Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Τι λέει ο Γ.Πανούσης

Ούτε δημοψήφισμα ούτε εκλογές, πρέπει να πάρουμε τα δικά μας μέτρα χωρίς να διαλύσουμε το κράτος και την κοινωνία, όπως μας ζητούν, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, με τη συνέντευξη του στην Κυριακάτικη kontranews. Ο κ. Πανούσης εκφράζει με θάρρος για μία ακόμα φορά τις απόψεις του για μεγάλα θέματα όπως είναι η ασφάλεια του πολίτη και το μεταναστευτικό. Στέλνει μήνυμα στα κυκλώματα των «Εξαρχείων», ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Υποστηρίζει πως η ασφάλεια του πολίτη πάει παρέα με τις ελευθερίες, εκφράζει την κατανόηση του στην αντίδραση των Αμερικανών (αλλά και των Βρετανών και των Τούρκων) για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού, τονίζοντας που δεν υπήρχε λόγος να φτιαχτεί νόμος αυτή την ώρα, ενώ στέλνει μήνυμα και στους διεφθαρμένους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ και των στελεχών της ΕΥΠ, πως δεν θα γλιτώσουν.
Τέλος λέει πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων που έχει η ελληνική αστυνομία.
Οι έως τώρα χειρισμοί για το μεταναστευτικό έχουν συμβάλλει στο αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών;
 Εδώ θέλει συνδυασμό. Θέλει να δεις σε ποια μέρη της Ελλάδος μπορούν να πάνε, πως θα φροντίσεις η αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα μεγάλα κέντρα μεγαλουπόλεων να είναι πιο εμφανείς, όχι σκούπες και τέτοια πράγματα. Ένα στραβό να γίνει και ας το κάνει οποιοσδήποτε θα χρεωθεί σε αυτούς. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο στην Ευρώπη, πήγε ο πρωθυπουργός τους τα είπε, ο Αβραμόπουλος θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα περισσότερο, θέλει ριζικές λύσεις. Εγώ είχα προτείνει ένα περιορισμένο δικαίωμα εργασίας. Δηλαδή να πάρεις του 100 Αφγανούς, Πακιστανούς, μέχρι να βρεθεί τρόπος να επαναπροωθηθούν, να τους πεις δουλεύεις με μεροκάματο όχι μαύρη εργασία.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. ;
Αυτό που θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή, είναι η αναδιοργάνωση. Ζητήθηκε από τις διευθύνσεις να πουν τη γνώμη τους, δεν έγινε ποτέ συζήτηση αν αυτή η γνώμη είναι σωστή ή λάθος, δεν πάει να πει ότι ο υπουργός ή το υπουργείο συμφωνεί. Δεν μπορεί να υπάρχουν πέντε τμήματα Την αντίδραση των Αμερικανών για τον Ξηρό τη βρίσκω φυσιολογική με έναν στο καθένα, περιπολίες με έναν οδηγό, αυτό είναι περίπατος. Έχω κάνει επιτροπές, έχω καθηγητές, ειδικούς να μου φέρουν και να μου πουν να γίνει αυτό, θα το συζητήσω με την υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή κρατάμε, αν ψηφιστεί, 350 από τους δημοτικούς αστυνομικούς είναι μία ένεση. Τον Σεπτέμβρη στις αστυνομικές σχολές που λόγω του μνημονίου δεν εισέρχονταν οι επιτυχόντες του '12 και του '13 θα μπουν το '15 εμείς ζητάμε να μπουν και άλλοι επιτυχόντες του '14. Δεν μπορείς να πεις αν είχα άλλους 1000 και είχα και άλλα κτίρια, εγώ επισκέπτομαι συνέχεια κτίρια και στενοχωριέμαι να μη πω ντρέπομαι. Όταν ήρθε ο πρωθυπουργός εδώ του έδωσα ένα δωράκι, 20 σελίδες τα αιτήματά μας. Υπάρχουν διαγωνισμοί, υπάρχουν προσλήψεις, υπάρχουν τα πάντα.
Πιστεύετε πως η Αριστερά ή η κοινωνία πρέπει να ξαναδεί το θέμα της ασφάλειας ;
Η ασφάλεια δεν είναι ένα έννομο αγαθό, είναι μια ομπρέλα έννοια που περιλαμβάνει πολλά έννομα αγαθά. Η ασφάλεια σε μια Δημοκρατία πρέπει να ισορροπεί με τις ελευθερίες. Η Αριστερά γενικώς ιστορικά είχε ταυτίσει την ασφάλεια με τους ασφαλίτες. Το να πεις ότι μπορεί να ζεις στο σύγχρονο κόσμο χωρίς ασφάλεια είναι σα να λες ότι εγώ επειδή δυσανασχετώ με την αστυνομία δεν μ' αρέσει, μένω στο έλεος της μαφίας. Ποιος είναι πιο οργανωμένος μετά το κράτος, μετά την αστυνομία, το οργανωμένο έγκλημα. Τι είναι τα Εξάρχεια τα 40 χρόνια, ποιοι είναι εκεί μέσα, ποιοι πάνε στον Βαρουφάκη και του λένε απαγορεύεται να είσαι εδώ, αυτό δεν είναι εγκληματική δράση αυτή καθεαυτή, είναι μια αντίληψη, ότι αυτό είναι δικό μας. Αυτοί οι δέκα άνθρωποι με κουκούλες, χωρίς κουκούλες, αυτοί κάνουν τον έλεγχο Κάνουν λάθος, δεν ελέγχουν τίποτα. Το ζήτημα των Εξαρχείων, δεν είναι έγκλημα σκέτο, είναι φαινόμενο. Κάθε φορά που το λέω μου λένε όλοι ναι, ναι αλλά δεν παρεμβαίνουν. Θέλω να ακούσω μια συζήτηση στη Βουλή Εξάρχεια . Το πρόβλημα αυτό το είχαν όλες οι κυβερνήσεις, θα το έχουν και όλες οι επόμενες από ότι φαίνεται και δεν το συζητάνε και λένε που είναι αστυνομία.
 Ήταν σωστός ο χρόνος του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και τον Σάββα Ξηρό ;
Καταλαβαίνω τους Αμερικανούς, δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί, είναι και οι Τούρκοι, ήρθε και με βρήκε ο Τούρκος πρέσβης, είναι και οι Άγγλοι, ιδίως οι Αμερικανοί έχοντας την εμπειρία της 11ης Σεπτέμβρη, ότι είναι τρομοκρατία είναι σα να τους πατάς τον κάλο. Την αντίδρασή τους τη βρίσκω φυσιολογική, παύει να είναι φυσιολογική αν πούνε αφού κάνατε αυτό θα σας κάνουμε και εμείς κακό, ή θα σας στείλουμε έναν εγκληματία εκεί πέρα.
 Το θέμα του timing , αν έπρεπε να γίνει τώρα ή μετά, είναι ένα ζήτημα γενικότερα εκτίμησης της κυβέρνησης. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει τώρα. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειαζόταν νόμος. Σε κάτι που επιμένω και το είπε και ο πρωθυπουργός και πολύ χάρηκα, ότι τουλάχιστον ας ζητούσε συγνώμη. Μπορούσε να ήταν η διάταξη κάπως αλλιώς, θεωρούσα ότι μπορούσε η δικαιοσύνη αυτοτελώς, ότι δεν χρειαζόταν το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Πώς θα αντιμετωπίσετε τα κυκλώματα που δρουν στην ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ ;
Υπάρχουν δύο τουλάχιστον, διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το Εσωτερικών υποθέσεων που ψάχνει και η εισαγγελία και περιμένω τα πορίσματα, ελπίζω το ταχύτερο δυνατό. Γίνανε κινήσεις μέσα στα υπηρεσιακά, δηλαδή κάποιοι άνθρωποι μετακινήθηκαν, όχι ότι είναι ένοχοι αλλά για να διευκολυνθεί η έρευνα. Σε συνάντηση που είχα με Στρατηγούς για άλλα θέματα, είπα, ότι ένας διεφθαρμένος δεν θα γλιτώσει, να το ξέρει. Ο πρωθυπουργός είπε να γίνει μόνιμη επιτροπή ελέγχου της αστυνόμευσης, ενεργοποιώ το γραφείο αυθαιρεσίας, δηλαδή φτιάχνω θεσμούς ελέγχου. 55.000 άνθρωποι κάπου θα έχεις μια τρύπα, άλλο πράγμα η τρύπα και άλλο το να έχει φτιαχτεί θύλακας. Αν έχει φτιαχτεί ένα συστηματάκι το οποίο είτε δίνει όπλα με ανταμοιβή, είτε δίνει άδειες στους μετανάστες, αυτό θα σπάσει. Να προσέχουν ότι θα σπάσει.
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος. Συμφωνείτε;
Κατά τη γνώμη μου ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα. Εκλογές συνήθως τις ζητάει η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση να ζητήσει μόνο αν έχει την έννοια της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, δηλαδή να κάνεις εκλογές για να αλλάξεις και το εσωτερικό σου και να αλλάξεις και τον χάρτη να εμφανιστούν νέα κόμματα νέες συμφωνίες πολιτικές. Να κάνεις εκλογές και αντί 149 να πετύχεις να έχεις 160 βουλευτές, εντάξει δε νομίζω ότι έχει νόημα. Αντε και έκανες δημοψήφισμα και πηρές 80% ότι έχεις δίκιο, θα πας με το έχω δίκιο στην Ευρώπη και θα πεις κοίτα μου δώσανε δίκιο, δεν βλέπω τι είναι αυτό. Μπορεί τα επιτελεία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έχουν κάτι στο μυαλό τους που δεν το ξέρω, εγώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση αλλά και καλή διακυβέρνηση. Ο Έλληνας μπορεί να ανεχτεί μια πιεσούλα ή μια υποχώρηση δημοσιονομικού χαρακτήρα, δεν θα δεχτεί να είναι διαλυμένα τα σχολεία, διαλυμένες οι εφορίες, διαλυμένες οι πολεοδομίες, η αστυνομία κτλ, αυτό δεν θα το δεχτεί. Αυτό θα πληρώσεις και όχι το βάλαμε 5% παραπάνω στα νησιά, δεν θα το πληρώσεις αυτό, το άλλο θα πληρώσεις.
.