Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ


Νέο τσουνάμι στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, μετά τις απαιτήσεις των δανειστών για κατάργηση του συνόλου σχεδόν των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.
Πιο συγκεκριμένα, οι δανειστές επιμένουν και απαιτούν άμεσα αλλαγές στα εξής φλέγοντα ζητήματα:

1.Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 από 1.1.2016. Κανείς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, να μη συνταξιοδοτείται πριν από το 62ο έτος της ηλικίας του, ακόμα και αν έχει ήδη θεμελιωμένο ή κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει να ισχύσει το μέτρο αυτό από 1.1.2026, ώστε να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Εάν κάτι τέτοιο τελικά νομοθετηθεί, θίγονται εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός τους και εξωθούνται πολλές χιλιάδες ανέργων σε μακροχρόνια φτώχεια, καθώς πολλοί από αυτούς είναι ήδη άνεργοι, με μηδενικά έσοδα, και αναμένουν τη συμπλήρωση των ηλικιακών ορίων, τα οποία έχουν κατοχυρώσει για να συνταξιοδοτηθούν έστω και με μειωμένη σύνταξη.

2.Κατάργηση των κατωτάτων συντάξεων και απονομή συντάξεων αποκλειστικά με το ποσό που αναλογεί στις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρακτικά θα σημάνει μείωση των κατώτατων συντάξεων έως και 40%, καθώς θα εξαλειφθεί το προνοιακό κομμάτι της κατώτατης σύνταξης.

3.Αύξηση του ετήσιου ποσοστού του penalty στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ώστε να αποτελέσει οικονομικό αντικίνητρο στην πρόωρη έξοδο ενός ασφαλισμένου με μεγάλα ποσοστά penalty στο ποσό της σύνταξης όσων εξέρχονται νωρίτερα από το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μειωμένη σύνταξη παραμένει ισοβίως μειωμένη και δεν αναπροσαρμόζεται όταν ο συνταξιούχος συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για την πλήρη.

4.Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τις 4500 στις 6000 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή από τα 15 στα 20 έτη. Εάν τελικά νομοθετηθεί μια τέτοιου είδους αλλαγή, θα αποτελέσει μια έμμεση ακόμα αύξηση ηλικιακών ορίων, καθώς χιλιάδες πολίτες με 15 έτη ασφάλισης, οι οποίοι, αναμένουν τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου για να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να βρουν εργασία, κάτι αδύνατο στην παρούσα οικονομική συγκυρία και σε τέτοια ηλικία και να πραγματοποιήσουν έως και 5 πρόσθετα έτη εργασίας. Δυσμενέστατη εξέλιξη, η οποία θα κλείσει την πόρτα της εξόδου για συνταξιοδότηση σε πλήθος ασφαλισμένων.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι από τους ασφαλισμένους έχουν θεμελιωμένο -προσοχή, όχι κατοχυρωμένο-συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έχουν το παραμικρό να φοβούνται, ούτε και θίγονται από κανένα νέο νομοθετικό μέτρο, καμία αύξηση στα ηλικιακά όρια ή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έχουν "κλειδώσει" τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής τους και δεν επηρεάζονται σε τίποτα απολύτως.
Όποιος λοιπόν έχει έγκυρα ενημερωθεί πως έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, δεν επηρεάζεται σε κανένα επίπεδο από τις επερχόμενες αλλαγές.

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις "παγίδες", ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, "κλειδώνοντας" χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.  

 Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων. 

Δημήτριος Κ. Νούσκας 
Δικηγόρος-Εργατολόγος