Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

EAY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Αδυναμία λειτουργίας Τμήματος Τούμπας – Τριανδρίας»



Η Ένωσή μας στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειάς της για την εφαρμογή των διατασσομένων που αφορούν τον χρόνο εργασίας και την καθιέρωση της έκδοσης της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση έχει επισκεφθεί το μεγαλύτερο μέρος των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ.

Πολλές φορές βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να συνδιαλεγόμαστε με Διοικήσεις, που ενώ η καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας των συναδέλφων μας ήταν κατάφωρη και επαναλαμβανόμενη, δεν αναλάμβαναν την ευθύνη να αναφέρουν τους Ανωτέρους τους την αδυναμία έκδοσης υπηρεσίας, αλλά στωικά ανέμεναν να αλλάξει κάτι «ως εκ θαύματος» κι ακόμα και σήμερα για να καλύψουν επαρκώς τις εσωτερικές υπηρεσίες ταλαιπωρούν τους συναδέλφους.
Στον αντίποδα των ανωτέρω λειτούργησε ο Διοικητής του Α.Τ. Τούμπας- Τριανδρίας ο οποίος, ως παράδειγμα ορθής Διοίκησης, υπέβαλε έγγραφο προς την Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης με θέμα: «Αδυναμία λειτουργίας Τμήματος Τούμπας – Τριανδρίας» το οποίο είναι στη διάθεσή μας εφόσον ζητηθεί και αναφέρει:
1.     Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία από την συνεχή μείωση της δύναμης χωρίς να υπάρχει και η αντίστοιχη απαλλαγή από ελαστικές και ανελαστικές υποχρεώσεις.
2.     Οι ημερήσιες αναπαύσεις που οφείλει η Υπηρεσία στο προσωπικό είναι κατά μέσο όρο στους Αρχ/κες – Αστ/κες 11,8 και στους Ανθυπαστυνόμους 12,4.
3.     Η Υπηρεσία χρειάζεται περίπου 53 Υπαστυνόμους – Ανθυπαστυνόμους – Αστυφύλακες - Ε.Φ. κάθε ημέρα ενώ διαθέτει συνολικά μόλις 41 (Η δύναμη διατίθεται δυνάμει διαταγών Δ.Α.Θ.).
4.     Για το χρονικό διάστημα από 1/6/2014 μέχρι 13/6/2014 θα έπρεπε να είχαν χορηγηθεί περίπου 80 ημερήσιες αναπαύσεις λόγω πενθημέρου, και επιπρόσθετα 35 ημερήσιες αναπαύσεις της αργίας Αγίου Πνεύματος, εντούτοις χορηγήθηκαν μόλις 47. Ειδικά για το διάστημα από 10 έως 12/6/2014 δεν χορηγήθηκε καμία ημερήσια ανάπαυση σε προσωπικό της Υπηρεσίας ενώ την 13/6/2014 δεν είχαν καλυφθεί 5 αντικείμενα. Τέλος, στο διάστημα από 1/6/2014 έως 13/6/2014 εκτελέστηκαν τριάντα μία (31) διπλονυχτερινές υπηρεσίες (νύχτα - νύχτα).
5.     Τα παράπονα του προσωπικού είναι έντονα και αφορούν τόσο την εξάντληση των αντοχών τους όσο και στην εκπλήρωση των προσωπικών και οικογενειακών τους αναγκών.
6.     Υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες στην Υπηρεσία που οδηγούν σε έντονα παράπονα πολιτών και έμμεσα σε μελλοντική αναζήτηση ευθυνών.
7.      Η λειτουργία της Υπηρεσίας τους τελευταίους εννέα μήνες βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Η υπάρχουσα κατάσταση εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Διοίκησης και δεν μπορεί να αλλάξει με ιδίες δυνάμεις, καθώς έχουν εξαντληθεί όρια της Υπηρεσίας και έχει εξουθενωθεί το προσωπικό.
8.     Το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω της έναρξης των προγραμματισμένων αδειών του καλοκαιριού και ότι η Δ.Α.Θ. πρέπει να κάνει άμεσες ενέργειες για την λύση του προβλήματος. 
Αναφέρουμε το ανωτέρω περιστατικό καθώς είναι ελάχιστοι οι διοικούντες που παίρνουν την πρωτοβουλία να αναφέρουν εγγράφως τα προβλήματα της Υπηρεσίας τους και την αδυναμία λειτουργίας ορισμένων εσωτερικών υπηρεσιών αυτής.
Μάλιστα απ’ ό,τι πληροφορούμαστε η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, έστω και τώρα, αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, πλην όμως εμείς ως συνδικαλιστικός φορέας επιφυλασσόμαστε για τα αποτελέσματα των όποιων ενεργειών καθώς και για τη διάρκεια αυτών.

Κύριε Πρόεδρε,

Εμείς, ως Ένωση, θα αναδεικνύουμε και θα υποστηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες έως ότου αυτές αποτελέσουν αδιαπραγμάτευτο κανόνα για την λειτουργία του Σώματος που υπηρετούμε. Προτεραιότητα των δράσεων μας αποτελεί η εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας, εντός των νομίμων πλαισίων, πλην όμως υπάρχουν φορές που οι διεκδικήσεις μας απαιτούν και τη δική σας σημαντική συνδρομή για να επιτευχθούν.

Για όλα τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως παρέμβετε άμεσα, τόσο στην φυσική όσο και στην πολιτική Ηγεσία, ώστε να ενισχυθεί και να εξασφαλιστεί η επαρκής αστυνόμευση στις Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ., καθώς μέχρι σήμερα παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις μας δεν δόθηκε κατάλληλη και αποτελεσματική λύση από την Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, όπως επίσης να θωρακίσουμε ενεργά προσπάθειες όπως αυτή και να μην στιγματίζεται ο Αξιωματικός που έχει το σθένος και την ευαισθησία να επιδιώκει την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση των πολιτών και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό της Υπηρεσίας του.