Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Σ.τ.Ε. Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους από το 2012

Μία άνευ προηγουμένου βόμβα πυροδότησε, το μεσημέρι της Τετάρτης, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με τέσσερις οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις της κρίνει, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους από το 2012.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται έως και 25%, όσο δηλαδή συρρικνώθηκαν κατά την τελευταία τριετίαOι αποφάσεις των ανώτατων δικαστών, που ελήφθησαν υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου κατά την τελευταία διάσκεψη της Ολομέλειας την περασμένη εβδομάδα, προοιωνίζουν την επιστροφή των συντάξεων -κύριων και επικουρικών- στο ύψος που είχαν στα τέλη του 2012.

Πλέον, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται έως και 25%, όσο δηλαδή συρρικνώθηκαν κατά την τελευταία τριετία.

«Όχι» σε αναδρομική ισχύ

Οι συνταξιούχοι δηλαδή κερδίζουν την μελλοντική επάνοδο των συντάξεών τους σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά όχι την καταβολή των αναδρομικών. Και αυτό διότι οι οι σύμβουλοι Επικρατείας, λαμβόνοντας υπόψιν την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα με την μεγάλη οικονομική κρίση και το καθεστώς της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, δέχθηκαν ότι ναι μεν οι περικοπές παραβιάζουν το Σύνταγμα αλλά δεν μπορεί η κρίση περί αντισυνταγματικότητας να έχει αναδρομική ισχύ. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι το κόστος της απόφασης, χωρίς την αναδρομική εφαρμογή της υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο η ισχύς των αποφάσεων για την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων στις συντάξεις αρχίζει σήμερα, οπότε και δημοσιεύθηκαν.

«Οι μειώσεις καταπατούν θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις»
Εκτιμάται ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα αποτελέσει και διαπραγματευτικό όπλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστέςΤο βασικό σκεπτικό των δικαστών είναι ότι οι αλλεπάλληλες μειώσεις που ισοπεδώνουν τις συντάξεις και επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 έχουν επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.

Παράλληλα, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δημιουργεί προβλήματα καθώς δεν μπορεί να μην υπάρχει μέριμνα του κράτους για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Εκτιμάται ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα αποτελέσει και διαπραγματευτικό όπλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων και του ΕΤΕΑ για τις επικουρικές.


πηγή:http://www.zougla.gr/greece/article/vomva-apo-to-ste-antisintagmatikes-i-perikopes-se-kiries-ke-epikourikes-sintaksis