Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - Με το ένα χέρι τους χαϊδεύουν την πλάτη και με το άλλο τους αδειάζουν την τσέπη




 Του Τάσου ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ,                                  
Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη βουλή, δίνεται πλέον η χαριστική βολή στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.



Αφού περιέκοψαν δραστικά τις λειτουργικές δαπάνες των σωμάτων, τους μισθούς, τις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους, αύξησαν κατά δεκαπέντε χρόνια τα όρια συνταξιοδότησής τους, αφού έκλεψαν με την ανταλλαγή ομολόγων τις αποταμιεύσεις τους για να ενισχύσουν τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους και αποσταθεροποίησαν την ομαλή λειτουργία των ταμείων τους, ολοκληρώνουν τη διάλυση των κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του προσωπικού.
Με το πολυνομοσχέδιο αυτό, ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., εντάσσεται στο Ε.Τ.Ε.Α. ,μαζί με τα αποθεματικά και την ακίνητη περιουσία του, ο κλάδος πρόνοιας μετατρέπεται σε επαγγελματικό ταμείο και οι αποδόσεις των κλάδων και λογαριασμών των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας θα προκύπτουν με βάση το «συντελεστή βιωσιμότητας» και τη ρήτρα «μηδενικής απόκλισης» που θα καθορίζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και η εθνική αναλογιστική αρχή.
Με τις διατάξεις λοιπόν του άρθρου 221, που αναφέρονται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
και των Σωμάτων Ασφαλείας, μειώνονται δραματικά οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ αποζημιώσεις τους (μέχρι να εξανεμιστούν), μεταφέρουν τα αποθεματικά του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.( το οποίο παρά το κούρεμα με τις υπάρχουσες συνθήκες έχει βιωσιμότητα τουλάχιστον 40 χρόνια) στο Ε.Τ.Ε.Α., ώστε με αλχημείες, στα πλαίσια του  “success story”, από ελλειμματικό να το παρουσιάσουν  πλεονασματικό και προετοιμάζουν την αρπαγή της ακίνητης περιουσίας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.  Για να χρυσώσουν δε το χάπι στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες, προβλέπεται η συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση στο Ε.Τ.Ε.Α. μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη των περικοπών στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων.
Με την πιθανή μετατροπή των ταμείων πρόνοιας σε επαγγελματικά ταμεία, που η κυβέρνηση το βάζει στους εργαζόμενους εκβιαστικά, με το πρόσχημα της δήθεν διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης, καταργείται ουσιαστικά η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, η  εγγύηση του κράτους παύει να υπάρχει,  η αλληλεγγύη των γενεών και η συλλογική κοινωνική συνείδηση εξαφανίζονται, ενώ προωθείται η ατομική λύση  κάνοντας τους εργαζόμενους εύκολους στόχους απέναντι στις ορέξεις των κερδοσκόπων και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων τα οποία εκπροσωπεί η κυβέρνηση. Εγγυήσεις στη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων δεν μπορεί να υπάρξουν.  Οι διατυπώσεις με τις δήθεν εγγυήσεις σήμερα, θα αλλάξουν εύκολα αύριο και θα αλλάζουν όποτε κρίνουν αναγκαίο ότι πρέπει να αρμέξουν τις οικονομίες των ασφαλισμένων. Και αν σήμερα υπάρχει έστω μία δυνατότητα αντίδρασης, διαπραγμάτευσης ή διεκδίκησης, τότε δεν θα υπάρχει τίποτα. Θύματα αυτών των μορφωμάτων θα είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν σήμερα λίγα χρόνια υπηρεσίας ή δεν στοιχειοθετούν δικαίωμα σύνταξης την επόμενη πενταετία.
Η κυβέρνηση που παίζει με την ανασφάλεια του κόσμου για να φαίνεται ως μοναδικός  εγγυητής της ασφάλειάς του, ρίχνει στην ανασφάλεια και κλέβει τα χρήματα από αυτούς που με τη ζωή τους καλούνται να παρέχουν ουσιαστική ασφάλεια στους πολίτες και τη χώρα. Πρωθυπουργός και υπουργοί εύκολα λένε τα μπράβο και τα μεγάλα λόγια μπροστά στις κάμερες για να προβληθούν, να οικειοποιηθούν επιτυχίες και να εισπράξουν τα πολιτικά οφέλη. Όταν σβήσουν τα φλας κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Με το ένα χέρι τους χαϊδεύουν την πλάτη και με το άλλο τους αδειάζουν την τσέπη.
Η κυβέρνηση  πριν τις εκλογές του 2012 και του 2014 τρομοκρατούσε τον κόσμο ότι με κυβέρνηση της αριστεράς θα έχανε τις καταθέσεις του . Τώρα κλέβει τις εισφορές από ταμεία τους ,που για ένα εργαζόμενο είναι η μεγαλύτερη κατάθεση που έχει κάνει σε όλη του τη ζωή και πιθανόν η μοναδική.
Το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου δεν πρέπει να περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταψηφίσει και μπορεί να εγγυηθεί ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς  θα εγγυηθεί τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση και θα καταργήσει το συντελεστή βιωσιμότητας και τη ρήτρα μηδενικής απόκλισης.
Καλούνται σήμερα  οι εργαζόμενοι  να επιλέξουν τον τρόπο που θα τους κλέψουν τα χρήματα που περίσσεψαν από την ληστεία του PSI. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.  Όταν σε εκβιάζουν και σου ζητάνε να επιλέξεις τον τρόπο που θα υποθηκεύσουν το μέλλον το δικό σου και της χώρας,  διαλέγεις την πιο ρεαλιστική λύση, που, αν την πιστέψεις,  μπορείς να κερδίσεις . Τη λύση του Αγώνα.
                                               

  Τάσος Μαυρόπουλος  μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και                            συντονιστής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας