήθηκαν σε 8 εξάμηνα.
  • Με τη συνθήκη της ΜΠΟΛΟΝΙΑ για να αναγνωριστεί μία σχολή ως ΑΝΩΤΑΤΗ απαιτούνται 3 έτη φοίτησης, και όχι 4 έτη, όπως ισχύει στη χώρα μας, λόγω μίας ιδιότυπης και αναχρονιστικής παράδοσης  που ισχύει μέχρι σήμερα, για άγνωστους λόγους. Στο εξωτερικό πολλά Πανεπιστήμια έχουν 3 έτη φοίτησης, τα οποία βέβαια είναι αρκετές φορές καλύτερα από τα δικά μας.
  • Οι χιλιάδες απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων, δυστυχώς, είναι οι πιο αδικημένοι δημόσιοι – στρατιωτικοί υπάλληλοι, αφού δεν έχουν βαθμολόγιο, δεν εξελίσσονται όπως οι απόφοιτοι των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ).
  • Από τη άλλη οι Αστυφύλακες έχουν την ιδιότητα του γενικού ανακριτικού υπαλλήλου του άρθρου 33 του Κ.Ποιν.Δ., κάτι που τους επιβάλλει αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, αυξημένες νομικές γνώσεις και τους εντάσσει παράλληλα και ως λειτουργούς της Δικαιοσύνης, εκτός της Αστυνομίας, λόγω της καθοριστικής σημασίας που έχει στην Ποινική Δίκη η Προδικασία και ειδικότερα η προανάκριση και η προκαταρτική εξέταση.

Για όλα τα ανωτέρω, παρακαλούμε, κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, αφού εξετάσετε τα επιχειρήματά μας σε συνεργασία και με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, να αποφασίσετε την ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ της Σχολής Αστυφυλάκων, με χρόνο σπουδών τα 3 έτη (κάτι παράλληλο εξετάζει και το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ για τις Σχολές Υπαξιωματικών) και την ένταξή της ως ισότιμη σχολή με τα Τ.Ε.Ι. που είναι ΑΝΩΤΑΤΑ εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Οι οργανωτικές – συντονιστικές Επιτροπές των Σ.Κ.Α.Υ. και ΑΝ.Α.Σ.Α.