Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Νέες εγκαταστάσεις για την Αστυνομία ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου


sxolh astifylakwn
Μπορεί η είδηση της επαναλειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, μετά από τρία χρόνια αναστολής της, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη να έφερε χαμόγελα και ανακούφιση στους Ρεθεμνιώτες, όμως η πρόταση του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη για την ταυτόχρονη συστέγαση στο χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων και των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, είχε ως αποτέλεσμα τις ενστάσεις των αστυνομικών.
Όπως είναι γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατά την παρουσία του για τις εκδηλώσεις της 74ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Σε μετέπειτα συνάντησή του με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, ο κ. Μαρινάκης πρότεινε τη μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης στους χώρους της Σχολής, κάτι που πρόκειται να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή από το υπουργείο.
Ωστόσο, τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού έχουν ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το εάν είναι εφικτή η συστέγαση του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων και των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου. Σε σχετική ανακοίνωσή τους, από τη μία πλευρά εμφανίζονται ικανοποιημένοι για την επαναλειτουργία της Σχολής, από την άλλη όμως θεωρούν ότι είναι δύσκολη η ταυτόχρονη λειτουργία σχολής και αστυνομικών υπηρεσιών και προτείνουν την κατασκευή ενός νέου κτιρίου για την Αστυνομική Διεύθυνση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Διατηρούμε επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση του Δημάρχου Ρεθύμνου για μεταστέγαση των Αστυνομικών Υπηρεσιών σε εγκαταστάσεις της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Πιστεύουμε ότι τα κτίρια που βρίσκονται εντός της σχολής δεν μπορούν να φιλοξενήσουν παράλληλα και τις δυο δομές. Πρέπει εξ’ αρχής να κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο (Αστυνομικό Μέγαρο), με τις κατάλληλες υποδομές. Παρόλα αυτά, θα περιμένουμε την έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας (Διεύθυνση Τεχνικών ΕΛ.ΑΣ.) στην οποία θα αποτυπώνεται με σαφήνεια εάν μπορεί αυτή η πρόταση να υλοποιηθεί. Σε καμία περίπτωση δε θα συνηγορήσουμε στη Μεταστέγαση των Αστυνομικών Υπηρεσιών, εις βάρος της ορθής λειτουργίας της Σχολής και της ποιότητας εκπαίδευσης των δοκίμων».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου Νίκος Μαλλιαρός, μιλώντας στο «Ρ» για τις κτιριακές ανάγκες της Αστυνομίας, τόνισε πως: «Θεωρούμε ότι πρέπει να φύγει η Αστυνομική Διεύθυνση από την περιοχή της Νομαρχίας και ότι θα πρέπει να κτιστεί από την αρχή Μέγαρο με τις κατάλληλες υποδομές. Αν μας πουν ότι θα μας δώσουν χρήματα για να φτιαχτεί ο εδώ χώρος, δε θα γίνει κάτι ουσιαστικό και πάλι θα υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα».
Σε ερώτηση σχετικά με το πού θα ήταν καλύτερα να κατασκευαστεί το Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου, ο κ. Μαλλιαρός υποστήριξε ότι «νομίζω ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις, είτε δηλαδή το Μέγαρο κατασκευαστεί εκτός πόλης, είτε κεντρικά. Αν γίνει εκτός πόλης, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες οι οποίες θα είναι εντός πόλης για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Για τα περιπολικά, είναι το ίδιο είτε οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι εντός πόλης ή εκτός. Αν συμβεί κάτι εκτός πόλης και χρειαστεί να φύγει, για παράδειγμα, ένα περιπολικό από την πόλη το μεσημέρι και υπάρχει κίνηση, είναι πιο δύσκολο να βγει εκτός πόλης σε σχέση με ένα περιπολικό που είναι σε ένα Μέγαρο εκτός πόλης. Όπως και από την άλλη πλευρά, αν είσαι μέσα στην πόλη, οτιδήποτε συμβεί μέσα στην πόλη ανά πάσα ώρα και στιγμή πλησιάζεις πιο εύκολα από το να είσαι κάπου εκτός».
Όσον αφορά στις επιφυλάξεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων για τη συστέγαση στο χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων και των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, ο Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να έρθει η αρμόδια υπηρεσία, Διεύθυνση Τεχνικών της Αστυνομίας, για να ελέγξει τους χώρους και να κάνει μία μελέτη σχετικά με το κατά πόσο η πρόταση του Δημάρχου είναι εφικτή. Πρέπει, όμως, να τονιστεί και να ξεκαθαριστεί ότι οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις αφορούν μόνο στη Σχολή και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να κτιστεί ένα Αστυνομικό Μέγαρο χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, υπάρχουν ερωτήματα στα οποία περιμένουμε να δοθούν απαντήσεις, όπως: Εάν μπούμε στη διαδικασία να χτιστεί κάτι από την αρχή, δηλαδή να διατεθεί ένα ποσό για να χτιστεί ένα Μέγαρο, δε θα ήταν καλύτερα να χτιστεί σε κάποιο χώρο που θα ήταν τελείως ανεξάρτητο από τη Σχολή; Για ποιο λόγο να “χαλάσουμε” κατά κάποιο τρόπο τον άριστο χώρο που λειτουργεί το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων; Πώς θα μπορεί να έχει και το ρόλο της η Σχολή και το χώρο του το Μέγαρο; Θα μας δώσουν ένα μέρος από την έκταση της Σχολής για να κτίσουμε εκεί; Θα μας αρκεί ο χώρος που θα δώσουν; Θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος ως προς την προσβασιμότητα στο χώρο εκεί; Θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα περιπολικά ούτως ώστε να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να είναι έτοιμα να φύγουν αν γίνει το οτιδήποτε; Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν. Αν η Διεύθυνση Τεχνικών απαντήσει ότι μπορεί να μας δοθεί συγκεκριμένη έκταση στο χώρο για να κτίσουμε, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της Σχολής και μας διαβεβαιώσουν ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα ως προς την προσβασιμότητα των πολιτών που θα θέλουν να εξυπηρετηθούν, θα υπάρχει χώρος για τα αυτοκίνητα, τα περιπολικά και τα κρατητήρια, τότε θα ασπαστούμε την συγκεκριμένη πρόταση».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζητούμενο είναι η δημιουργία Αστυνομικού Μεγάρου Ρεθύμνου είτε εκτός πόλεως είτε μέσα στο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν ο κατάλληλος χώρος και τα απαραίτητα χρήματα, ούτως ώστε η Αστυνομική Διεύθυνση να στεγαστεί σε κτιριακό συγκρότημα που της αξίζει.

Πηγή:http://rethemnosnews.gr/2015/06/νέες-εγκαταστάσεις-για-την-αστυνομία/