Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Στουρνάρας μετά το Eurogroup: Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα

Στουρνάρας μετά το Eurogroup: Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα «Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», τόνισε μετά το τέλος του Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Σε
δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε την εκτίμηση Ασμουσεν περί σημαντικού δημοσιονομικού κενού, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Σημείωσε μάλιστα ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.
«Για εμάς ο προϋπολογισμός του 2014 δεν έχει δημοσιονομικό κενό», ανέφερε, «όλοι το παραδέχονται κι αυτό είπε ο Επίτροπς Ρεν μέσα στη συνεδρίαση ότι η Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκμηδενίσει τόσο το πρωτογενές της έλλειμμα όσο και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών». Πλέον, πρόσθεσε, το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα.
Τέλη Δεκεμβρίου η τελική απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό - Όλα στο τραπέζι
O Γιάννης Στουρνάρας προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 γύρω στα 5 δισ. ευρώ και στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016).
Όπως είπε, στη συνάντηση της Δευτέρας  οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν μία αρχική συζήτηση για το θέμα, ενώ η τελική απόφαση για τη κάλυψη του κενού αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο.
«Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».
«Επιθυμούμε απομείωση χρέους»
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.
Ερωτηθείς, τέλος, για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εκτίμησε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, με την έκδοση περιορισμένου ύψους ομολόγων.