Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΕΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Στο πλαίσιο της συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μας τέθηκαν από πλευράς της Ένωσης μας θέματα που αφορούν την λειτουργία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του επιδόθηκε το παρακάτω υπόμνημα:

          Όπως γνωρίζετε η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν Δ.Α Ηρακλείου.
          Η Ένωση μας έχει πολλές φορές εκφράσει την αγωνία της για τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό της Δ.Α Ηρακλείου και έχει καταθέσει προτάσεις για την λύση τους  από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

          Συγκεκριμένα σας ενημερώνουμε ότι στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχουν δύο (2) Αστυνομικά Τμήματα τα οποία από κοινού (ένας Αστυνομικός από το καθένα) επανδρώνουν ένα περιπολικό αυτοκίνητο για της ανάγκες των πολιτών της πόλης, μίας πόλης με περίπου 200.000 κατοίκους.
          Επίσης το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου (τις περισσότερες ημέρες αν όχι σε όλες) στην 8ωρη υπηρεσία του περιπολικού για την πόλη διαθέτει μόνο τον οδηγό γεγονός το οποίο είναι και αντίθετο στους κανονισμούς της ΕΛ. ΑΣ  με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
          Στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Υπαίθρου διατίθενται οι συνάδελφοι σε υπηρεσίες 16ώρου ή 24ώρου και της περισσότερες φορές στα ανωτέρω Αστυνομικά Τμήματα υπάρχει κατά την διάρκεια του 24ώρου μόνο ένας Αστυνομικός ο οποίος δεν μπορεί ούτε από το Τμήμα να απομακρυνθεί εάν υπάρξει κάποιο περιστατικό στην περιφέρεια του.
          Επίσης σας ενημερώνουμε ότι ο στόλος των οχημάτων της Δ.Α. Ηρακλείου είναι πλέον απαρχαιωμένος εκτός από το κομμάτι που αφορά τις δίκυκλες μοτ/τες. Η περιφέρεια Κρήτης είναι η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα η οποία δεν εφοδιάστηκε με καινούργια οχήματα που προσφάτως εφοδιάστηκε όλη η υπόλοιπη Ελλάδα.
          Επίσης στο νομό Ηρακλείου λόγω του πλήθους ποδοσφαιρικών ομάδων που υπάρχουν, εκ των οποίων αρκετές συγκεντρώνουν χιλιάδες φιλάθλους στα παιχνίδια τους (ΟΦΗ – ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ), μεγάλος αριθμός Αστυνομικών χρησιμοποιείται για την λήψη μέτρων τάξης – τροχαίας- ασφάλειας σε βάρος του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής των αγώνων.
          Στην Δ.Α. Ηρακλείου έχει συγκροτηθεί μόνιμη Διμοιρία Υποστήριξης η οποία όμως καθημερινά κινείται με ένα Λεωφορείο εντελώς ακατάλληλο για τις υπηρεσιακές ανάγκες της και παρά τις επανειλημμένες προτάσεις σας για την κατανομή ενός Λεωφορείου τύπου ΥΑΤ προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Δυστυχώς όταν θα υπάρξει πρόβλημα, πράγμα που  απευχόμαστε θα είναι πλέον αργά για τη λύση του.
          Επίσης σας ενημερώνουμε ότι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σας Δ.Α. Ηρακλείου είναι το ζήτημα των μεταγωγών κρατουμένων από και προς Πειραιά καθότι στην Διεύθυνση μας ιδρύθηκε Τμήμα Μεταγωγών πλην όμως αυτό δεν στελεχώθηκε με το ανάλογο προσωπικό με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο πρόβλημα κατά την εκτέλεση των μεταγωγών και να αναγκάζονται άλλοι συνάδελφοι από άλλες Διευθύνσεις της Κρήτης να ενισχύουν την Διεύθυνση μας  για την πραγματοποίηση των μεταγωγών από και προς Πειραιά.
          Ο νομός Ηρακλείου όπως γνωρίζετε είναι ο πρώτος νομός σε Τουριστική κίνηση και ειδικά το Αεροδρόμιο του Ηρακλείου το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε πτήσης τσάρτερ.
          Ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες σε τουριστικές περιοχές (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ – ΜΑΛΛΙΑ) ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά το 1.000.000 με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς Αστυνομικής ευθύνης.
          Πλήθος αστυνομικών σε όλη τη Δ/νση Ηρακλείου, οι οποίοι σε αριθμό θα μπορούσαν να στελεχώσουν πλήρως ένα επιπλέον Αστυνομικό Τμήμα, απασχολούνται καθημερινά με την επίδοση χιλιάδων εγγράφων άλλων Υπηρεσιών (δικόγραφα, στρατολογικά έγγραφα κ.λ.π.). Επίσης πλήθος αστυνομικών διατίθεται για τη συνοδεία υπαλλήλων ΕΛ.ΤΑ. τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα με αποτέλεσμα την περεταίρω αποδυνάμωση των Υπηρεσιών ειδικότερα της υπαίθρου.  
         Οι Γενικές Διαχειρίσεις τις τελευταίες ημέρες έχουν μηδενική ρευστότητα με αποτέλεσμα εντός λίγων ημερών εάν δεν δοθεί άμεση λύση να μην μπορούν να καλύψουν άμεσες υπηρεσιακές ανάγκες. (καύσιμα, μεταγωγές και σίτιση κρατουμένων, επισκευές οχημάτων κ.λ.π.)
          Η Ένωση μας έχει κατά καιρούς εκφράσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων ώστε να ενισχυθούν συγκριμένες υπηρεσίες  της Δ.Α Ηρακλείου ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σα καθήκοντα τους όπως:
          1) Η Συγχώνευση των δύο Αστυνομικών Τμημάτων Ηρακλείου και ίσως η συγχώνευση και άλλων Τμημάτων στην ύπαιθρο ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό  και οι Αστυνομικοί να εκτελούν υπηρεσία όπως ορίζουν οι κανονισμοί της ΕΛ.ΑΣ.
          2) Ίδρυση Τμήματος μεταγωγών στα Χανιά ώστε να μοιραστούν οι αρμοδιότητες και να λυθεί επιτέλους ένα μεγάλο πρόβλημα.
          3) Τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε) και οι εποχούμενες περιπολίες του Νομού να λειτουργήσουν στα πρότυπα Αμέσου Δράσεως Αττικής. 
          4) Κατανομή ενός υπηρεσιακού Λεωφορείου τύπου Υ.Α.Τ. για τις ανάγκες της Διμοιρίας Υποστήριξης της Δ.Α. Ηρακλείου, αλλά και κατανομή οχημάτων για την ανανέωση στόλου.
           5) Άμεση αξιοποίηση των Δημοτικών Αστυνομικών για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει  κανένας τα καθήκοντα τους  ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν και αυτοί με την σειρά του στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη του Ηρακλείου.
          6) Απαλλαγή Υπηρεσιών μας από τις επιδόσεις εγγράφων άλλων Υπηρεσιών και απασχόληση με καθαρά αστυνομικής φύσεως αντικείμενο.
         7) Επίλυση κτηριακού θέματος Υπηρεσιών υπαίθρου (Α.Τ. Βιάννου, Α.Τ. Καστελίου)
         8) Ενίσχυση της Δ.Α. Ηρακλείου προς πλήρωση κενών οργανικών θέσεων.
         9) Οδηγία για έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας και αποφυγή διάθεσης αστυνομικού
             προσωπικού σε συνεχόμενη νυχτερινή υπηρεσία.  

          Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από Ενέργειες της Ένωσης μας και σε συνεργασία με την Π.Δ.Α. Κρήτης και της Δ.Α. Ηρακλείου στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου λειτουργούν:
Α) Παιδικός Σταθμός (ο μοναδικός Πανελλήνια) για τις ανάγκες του Προσωπικού της Δ.Α.
Β) Σύγχρονο Γυμναστήριο στο οποίο γυμνάζεται μεγάλος αριθμός συναδέλφων.
Γ) Υπάρχει εξοπλισμένο Ιατρείο στο οποίο (2) φορές κάθε μήνα λειτουργείται από τον Υπηρεσιακό Ιατρό.

          Το σημαντικότερο όμως που αυτή την περίοδο έχουμε βάλει σαν στόχο όλοι μας είναι η δημιουργία Λέσχης σίτισης στο Αστυνομικό μέγαρο (ήδη έχει συνταχθεί η σχετική μελέτη και έχει εκδοθεί σχετική άδεια οικοδομής) και θα θέλαμε να ζητήσουμε την συμπαράσταση σας στο βαθμό που μπορείτε  ώστε να ξεπεραστούν όσα γραφειοκρατικά ζητήματα που τυχόν δημιουργηθούν.

          Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
          Με εκτίμηση




Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε. Α. Υ. Ν. Η.