Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών τα «προνόμια» των ενστόλων -Ποιες παροχές σε είδος μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Για πρώτη φορά αναμένεται να καταγραφούν οι δαπάνες που δεν σχετίζονται με την άμεση μισθοδοσία των ένστολων, αλλά με τις παροχές που λαμβάνουν σε είδος, σε μια προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να υπολογιστεί το κόστος που συνεπάγονται αυτές παροχές για τον προϋπολογισμό. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα καταρτίσει ειδική έκθεση και στο επίκεντρο αναμένονται να βρεθούν παροχές που σχετίζονται με:

  • Τα Στρατιωτικά Πρατήρια - Προμηθευτικούς Οργανισμούς-Λέσχες.
  • Τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ)
  • Τις Λέσχες Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).
  • Τα Επιδοτούμενα Στεγαστικά Δάνεια σε Στρατιωτικούς μέσω του Αυτονόμου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος.
  • Τη διάθεση υπηρεσιακών αυτοκινήτων που ισχύσει για αξιωματικούς από το βαθμό του Συνταγματάρχη και άνω.
  Στα πλαίσια του νέου Κώδικα Φορολογίας που θα ισχύσει από τις αρχές του 2015 οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
  Στις παροχές σε είδος συμπεριλαμβάνονται η παροχή αυτοκινήτου, παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών, η παραχώρηση κατοικίας κλπ.
  Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι παροχές σε είδος υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου όπως ακριβώς και το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
  Τι απαντούν οι ένστολοι
  Σύμφωνα με τις ενώσεις των ένστολων όλες οι παραπάνω παροχές δεν αποτελούν προνομία.
  Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με τον ιστότοπο in.gr, τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) αναφέρουν πως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει το δικαίωμα να διαμείνει σε αυτά για περίπου 12 μέρες έναντι ενός σχετικά μικρού τιμήματος για ενοίκιο. ΚΑΑΥ υπάρχουν μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και δεν επαρκούν για όλο το στρατιωτικό προσωπικό.
  Για τις λέσχες αξιωματικών αποσαφηνίζουν πως δεν είναι ιδρύματα και τα στελέχη και οι οικογένειές τους δεν σιτίζονται δωρεάν εκεί, αλλά πληρώνουν κανονικά.
  Για τα στρατιωτικά πρατήρια -στα οποία πλέον έχουν πρόσβαση και οι δικαστικοί- υποστηρίζουν πως εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις μονάδες και οι τιμές τους είναι ίδιες με εκείνες πολυκαταστημάτων και σουπερ μάρκετ.
  Για τα στρατιωτικά οικήματα αξιωματικών ξεκαθαρίζουν πως τα διαμερίσματα του Αυτονόμου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών επαρκούν για τη στέγαση μόνο του 5% των στελεχών και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως πρόκειται για μια μόνιμη παροχή σε είδος.


  Πηγή: Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών τα «προνόμια» των ενστόλων -Ποιες παροχές σε είδος μπαίνουν στο μικροσκόπιο | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/160359#ixzz35Svu3v9m