Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακόμη και χωρίς συμφωνία με τρόικα Έως το τέλος του χρόνου



Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση για το νέο καθεστώς των πλειστηριασμών εάν έως το τέλος του χρόνου δεν έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου
υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του υπουργού Άμυνας, είπε πως εάν η κυβέρνηση δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι το υπάρχον καθεστώς προστασίας αίρεται, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η ελληνική πλευρά, που δέχεται έντονες πιέσεις από την τρόικα, έχει ταχθεί κατά της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014, επισημαίνοντας ότι, όποια λύση και αν επιλεγεί, δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.
«Εμείς μιλάμε για το φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό, αυτόν που αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι για τον συστηματικό κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» είπε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη σύσκεψη. «Μας ενδιαφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έχει πραγματικό πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως «το πλαίσιο είναι σταθερό και θα επικρατήσει η κοινή λογική διότι οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και διότι δεν μπορεί να κολλήσει η υπόθεση σε θέματα που κατά τη γνώμη μου τίθενται κακώς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί».
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει τη θέση πως τόσο η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, όσο και η άποψη να απελευθερωθούν τελείως οι πλειστηριασμοί από 1ης Ιανουαρίου είναι εξίσου κακές.
Ειδικότερα, έχει επισημάνει πως θα αναζητηθούν μέσες λύσεις, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 
Κατά τα άλλα, στη σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με τον κ. Στουρνάρα να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωσή τους μέσω εθελούσιας εξόδου και η διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.
Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα, είπε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να κλείσουν πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. 
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ