Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αναπροσαρμογή τρόπου υπολογισμού, ελάχιστου χρόνου απόδοσης εφάπαξ βοηθημάτων από τους Τομείς Πρόνοιας ΤΠΑΣ – ΤΠΥΑΠ του ΤΕΑΠΑΣΑ


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
  Στρατηγική επιλογή και στόχος του συνδικαλιστικού μας κινήματος το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε η επανεξέταση των άδικων και αναιτιολόγητων ποσοστιαίων μειώσεων που επεβλήθησαν με τον μνημονιακό Νόμο 4093/2012 στους Τομείς Πρόνοιας, κατά 45,49% στον ΤΠΥΑΠ και κατά 1,94% στον ΤΠΑΣ (πέραν και των μειώσεων των ΒΜ), που συρρίκνωσαν σημαντικά το
χορηγούμενο χρηματικό ποσό του εφάπαξ βοηθήματος.   Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ψήφιση του Ν. 4142/2013 και τη μεταφορά της εποπτείας του ασφαλιστικού μας Ταμείου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από το Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΠΕΚΑ). Μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του Νόμου, χρονικό διάστημα κατά το οποίο το Ταμείο είχε προχωρήσει σε αναστολή, σε όσους επιθυμούσαν, της χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος εξαντλώντας και τον καταστατικό χρόνο, το Διοικητικό Συμβούλιο, την 04-10-2013, αφού ολοκλήρωσε προγενέστερες συνεδριάσεις του, υιοθέτησε ένα από τα σενάρια των αναλογιστικών μελετών που εγκρίθηκαν από την Δ/νση Αναλογιστικών Μελετών του ΥΠΕΚΑ, αναπροσαρμόζοντας τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, αλλά και την ποσοστιαία μηνιαία εισφορά, ως αυτά αποτυπώνονται στο συνημμένο από 11-10-2013 ενημερωτικό σημείωμα.
  Η Ομοσπονδία μας δια του εκπροσώπου της εξέφρασε ξεκάθαρα την αρνητική της θέση τόσο για την καθιέρωση ως ελάχιστου χρόνου απόδοσης του εφάπαξ στα 30 έτη και στον ΤΠΥΑΠ, παραμένοντας σταθερή στην άποψη που διαμορφώθηκε από κοινού για την καθιέρωση του χρόνου που προβλέπεται από τον Ν.3865/2010καθώς και ξεκάθαρα την άρνησή της για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κύρια για τους νέους ασφαλισμένους (μετά την 01-01-1993). Η πρότασή της για εκπόνηση – εκτίμηση ενός σεναρίου χωρίς την αύξηση αυτών των εισφορών δεν υιοθετήθηκε.
  Ως γνωστόν το συγκεκριμένο ζήτημα είχε απασχολήσει όλο το προηγούμενο διάστημα την Ομοσπονδία όπου σε συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων της (Δ.Σ. – Ε.Γ. – Οικονομική Επιτροπή – Γενικά Συμβούλια) έτυχε εμπεριστατωμένων και διεξοδικών συζητήσεων. Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία για το ίδιο ζήτημα, από αρχές Δεκεμβρίου 2012, απευθύνθηκε στις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις με το υπ' αριθ. 200/9/32γ από 06-12-2012 έγγραφό της ζητώντας τις θέσεις-προτάσεις-απόψεις τους σε συγκεκριμένη εισήγηση του Προέδρου του ΤΕΑΠΑΣΑ. Όλοι γνωρίζουμε πόσες Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις, ποιες και εάν απάντησαν. Δεχόμαστε πάντα την κριτική και είναι θετικό όταν είναι καλοπροαίρετη και γίνεται απ' αυτούς που έχουν θέσεις-απόψεις-προτάσεις και συμμετοχή. Όχι όμως όταν γίνεται απ' αυτούς που δεν έχουν θέσεις-απόψεις-προτάσεις και συμμετοχή.