Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Νέα καταδίκη της Ελλάδας για άθλιες συνθήκες κράτησης σε αστυνομικό τμήμα από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι ελληνικές αρχές καλούνται να καταβάλουν από 6.500 ευρώ σε δύο  γυναίκες από τη Δομινικανή Δημοκρατία μετά από απόφαση του Δικαστηρίου  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και  εξευτελιστική μεταχείριση.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδικάζοντας την προσφυγή της Μαριάνα Ντε Λος Σάντος και της Άνχελα Ντε Λα Κρους, από την Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου, που διαμαρτυρήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους ενόψει της απέλασής τους, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης, που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Υποχρέωσε δε τις ελληνικές Αρχές να καταβάλουν από 6.500 ευρώ στην κάθε μία από τις προσφεύγουσες για ηθική βλάβη.
Οι ντε Λος Σάντος και Ντε λα Κρους συνελήφθησαν στις 10 Αυγούστου 2011 για παράνομη είσοδο στη χώρα και κρατήθηκαν, ενόψει της απέλασής τους, στο κέντρο κράτησης της Θεσσαλονίκης όπου, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στο Δικαστήριο, υποχρεώθηκαν να παραμείνουν σ” ένα κελί ασφυκτικά γεμάτο με άλλους κρατουμένους, ανεπαρκώς φωτισμένο και με τα παράθυρά του να είναι καλυμμένα με μεταλλικό πλέγμα.
Οι προσφεύγουσες υποστήριξαν ακόμη ότι τα 5,87 ευρώ την ημέρα που τους δόθηκαν δεν ήταν αρκετά για να αγοράσουν ένα γεύμα η κάθε μία.
Την 1η και την 22α Σεπτεμβρίου 2011, αντίστοιχα, μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής όπου, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν στο Δικαστήριο, υπήρχε μόνο ένα ντους και μία κοινή τουαλέτα για όλες τις κρατούμενες, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τους καπνούς των τσιγάρων των συγκρατουμένων τους.
Το Δικαστήριο αποδέχθηκε όλους τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
πηγή: bloko.gr