Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη φορολόγηση η Ελλάδα -Τι απαντούν τα στοιχεία στον Γιάννη Στουρνάρα

Πρωταθλητές στην Ευρώπη στην φορολόγηση ακινήτων είναι οι Έλληνες ιδιοκτήτες σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, δίνοντας έτσι απάντηση στην ρήση Στουρνάρα ότι «οι Ελληνες δεν υπερφορολογούνται».

Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 22 χωρών, σε ο,τι αφορά την φορολογία εισοδήματος από ακίνητα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Γερμανία, την Γαλλία και το Βέλγιο.
Μάλιστα, στη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων από ακίνητα, η Ελλάδα έχει την 2η υψηλότερη φορολόγηση στην Ευρώπη. Πρώτη είναι η Γαλλία.
Όσον αφορά την φορολόγηση της περιουσίας, η χώρα μας έχει κι εκεί "διάκριση" αφού είναι η μόνη που έχει τρεις διαφορετικούς φόρους και μια από τις έξι χώρες που φορολογούν, όχι κάθε ακίνητο, αλλά την αξία αθροιστικά.
Όμως οι "διακρίσεις" της Ελλάδας δε σταματούν εδώ... Η χώρα μας έχει τονμεγαλύτερο συντελεστή φόρου περιουσίας που είναι 2% ετησίως, το δεύτερο υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων που είναι 10%, δηλαδή μετά το Βέλγιο που έχει 12,5%, τον δεύτερο υψηλότερο ΦΠΑ στην οικοδομή που είναι στο 23%, ενώ στις περισσότερες χώρες οι αγοραπωλησίες ακινήτων εξαιρούνται του ΦΠΑ.
Να σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για την επισκευή ή την συντήρηση του ακινήτου για τον φόρο υπεραξίας που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου τους 2014.
Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών που επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς, γονικών παροχών κλπ.
Τελος στις αντικειμενικές αξίες η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι μοναδικές χώρες με μεγαλύτερες από τις εμπορικές.


Πηγή: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη φορολόγηση η Ελλάδα -Τι απαντούν τα στοιχεία στον Γιάννη Στουρνάρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/134022#ixzz2mxF4ACcI