Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Παράταση μέχρι Σεπτέμβριο θέλει η κυβέρνηση για τα ειδικά μισθολόγια

Περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει το τελικό σχέδιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που προέκυψε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την πληρωμή των αναδρομικών των ενστόλων αλλά και την αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών τους στα προ των περικοπών επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το σχετικό αίτημα αναμένεται να γίνει στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει η “μίνι” αξιολόγηση για τα προαπαιτούμενα και την δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές “τόσο στο σημερινό Eurogroup, όσο και κατα τη διάρκεια του ελέγχου της τρόικας αναμένεται να γίνει μια προπαρασκευαστική συζήτηση αναφορικά με τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, αλλά και της επιστροφής των χρημάτων στους ενστόλους”. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι “οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Σεπτέμβριο κατα τη διάρκεια της επίσημης αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας από την τρόικα, αφού θα έχει προηγηθεί η οριστικοποίηση των ελληνικών προτάσεων αλλά και η συζήτηση για το συνολικό δημοσιονομικό κενό το οποίο προκύπτει το 2015”.
Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, αν και γίνεται προσπάθεια ώστε η “τρύπα” ύψους 1 δισ. ευρώ που ανοίγει η απόφαση του ΣτΕ να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων ή τη διατήρηση υφιστάμενων των οποίων λήγει η ισχύς τους (π.χ εισφορά αλληλεγγύης) κάτι τέτοιο προς το παρών μοιάζει μάλλον αδύνατο.
Και αυτό γιατί οι πρώτες σκέψεις που έχουν γίνει αναφορικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αλλά και την πληρωμή των αναδρομικών δεν αρκούν ώστε να καλύψουν το συνολικό ποσό. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει την τρόικα ότι σχεδιάζει τα εξής:
• Όπως έχει γράψει ήδη το Capital. gr εξετάζεται η “επιστροφή” μέσω συμψηφισμού του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν όλοι οι ένστολοι με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ τον μήνα.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι της χρηματικής ενίσχυσης των 500 ευρώ ήταν περίπου 75.000 από το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής και ήταν σε ενέργεια την 31.1.2014.
Επιπλέον δικαιούχοι είναι και όσοι είχαν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε καθεστώς αργίας, διαθεσιμότητας εφόσον το σύνολο των αποδοχών που θα λάμβαναν τον Ιανουάριο 2014 δεν θα ξεπερνούσε το όριο των καθαρών αποδοχών 1.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τακτικές αποδοχές πάνω από το όριο των 1.500 ευρώ και μέχρι 1.541 ευρώ για κάθε 1 ένα ευρώ επιπλέον η ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ. Για αποδοχές υψηλότερες των 151 ευρώ δεν χορηγείται ενίσχυση.

• “Επιστροφή” μέσω συμψηφισμού περίπου 70 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους ένστολους λόγω προαγωγών από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει».

• Νέες μισθολογικές προσαρμογές με τις οποίες θα αυξηθούν οι αποδοχές των ένστολων, χωρίς ωστόσο να φθάσουν στα επίπεδα προ τον περικοπών του νόμου 4046/2012. Η μέθοδος που θα επιτευχθούν οι νέες προσαρμογές δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών περιμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν η απόφαση του ΣτΕ υποχρεώνει το Δημόσιο να επαναφέρει τους μισθούς στα προ των περικοπών επίπεδα ή αφήνει περιθώρια για χαμηλότερες αυξήσεις.

• Σταδιακή αποπληρωμή των αναδρομικών.
capital.gr