Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Διπλά καταδίκασε την Ελλάδα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

Για τις συνθήκες κράτησης και την αργή Δικαιοσύνη της...

Με δύο διαφορετικές αποφάσεις του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για τις εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης σε αστυνομικό τμήμα, καθώς και για ...
παραβίαση του δικαιώματος για μια γρήγορη και δίκαιη δίκη.

Η πρώτη υπόθεση αφορά την προσφυγή του ΓΑ, ο οποίος είχε
συλληφθεί το 2009 με την υπόνοια ότι συμμετείχε σε σειρά από κλοπές, και παρέμεινε κρατούμενος στα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας Σερρών από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και το Μάρτιο του 2010.

Ο ΓΑ κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής του -έλλειψη εξαερισμού, βρόμικες τουαλέτες, έλλειψη κλινών και συνωστισμός κρατουμένων- ισχυριζόμενος ότι οι συνθήκες κράτησης ήταν αντίθετες με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα και την υποχρέωσε να καταβάλει στον προσφεύγοντα 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την περίπτωση του αλβανού υπηκόου ΠΣ, ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2009 για διακίνηση κοκαΐνης και διώχθηκε ποινικά από δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ΠΣ υποστήριξε ότι η αίτηση απελευθέρωσης που είχε υποβάλει δεν εξετάστηκε με την ταχύτητα του έπρεπε. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και γρήγορη δίκη, υποχρεώνοντάς την να καταβάλει στον προσφεύγοντα 4.000 ευρώ για ηθική βλάβη...
tovima.gr