Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Πολιτική λύση για τους ένστολους αναζητά το ΥΠΟΙΚ

Τους «ανοιχτούς» λογαριασμούς τους με τους ένστολους, για το ύψος των αναδρομικών που θα πρέπει να τους επιστρέψει το δημόσιο και για το κόστος της αποκατάστασης των αποδοχών τους, θέλουν να κλείσουν το συντομότερο στο υπουργείο Οικονομικών.  Άμεσα πρέπει να υπολογίσουν τα ποσά των περικοπών που επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1-8-2012  σε εν ενεργεία και συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς,
λιμενικούς και πυροσβέστες, τις οποίες ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και γενικότερα όμως πρέπει να διακανονιστεί το κόστος και για τις περικοπές που το ΣτΕ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικές και μη εφαρμοστέες» στο σκεπτικό της απόφασής του, χωρίς πολιτικό κόστος για τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και σύμφωνα με την «μνημονιακή» δέσμευση για την εφαρμογή άλλων ισοδύναμων μέτρων που θα καλύπτουν το νέο δημοσιονομικό κενό το οποίο θα προκληθεί.

Μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, όπως και στην περίπτωση των δικαστικών, «θα επιδείξει την ίδια συνέπεια στις δεσμεύσεις της αλλά και την ίδια συμμόρφωση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Προανήγγειλε δε την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα εναρμονίζονται με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά στους ενστόλους.

Για το θέμα αυτό, όμως, η κυβέρνηση θέλει να έρθει σε διάλογο με τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας. Για το σκοπό αυτό κανονίζεται συνάντηση που θα γίνει στις αρχές της επόμενης εδβομάδας, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εκεί θα κριθεί όπως όλα δείχνουν η πολιτικά κατάλληλη  λύση που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση. Ήδη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν και οι πρώτες συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αξιολογηθεί το σκεπτικό των επίμαχων αποφάσεων του ΣτΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney